HCG verdubbelt zich elke 48 uur in de eerste maand van de zwangerschap en stijgt daarna nog door tot week 1-12, waarna waarden zakken tot de 20ste week en daarna constant blijven. Er zijn grote verschillen tussen vrouwen in de exacte hCG waarden.
Het hCG hormoon verdubbelt zich iedere 72 uur, en bereikt zijn piek tijdens de eerste 8 tot 11 weken zwangerschap.
De hCG-concentratie stijgt snel en exponentieel: ze verdubbelt meestal elke 2 dagen3,4 in de eerste weken voordat ze een stabiel niveau (plateau) bereikt rond week 10. Daarna neemt ze langzaam af.
De hCG concentratie stijgt snel aan het begin van je zwangerschap en verdubbelt elke 2 dagen. Rond de 10eweek van je zwangerschap bereikt het hCG het hoogste niveau. Daarna neemt de concentratie hCG langzaam af.
HCG is een lichaamseigen hormoon aangemaakt door de placenta (moederkoek). Bij vrouwen stimuleert HCG de eisprong, het stimuleert de eierstokken om het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen te maken en het zorgt dat de baarmoederwand gereed is voor innesteling van een bevruchte eicel.
Als het HCG niet goed stijgt en niet goed daalt, dan ontwikkelt de zwangerschap zich niet goed. Het is niet zeker of je een buitenbaarmoederlijke zwangerschap hebt of een miskraam krijgt. Je krijgt na twee dagen opnieuw bloedonderzoek. De gynaecoloog vervolgt of het HCG voldoende daalt.
Ook medicijnen die hCG bevatten, kunnen de uitslag beïnvloeden. Je zwangerschapstest voor thuisgebruik wordt normaal gezien niet beïnvloed door hormoonbehandelingen met clomifeencitraat, reguliere pijnstillers, alcohol, antibiotica of de anticonceptiepil.
De misselijkheid ontstaat door een sterke stijging van het zwangerschapshormoon HCG. Vanaf ongeveer 12-16 weken veranderd de hoeveelheid HCG niet meer zoveel en neemt bij de meeste vrouwen de misselijkheid af.
Een lage hCG-waarde is niet direct aanleiding tot paniek, maar wel is het zo dat wanneer het hCG laag begint en laag blijft, dit zou kunnen duiden op een aanstaande miskraam. Het zou kunnen betekenen dat het lichaam zich voorbereidt op afstoting van het embryo en het afbreken van baarmoederslijmvlies.
HCG stijgt of daalt licht
Als het HCG niet goed stijgt en niet goed daalt, dan ontwikkelt de zwangerschap zich niet goed. Het is niet zeker of je een buitenbaarmoederlijke zwangerschap hebt of een miskraam krijgt. Je krijgt na twee dagen opnieuw bloedonderzoek. De gynaecoloog onderzoekt of het HCG voldoende daalt.
Meestal dalen de waardes na een vacuümcurettage tot ze niet meer detecteerbaar zijn. In het geval van een Gestational Trophoblastic Neoplasia (vroeger persisterende trofoblast genoemd) dalen de hCG waardes afwijkend of niet en kunnen ze zelfs weer stijgen na verloop van tijd.
Beta HCG niveaus bij het verwachten van een tweeling
In het algemeen is het twee keer zo hoog wanneer men twee baby's verwacht. Een hoge HCG-bèta-spiegel is echter geen garantie voor een tweeling of meer. Bij veel tweelingzwangerschappen is namelijk geen verhoogd gehalte geconstateerd.
Bij een molazwangerschap hebt u last van de bekende zwangerschapsverschijnselen: vermoeidheid en misselijkheid zijn wel vaak aanwezig. U kunt zelfs extreem misselijk zijn. Opvallend is verder het snel dikker worden van uw buik. De concentratie zwangerschapshormoon in uw bloed is extreem hoog.
Onze gevoeligste digitale zwangerschapstest detecteert het zwangerschapshormoon hCG met een gevoeligheid van 10 mIU/ml. Uitslag vanaf 6 dagen voor je gemiste menstruatie (dat is 5 dagen voor je verwachte menstruatieperiode).
Nadat het eitje is bevrucht, maakt het een reis naar de uterus (baarmoeder) en begint het zich in te nestelen in de baarmoederwand. Als de innesteling geslaagd is, kunnen vanaf ongeveer 7-9 dagen na de ovulatie kleine hoeveelheden van het zwangerschapshormoon, hCG, in de urine verschijnen.
Echoscopisch onderzoek kan duidelijk maken of het embryo(vruchtje) nog leeft. Meestal kan gezien worden of het hartje nog klopt.
Bij de drogisterijen zijn allerlei zwangerschapstesten te koop die met grote zekerheid kunnen vertellen of je zwanger bent. Als je daarna nog twijfels hebt dan kun je altijd bij een deskundige langs om een controle te doen. Denk aan een huisarts en ook een verloskundige.
hCG (humaan Choriongonadotrofine) is de groeifactor voor de placenta en wordt geproduceerd na bevruchting van een eicel. Voor deze test is een bloedafname vanuit een ader nodig. Afname gebeurt via een prikpost bij jou in de buurt.
U kunt 4 keer per dag 250 mg gember capsules gebruiken tegen de misselijkheid, dit is zonder recept verkrijgbaar bij drogist of apotheek.
Bij de meeste zwangeren ontstaan deze klachten wat later in de zwangerschap, maar het kan ook zijn dat je in week 3 al misselijk bent.
Misselijkheid begint vaak vroeg in de zwangerschap (tussen de 4 en 9 weken) en eindigt vaak voor week 14-16.
Rond 1930 begon een organisatie met de inzameling van deze urine om er vervolgens een geneesmiddel van te maken dat HCG bevat. Deze medicijnen, zoals Pregnyl en Brevactid, stimuleren de eisprong en worden gebruikt bij IVF-behandelingen. Moeders voor Moeders (MvM) heet de club die de urine inzamelt.
Is het mogelijk dat ik wel zwanger ben, maar toch een negatieve uitslag van een zwangerschapstest krijg? Ja, dat is mogelijk. Een negatieve uitslag betekent niet dat u niet zwanger bent, het houdt in dat uw hCG-waarden nog niet hoog genoeg zijn voor de test om het hormoon in uw urine te detecteren.
Ochtendurine. Om zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen, is het dus zaak dat je een test doet met urine waarin de hoogste concentratie hCG zit. En dat is in ochtendurine.