De centralist van de 112-alarmcentrale verbindt u door met de politie van de gevraagde regio. Verdacht gedrag kunt u dus melden via 112, als er sprake is van spoed. Sterker nog, het kan het verschil maken tussen een aanhouding op heterdaad en een misdrijf zoals onderstaande film duidelijk maakt.
Neem bij verdachte situaties contact op met de politie of gemeente. Neem contact op met de wijkagent. Anoniem melden kan via 0800-7000 of Meld Misdaad Anoniem.
Bel bij onveilige of verdachte situaties 112.
Bel 112 als u vermoedt dat de daders nog in de buurt zijn.Bel 0900-8844 als u aangifte wilt doen. Dan komt de politie bij u thuis de aangifte opnemen en direct kijken of er sporen zijn achtergebleven die kunnen leiden naar een dader. Ruim daarom de schade nog niet op en wacht tot u de politie gesproken heeft.
Is er bij u thuis ingebroken of is dat geprobeerd, dan komt de politie in principe langs. Bel 0900 - 8844 (belkosten) om de inbraak te melden.
Nederland was relatief laat met het invoeren van een alarmnummer. In 1990 werd het landelijke 0611 ingevoerd. Nederlanders konden het alarmnummer bellen voor spoedeisende hulp van brandweer, ambulance of politie. Acht jaar later werd dit nummer, op besluit van de Europese Commissie lidstaten, gewijzigd naar 112.
Op dit nummer kunt u terecht met al uw niet-spoedeisende vragen en problemen. Zonodig wordt u snel doorgeschakeld naar het dichtstbijzijnde politiebureau. 0900-8844 is 7 dagen per week 24 uur per dag bereikbaar. Belt u met 0900-8844 of 144 dan betaalt u 2 cent per minuut, plus uw gebruikelijke belkosten.
Geen inbreker in het toilet
Maar toch is er een regel die de inbreker beschermt. Je mag hem namelijk niet opsluiten in je toilet, ook al probeert hij jou te beroven! Een inbreker opsluiten betekent dat je iemand berooft van zijn vrijheid. En dat is een overtreding van de wet.
Inbrekers kijken vaak eerst naar de makkelijkste manier: insluipen door een open deur of raam. Vooral in de zomer is deze inbraakmethode zeer geliefd.
Waar u op kunt letten zijn takjes die tegen de voordeur of achterdeur worden gezet, stukjes papier tussen de deur of op folders die al meerdere dagen uit de brievenbus steken. Dit zijn mogelijke aanwijzingen die een inbreker achterlaat bij u om te bepalen of er iemand wel of niet thuis is.
U kunt ook anoniem iets melden, maar in veel gevallen kan uw melding dan niet in behandeling worden genomen. Met deze gegevens kan de politie contact met u opnemen voor verdere vragen of terugkoppeling.
U kunt iets melden zonder uw naam of adres op te geven bij Meld Misdaad Anoniem via 0800 - 7000 (gratis).
Bel of mail met Meld Misdaad Anoniem
Melden kan 24 uur per dag via het online meldformulier. Daarnaast is M. zeven dagen per week bereikbaar via 0800-7000.
Bij onraad kunt u direct de buren bellen. Zij weten dan dat er iets aan de hand is en komen u snel te hulp of bellen de politie.
Wacht niet met bellen naar de politie
Pas als er echt iets gebeurt, halen ze het tevoorschijn. Het is dan alleen te laat om de inbrekers te pakken. Beter is het om niet te wachten, maar om meteen in actie te komen. De politie is alleen maar blij als je belt.”
Bij een melding vertel je aan de politie wat er is gebeurd.Er wordt geen aangifte opgenomen en geen onderzoek ingesteld. Dankzij jouw melding is de politie extra alert en kan snel handelen. Zeker als er meerdere meldingen en aangiftes worden gedaan tegen een persoon.
Tussen 9 en 20 uur – overdag – is er ook een merkelijk verhoogd risico op inbraak. Meestal is er op dat moment ook niemand thuis. Donderdag, vrijdag, zaterdag en maandag zijn populaire dagen bij inbrekers.
Inbrekers zijn het meest actief in het weekend, want vrijdag, zaterdag en zondag zijn de populairste dagen om in te breken. Op maandag vinden de minste inbraken plaats. Ongeveer 80 procent van de inbraken wordt overigens gepleegd door 'gelegenheidsinbrekers'.
"De meeste inbraken worden gemiddeld genomen tussen 17.00 uur en 23.00 uur gepleegd." Maar natuurlijk zijn er ook inbrekers die in de nacht opereren. "Maar over het algemeen is het dan wel zo dat mensen thuis zijn.
Bij woninginbraken zijn dit de meest voorkomende plekken waar een inbreker naar binnenkomt: Achterdeur (36%)Raam op de benedenverdieping (23%)Voordeur (21%)
50% kans dat ze binnen 1 jaar terugkomen!" Is er al een keer ingebroken bij jou in huis? Helaas is er een grote kans op een tweede inbraak. Uit onderzoek blijkt dat bijna 50% van de inbrekers binnen één jaar terugkomt.
Inbrekers kiezen vaak voor de achterkant van het huis
“Een inbreker wil niet gezien worden. Daarom heeft hij vaak een voorkeur voor de achterzijde van de woning. Daar is doorgaans minder straatverlichting en er lopen minder mensen. Een schutting of heg kan het hem moeilijker maken om in de tuin te komen.
De politie kan bij misbruik alle gegevens van het telefoongesprek opvragen bij de alarmcentrale. Zo komt de politie er eenvoudig achter wie met 112 heeft gebeld. Volwassenen kunnen een boete of een gevangenisstraf krijgen. Kinderen die het alarmnummer 112 misbruiken worden ook gestraft.
Nee, voor jou niet mogelijk.