Barnevelder De Barnevelder kun je net als de Maran en de Welsumer herkennen aan zijn donkerbruine eieren. Net als de Australorp kan de Barnevelder niet vliegen. Dit maakt de kip ideaal om los te laten lopen in een kleine tuin met omheining.
Zijdehoenders kunnen niet vliegen omdat zij geen veerstructuur in hun vacht hebben. Omdat dit relatief kleine kippen zijn, zeker de krielvariant, hebben ze geen heel groot kippenhok nodig. Ze worden gemiddeld 6-8 jaar oud.
Legkippen zijn doorgaans lichtgebouwd en actief. Door hun lichaamsbouw kunnen ze bovendien vrij goed vliegen. Maak je omheining of kippenren dus hoog genoeg! Ze hebben ook hun eigen karakter: legkippenrassen zijn vaak iets schuwer dan andere rassen.
Raskippen leven doorgaans een pak langer, maar deze kippensoorten zijn niet zo gehard als hybriden en hebben meer aandacht en verzorging nodig. Enkele van de beste legkippen zijn hier de kippenrassen Leghorn, Australorp en Rhode Island Red.
De meest veelzijdige kip is misschien wel de Orpington. Dit kippenras heeft een mooi uiterlijk, legt heerlijke eitjes en is hiernaast wellicht het meest tamme kippenras. De Orpington wordt vrij groot met een gewicht van 3 tot ruim 4 kilo en legt gemiddeld zo'n 160 eieren per jaar.
Cochin kriel, chabo, sabelpootkrielen en zijdehoenders zijn rassen die je perfect kunt houden in een kleinere tuin. Ze hebben minder hokruimte nodig en het houden levert, mits een juiste verzorging, niet veel problemen op, ideaal voor de beginners!
Het Wyandotte kippenras staat bekend om hun vriendelijke karakter. Ze zijn makkelijk in omgang en doen niemand kwaad. Je kan ze rustig door de tuin laten scharrelen. Doordat de Wyandottes rustige kippen zijn is het ook makkelijk om ze handtam te maken.
Koop legkippen best in het voorjaar, als ze ongeveer 18 weken oud zijn. Ze zijn dan bijna rijp om te gaan leggen. Je kan ook een tweede leven geven aan kippen die in de industrie als legkip hebben gediend. Deze kippen worden standaard vervangen door jongere kippen als ze ongeveer anderhalf jaar oud zijn.
Een hen kan in natuurlijke omstandigheden minstens zes jaar oud worden. Maar de meeste legkippen in de vee-industrie worden al na zo'n 21 maanden naar het slachthuis gebracht, omdat de productiviteit van de hen na deze periode afneemt.
BARNEVELDER KRIEL
Barnevelder krielen zijn uitstekende leggers en zijn zelden broeds. Ze leggen 5 tot 6 grote donkerbruine eieren per kip per week. Ook bijzonder aan dit ras is dat ze 's winters door blijven leggen. Het zijn rustige kippen die zich overal thuis voelen en zich snel aanpassen.
Veilige opties zijn lavendel, petunia's, munt en citroengras, maar er zijn er nog veel meer. Hou het hok en de ren zo schoon mogelijk, vooral wat betreft de uitwerpselen van uw kippen. Gebruik de juiste mestmethoden in het hok en schep het strooisel in de ren regelmatig op.
Ophokplicht voor pluimveebedrijven
Een ophokplicht betekent dat vogels binnen moeten blijven, in een afgesloten ruimte. Bijvoorbeeld in een stal, loods of schuur. Commerciële houders van vogels moeten zich aan de ophokplicht houden. De NVWA ziet erop toe dat pluimveehouders dit ook doen.
Bijvoorbeeld van uw eigen kippen? Dan hoeft u zich geen zorgen te maken. Het virus wordt inactief bij verhitting, en het eten van het vlees en de eieren is ongevaarlijk.
In de regelgeving voor kippen wordt onderscheid gemaakt tussen hobby en commercieel. De grens ligt bij 250 dieren. Wie minder dan 250 kippen houdt, is hobbyist. Hobbyisten hebben met weinig regels te maken, behalve dan met de Wet Dieren en het Besluit houders van dieren.
Kunnen kippen vliegen? Over het algemeen zijn kippen niet de beste vliegers, maar ze zijn er wel degelijk toe in staat. Ze vliegen niet zoals andere vogels dat doen, maar ze fladderen weleens op waardoor ze gemakkelijk over een omheining raken.
Cochin kippen zijn snel en eenvoudig tam te krijgen. Perfect als u een rustig kippenras zoekt. Ze vliegen nauwelijks, daarom is een laag hek voldoende om de kippen binnen het hok te houden. Deze kippen leggen kleine eitjes en worden regelmatig broeds.
Er zijn sowieso twee vaste momenten in het jaar waarop de kip even stopt met leggen: de winter en de rui. In de winter stoppen bijna alle kuikens met eieren leggen.
Wanneer gaat mijn kip eieren leggen? Een kip legt eieren vanaf ongeveer 20 weken oud. Geef haar als voorbereiding vanaf haar 18e week legvoeding. Daarin zit meer kalk dan in, wat de eiproductie stimuleert en ondersteunt.
De gemiddelde kip legt ongeveer vijf eieren per week. In het eerste levensjaar leggen kippen de meeste eieren. Daarna daalt met ongeveer 20% per jaar de eierproductie. De eieren worden wel steeds groter.
Kippen slapen van nature graag hoog om veilig te zijn van roofdieren. De meeste kippen die voor de gezelligheid worden gehouden slapen daarom graag op stok.
Voeg niet één nieuwe kip aan de toom toe, maar introduceer ze liefst met twee of meer tegelijk want alleen is maar alleen. Door meer kippen tegelijk te introduceren vormt er een samenhorigheid, bij de nieuwkomers, die voor zelfzekerheid zorgt waardoor de kans op uitstoten of wegjagen verminderd.
Kippen kunnen prima tegen sneeuw, al zullen sommige het wel liever vermijden. Ze stellen het wel op prijs als het buitenverblijf sneeuwvrij gemaakt wordt. Kippen kunnen namelijk niet goed scharrelen als er een dik pak sneeuw ligt. Ook is het verstandig om de daken van het kippenhok en het nachthok sneeuwvrij te houden.
Goede legkip rassen voor in een woonwijk zijn bijvoorbeeld sebrights, baardkrielen, chabo's en sabelpootkrielen. Deze kippen zijn klein en maken niet te veel herrie.
De ideale kippen voor kinderen zijn klein, rustig, betrouwbaar, lopen niet te snel en zijn relatief snel handtam te maken. Belgische krielen zoals de Ukkelse en de Antwerpse baardkriel beantwoorden hier zeker aan. Ook andere rassen zoals Chabo's, Wyandottes en Zijdehoenders zijn erg geschikt.
Kippen met een hoge productie eieren.
De Sussex kip legt gemiddeld 250 eieren per jaar. De Barnevelder legt gemiddeld 180 eieren per jaar. De Wayandotte kriel legt gemiddeld 180 eieren per jaar. De Welsumer kip legt gemiddeld 180 eieren per jaar.