Een overeenkomst kan (pas) worden ontbonden wanneer de andere partij tekortschiet in de nakoming van haar verplichtingen; oftewel wanneer afspraken niet worden nagekomen. De tekortkoming moet de ontbinding wel kunnen rechtvaardigen en mag dus niet te gering zijn.
Opzegging van een contract is niet in de wet geregeld, behalve wanneer het gaat over specifieke contracten zoals een huur- of arbeidscontract. Vaak staat er in het contract dat u heeft gesloten en/of de bijhorende algemene voorwaarden iets over het opzeggen, meestal staat er dan dat u een boete moet moet betalen.
Het ontbinden van een overeenkomst hoeft niet via de rechter en kan worden gedaan door middel van een aan de wederpartij gerichte schriftelijke verklaring waarin wordt aangegeven dat de overeenkomst wordt ontbonden. In de verklaring moet wel worden aangegeven waarom er wordt ontbonden.
In de wetgeving is niets geregeld over de rechtsgeldigheid van een handtekeningstempel. Plaatst u uw eigen handtekening met een stempel, dan blijft deze ondertekening rechtsgeldig. U kunt de handtekening dan niet achteraf intrekken.
Een ondertekende offerte is bindend.
Een offerte wordt bindend zodra je klant die ondertekent: vanaf dat moment wordt het een wettige overeenkomst. Die kan kan je niet zomaar verbreken.
Een klant kan de ondertekende offerte annuleren. Maar dit kan niet zomaar. Een ondertekende overeenkomst ontbinden kan alleen onder voorwaarden. Bijvoorbeeld als je als opdrachtnemer toerekenbaar tekort bent geschoten in de nakoming van de overeenkomst.
Een vrijblijvende offerte wordt een overeenkomst als beide partijen ermee akkoord gaan. Je kan altijd nog de voorwaarden van jouw aanbod wijzigen of jouw aanbod intrekken. Dit kan voordat de klant het aanbod heeft aanvaard maar ook direct erna. Dit moet dan wel direct nadat de offerte is geaccepteerd.
De arbeidsovereenkomst kent geen bedenktijd. Als je hebt ondertekend zitten zowel de werkgever als de werknemer vast aan het contract. Het komt wel eens voor dat partijen nog geen arbeidscontract hebben getekend terwijl al wel gewerkt wordt. Dat is zeer onverstandig.
Een vrijblijvende offerte betekent dat je als verkoper het aanbod nog kan aanpassen of herroepen zolang het nog niet aanvaard is. Is het aanbod aanvaard? Dan kan je alleen nog je offerte aanpassen of herroepen als je dat direct na aanvaarding doet. Dus samengevat: een overeenkomst is bindend.
Wereldwijd is het contractenrecht het grotendeels eens dat een overeenkomst bindend is wanneer diverse partijen duidelijk hebben aangegeven een verbinding aan te willen gaan. Een handdruk, telefoonopname, fax, papieren handtekening en elektronische handtekening zijn allemaal geldig.
Laat de verkoper weten dat u de koop ongedaan maakt binnen de wettelijke bedenktijd. Die is 14 dagen. Gebruik hiervoor het herroepingsformulier van de verkoper of onze voorbeeldbrief ontbinden overeenkomst bedenktijd.
Als u iets koopt op afstand, moet de verkoper u informeren over onder andere het product en de bedenktijd. In veel gevallen krijgt u een bedenktijd van 14 dagen waarbinnen u de koop ongedaan kunt maken. Dit geldt niet bij bijvoorbeeld de aankoop van een krant, reis of maatpak.
In Nederland is het zo dat als er een proeftijd is opgenomen in de arbeidsovereenkomst of een bepaling die tussentijdse opzegging mogelijk maakt, de werknemer zich in principe voor aanvang van zijn overeenkomst al kan terugtrekken.
De offertedatum geeft aan tot wanneer je de tijd hebt de offerte te ondertekenen en terug te sturen. Dit is een termijn van tenminste 14 dagen. De tweede termijn loopt tot de uiterste passeerdatum. Uiterlijk deze datum moet je bij de notaris zitten, anders vervalt de offerte.
Voordat een overeenkomst met je klant tot stand komt moet er sprake zijn van een aanbod wat vervolgens aanvaard wordt. De offerte bevat de belangrijkste afspraken tussen jou en de klant. Hierbij kun je denken aan de werkzaamheden die je gaat verrichten, het product dat je gaat verkopen, het aantal en de prijs.
Je bepaalt zelf hoe lang de offerte geldig is. Gebruikelijk is bijvoorbeeld een duur van 14 of 30 dagen. Is de geldigheidsduur verstreken? Dan geldt het aanbod niet meer en kan je eventueel nieuwe afspraken maken.
Totstandkoming overeenkomst en rechtsgeldigheid
Een overeenkomst kan dus zeker mondeling tot stand komen. Een mondelinge overeenkomst is net zo geldig als een schriftelijke, tenzij de wet voorschrijft dat een overeenkomst per se schriftelijk moet worden overeengekomen.
Kan ik een mondelinge overeenkomst ook ontbinden of vernietigen? Dat kan zeker.Wel moet er dan uiteraard een reden zijn voor ontbinding of vernietiging. U kunt een (mondelinge) overeenkomst niet zomaar ontbinden of vernietigen omdat u zich bijvoorbeeld heeft bedacht.
Ik heb uitgebreid de tijd genomen om naar uw aanvraag te kijken, maar moet helaas concluderen dat ik niet mee kan dingen naar deze opdracht. De reden hiervoor is [REDEN]. Uiteraard hoop ik dat u voor de opdracht snel de juiste match vindt.
Maak altijd goede afspraken voordat u een opdracht geeft aan een aannemer of schildersbedrijf. De offerte is leidend, maar “meerwerk” kan de verbouwing of schilderbeurt stukken duurder maken.
Als algemene regel geldt: de opdrachtgever kan te allen tijde de overeenkomst van opdracht opzeggen. Deze hoofdregel staat met zoveel woorden in artikel 7:408 lid 1 van het Burgerlijk Wetboek. Dit is zogeheten 'dwingend recht'. Dat houdt in dat in de overeenkomst van opdracht niet kan worden afgeweken van deze regel.
Recht op bedenktijd (ontbinding)
U heeft het recht om tot veertien dagen nadat u het product ontvangen heeft, de koop alsnog ongedaan te maken. Men spreekt dan ook wel van het recht om de koopovereenkomst te ontbinden of te annuleren.
Bindende offerte
Als de geldverstrekker alle stukken heeft ontvangen en geaccordeerd, ontvang je een bindend aanbod, dit is de eigenlijke offerte. Deze offerte ontvang je dus achteraf. Als de klant de offerte tekent, zijn de hypotheek en de geldlening direct rond.