In Nederland is het niet verplicht om je hond vast te maken in de auto.Reis je door of in Duitsland, dan is dit wel verplicht en dan is een gordelriem erg handig. Let er ook op dat de hond er niet op gaat bijten, honden krijgen ook met gemak een normale autogordel door midden.
Hoewel je in het buitenland vaak je hond niet los in de auto mag vervoeren, is dit in Nederland gewoon toegestaan. Wanneer je autorijdt mag de hond los op de achterbank of zelfs op de bijrijdersstoel. Toch wordt aangeraden om je huisdier bijvoorbeeld in een speciale gordel te vervoeren.
In bepaalde Europese landen is een hondenrek verplicht. Specifiek in Duitsland. Voor Nederland, België, Frankrijk en veel andere Europese landen geldt dat je niet gehinderd mag worden door inzittenden of lading, zoals je hond. Een veiligheidsrek raden we daarom altijd aan.
Straf hond achterlaten in auto:
Het achterlaten van een hond in een auto begint bij een boete van 360 euro. Maar is er letsel dan kan iemand gedagvaard worden, dat hangt van de omstandigheden af. Als dat gebeurt kan er een gevangenisstraf worden geëist.
Zit jouw hond op de achterbank, dan zet je hem het beste vast met een speciale hondengordel, een reismand of een kleine kennel. Zet een reismand of kleine kennel dwars op de rijrichting en vastgegespt tegen de rugleuning.
De muilkorfplicht gaat gelden voor 21 hondenrassen die op de landelijke lijst van gevaarlijke honden staan. Voorbeelden zijn de pitbull, rottweilers en bull mastiffs. Acht andere rassen, zoals de boxer, moeten een muilkorf op als ze geen aantoonbare stamboom hebben.
Je kunt je puppy gewoon op schoot zetten, of in een kartonnen doos die je op schoot houdt. Zorg er hoe dan ook voor dat tussen je schoot en de pup een goed absorberende laag zit, bijvoorbeeld handdoeken, want sommige pups houden hun plasje niet de hele rit in en anderen worden zelfs een beetje wagenziek.
En honden die zwaarder zijn dan twintig kilo of honden met een schofthoogte boven de 40 centimeter moeten aan de lijn en je moet (officieel) een muilkorf bij hebben. Dit geldt ook voor 'vechtershonden'. Zij zijn welkom, indien de honden een muilkorf hebben, aangelijnd zijn en niet langer dan vier weken in het land.
Iedere twee uur is een goede richtlijn. Zo kan je hond zijn benen strekken en kun jij even een kopje koffie halen. Vergeet de poepzakjes niet mee te nemen.
Tref je een hond aan die bij warm weer achter is gelaten in een auto en lijkt de hond nog oké? Bel dan in eerste instantie met de politie 0900 - 8844 aangezien het een noodsituatie kan betreffen. In veel gevallen kan de politie je verder helpen. Mocht dit niet het geval zijn, bel dan het landelijke meldnummer 144.
Gaat u op vakantie naar of reist u door Duitsland, is het verplicht uw hond veilig in de auto vast te zetten, bijvoorbeeld door middel van een autogordel voor de hond, een reiskennel of achter een hondenrek.
Een hond dient derhalve gezekerd te worden. Dit kan in een bench, met een gordel (die niet om de hals bevestigd is), achter een scheidingsnet of zelfs in een stoeltje. Daarbij maakt het niet uit of de hond vervoerd wordt op de bijrijdersstoel, op de achterbank of in de koffer.
Een honden autogordel, ook wel de hondengordel of veiligheidsgordel genoemd, is niks anders dan een autogordel voor je hond, dat je vast maakt aan het hondentuigje of de hondenhalsband. Vervolgens klik je hem vast in de gordelhouder en je hond zit vast én veilig in jouw auto.
Wagenziekte bij puppies
Sommige honden (vooral als ze jong zijn) hebben de pech dat ze wagenziek worden. Wanneer jouw puppy last heeft van wagenziekte zorg er dan voor dat hij minimaal 2 uur voor de autorit geen eten meer op heeft.
Uren flink in de auto zitten kan je puppy nu misschien wel, toch moet hij er af en toe eens uit. Stop voldoende onderweg. Laat je hond om de 2 à 3 uur kort even uit zodat hij de pootjes kan strekken, even drinken en zijn plasje kan doen. Veel honden worden al snel wagenziek.
eigenaren verplichten hun hond aan te lijnen of. eigenaren verplichten hun hond een muilkorf om te doen.
Vaak geldt de muilkorf in het openbaar vervoer, zo ook in Frankrijk, maar in Italië geldt dit in alle openbare gelegenheden. In sommige landen zijn 'risicohonden' zoals pitbulls en rottweilers, helemaal niet welkom. In niet-EU-landen zoals Zwitserland, IJsland en Noorwegen gelden andere regels.
Een hond kan gaan hijgen of zwaar gaan ademen doordat het lichaam te weinig zuurstof krijgt. Een hond met problemen met de zuurstofvoorziening zal ook sneller ademen in rust, dus als de hond slaapt. Normaliter ademt een hond in rust minder dan 30 maal per minuut (ongeacht de grootte van de hond).
Kortdurende stress kan je herkennen doordat een hond bijvoorbeeld gaat hijgen, blaffen of zich uitschudden. Langdurige stress kan je ook herkennen aan de gezondheid van de hond.
Stress kan verschillende oorzaken hebben. Vaak brengen mensen de hond in een stressvolle situatie, bijvoorbeeld door lawaai of verkeer. De ene hond heeft hier echter meer last van dan de andere. Dit heeft onder andere te maken met genetische aanleg en ervaringen die de hond heeft opgedaan.