Een badbevalling is even veilig als een 'normale' bevalling. Uit studies blijkt dat baby's en hun moeders bij badbevallingen niet vaker overlijden of andere problemen krijgen. De navelstreng kan wel afscheuren als de baby na de geboorte te snel boven water komt. De arts of verloskundige let hier extra goed op.
Wanneer je kiest voor een badbevalling is het belangrijk om het juiste bad in huis te hebben. Bevallen in je eigen ligbad, zoals vele mensen thuis hebben in hun badkamer, is niet mogelijk. Een ligbad heeft namelijk een beperkte diepte en bewegingsvrijheid en biedt daarnaast te weinig ruimte voor de verloskundige.
Voordelen van bevallen in bad
Water maakt gewichtloos; u beweegt makkelijker in water en kunt daardoor ook gemakkelijker een andere houding aannemen. Minder kans op scheurtjes of een knip. Rustigere overgang voor uw baby vanuit de baarmoeder in het warme water.
Het vullen van het bad duurt ongeveer 45 minuten.
Bevallingsbad legen en schoonmaken
Hiervoor gebruik je het elektrische waterpompje. Haal eerst eventuele vervuiling uit het bad met het schepnetje. Koppel de slang los van de kraan en zorg ervoor dat de slang in de wc hang, onder de wc bril.
Badbevalling in het ziekenhuis
Is er geen bad in het ziekenhuis waar je wilt bevallen, dan kun je overleggen of je zelf een gehuurd opblaasbaar bevalbad mag meenemen. Als de bevalling heel snel gaat, heb je wel kans dat je er niet meer aan toekomt om het bad op te zetten.
Andere pijnbestrijding tijdens badbevalling
Onderzoek heeft echter uitgewezen dat dit helaas geen bewezen effect heeft op de pijn. In het ziekenhuis zijn er meer mogelijkheden voor wat betreft pijnbestrijding. Diverse ziekenhuizen bieden lachgas aan en een ruggenprik behoort natuurlijk ook tot de opties.
Kosten bevalling ziekenhuis
Een ziekenhuisbevalling met medische noodzaak, wordt volledig vergoed door je basisverzekering. Als je in het ziekenhuis wil bevallen zonder medische noodzaak moet je een eigen bijdrage betalen. Deze bedraagt in 2022 €450,28. Je kan deze eigen bijdrage aanvullend verzekeren.
Afstand tot de kraan
De ruimte rondom is belangrijk voor de verloskundige, maar daarnaast dien je ook rekening te houden met de afstand tot een kraan. De waterslang om het bevallingsbad mee te vullen heeft namelijk een bereik van 10 meter*. Dat betekent dus dat je bad binnen 10 meter van een kraan dient te staan.
Je mag niet in je eigen bad bevallen maar in een speciaal bevalbad. Dit brengt kosten met zich mee. Er moet voldoende ruimte zijn in je huis. In de kamer waar je bevalt moet naast het bad ook een bed neer worden gezet.
Je kan ervoor kiezen om gewoon te bevallen of in het water (temperatuur van 37 °C). In het laatste geval zal je gynaecoloog of vroedvrouw de baby nog even onder water houden om de overgang van de baarmoeder naar de buitenwereld minder bruusk te maken. Een onderwaterbevalling blijft in feite een gewone bevalling.
Het warme water geeft verlichting op de krachtige weeën in de actieve fase. Deze weeën ontstaan vaak na 4 cm ontsluiting. Daarnaast zorgt het water ervoor dat je makkelijker verschillende houdingen kunt aannemen, wat de ontsluiting bevordert.
Als je beneden bevalt is het wel fijn als er een fijne bank of evt. bed beneden staat waar je na de bevalling kan gaan liggen. Houdt er rekening mee dat er zo'n 650 liter water in het bad gaat, het is dus belangrijk dat er in huis voldoende warmwatercapaciteit is.
De meeste vrouwen ervaren pijn in de onderbuik, onderrug en in de bovenbenen. Tijdens het persen kan ook je vagina pijn doen.
'Ouderwets' persen:
Probeer zo lang mogelijk en zo hard mogelijk te drukken in de richting van je onderbuik en anus. Als je de lucht niet meer kan vasthouden, blaas je zachtjes uit en neem je vervolgens weer een hap lucht en herhaal je het hele proces. Tijdens een wee probeer je drie keer te persen.
Er is niet een eenduidig antwoord te geven op de vraag of je baby pijn ervaart tijdens de bevalling. Onderzoek uit Zwitserland heeft wel uitgewezen dat tijdens een vaginale bevalling een baby meer stress ervaart dan bij een keizersnede. Maar of dit komt door fysieke pijn, en of dit er überhaupt is, is nog niet bewezen.
Steeds meer vrouwen kiezen ervoor om te bevallen in bad. Zo'n waterbevalling helpt bij het opvangen van de weeën. Ook in het Martini Ziekenhuis hebben we een bevalbad. En die is voor bijna alle aanstaande moeders te gebruiken.
Bij een badbevalling werkt dit anders. Je kindje gaat geleidelijk van het vruchtwater in het badwater en krijgt dan nog zuurstof binnen via de navelstreng. Zodra je kindje boven water komt neemt hij die eerste hap lucht, dit is een natuurlijk reflex.
Je kan dan niet goed van houding wisselen, de verloskundige kan er niet goed bij en bovendien is het te ondiep en koelt het water te snel af. Gelukkig zijn er speciale bevallingsbaden te huur. Let er voor een prettige bevalling wel op dat ze een minimale doorsnede van 130 cm en een hoogte van 60 cm hebben.
HypnoBirthing is een cursus ter voorbereiding op de bevalling. Het werkt in 5 bijeenkomsten naar vertrouwen, ontspanning, focus en positief uitkijken naar de bevalling.
Meet je temperatuur als de vliezen net gebroken zijn en herhaal dit iedere 6 uur. Als de temperatuur met meer dan een ½ graad stijgt of boven de 37,5 graden is, bel dan je verloskundige. Ga niet in bad, douchen mag wel, maar niet met zeep wassen van onderen.
Een baarkruk is een hulpmiddel bij de bevalling. De kruk is een soort stoel zonder rugleuning met aan de voorkant en in het midden een opening. Tijdens het persen kan je als barende op de baarkruk gaan zitten om in een verticale positie je baby ter wereld te brengen.
"Een vaginale geboorte is niet voor alle vrouwen geschikt. We moeten af van het automatisme van de vaginale bevalling", zegt kersvers hoogleraar gynaecologie Bas Veersema in "Nieuwe Feiten" op Radio 1. "Het lichaam van een vrouw is eigenlijk steeds minder geschikt geworden om een kind te baren".