Kiwi invriezen kan, maar je moet wel alleen verse en rijpe kiwi's gebruiken om in te vriezen. De textuur kan door het invriezen wel ietwat veranderen, maar de vrucht is prima te gebruiken in smoothies, in ijs, en ga zo maar door.
Wil je een rijpere gele kiwi en daardoor een nog zoetere smaak? Doe de gele kiwi's dan samen met peren, appels, sinaasappels of bananen in een papieren zak. Eetrijpe gele kiwi's kun je 2 dagen op de fruitschaal bewaren. Gele kiwi's blijven in de koelkast zeker nog 1 week goed.
Bewaar onrijpe Kiwi Gold op de fruitschaal zodat ze kunnen narijpen. Ze zijn iets minder lang houdbaar dan de groene kiwi. Rijpe kiwi's zijn enkele dagen houdbaar in de koelkast. Onrijpe kiwi's kun je in de koelkast wel 1-2 weken bewaren.
GELE ZESPRI
Deze “ zespri Gold” is door veredeling tot stand gekomen. Qua gezonde eigenschappen is deze Gold variant ietsje gezonder dan de groene. Zespri kiwi's zijn iets zoeter van smaak dan de groene, en hebben een wat gladder velletje.
De Zespri SunGold kiwi is van nature rijk aan vitamine C, een voedingsstof die een heleboel voordelen heeft voor een gezonde huid. Veel studies hebben bijvoorbeeld aangetoond dat vitamine C een essentiële rol speelt in de vorming van collageen, de stof die de huid zijn volheid en elasticiteit geeft.
Kiwi bereiden & bewaren
Doe de kiwi's dan samen met peren, appels of bananen in een papieren zak. Rijpe kiwi's kun je ca. 2-6 dagen gekoeld bewaren (12-15°C). Onrijpe kiwi's blijven in de koelkast 1 tot 3 weken goed.
In de schil zitten de meeste vezels en vitaminen, maar dit is in vergelijking met de vrucht zelf weinig en daardoor zal het voor je gezondheid niet uitmaken of je een kiwi met of zonder schil eet.
Zespri kiwi: de kampioen van vitamine C
Ze bevatten ook meer vitamine C dan sinaasappels, met 85,1 mg per 100 g. Dat betekent dat een Zespri kiwi per dag eten genoeg is voor de vereiste hoeveelheid vitamine C. De aanbevolen inname in Europa is 80 mg per dag.
Zespri Gold is wel zo'n vijfendertig procent duurder dan kiwi's, vooral omdat het productieproces veel arbeidsintensiever is. Zo worden de vruchten volledig met de hand geplukt. Dat geldt ook wel voor kiwi's, maar een Zespri Gold is veel kwetsbaarder en vereist een voorzichtiger behandeling.
De kiwi zit boordevol vitamine C. Met 2 kiwi's kom je dus snel aan je dagelijkse dosis vitamine C. In de kiwi zitten ook nog enkele hulpstoffen die de werking van de vitamine versterken. Het is niet enkel goed voor je weerstand, maar ook voor je tanden, je botten en je huid.
Let op: Als je graag wilt afvallen, is het verstandig om niet te veel kiwi's te eten. Kiwi's bevatten namelijk, net zoals veel andere fruitsoorten, fructose (fruitsuiker). Een teveel hiervan kan het afvallen tegenwerken.
Kiwi's zijn groene wondertjes. Ze zitten niet alleen bomvol vitamine C, maar hebben ook een licht-laxerende werking waardoor ze dat onaangename, opgeblazen gevoel in je buik kunnen helpen verminderen.
Klinische studies hebben aangetoond dat Zespri Green kiwi's constipatie verlichten en de frequentie van de stoelgang verhogen2,3. Dit komt omdat ze veel vezels bevatten en over unieke eigenschappen beschikken dankzij hun samenstelling van niet-oplosbare en oplosbare vezels die tegelijkertijd samenwerken.
Boordevol vitamines
Door de vele vitamine C draagt het eten van een kiwi bij aan een goede weerstand. Groene kiwi's bevatten zelfs meer vitamine C dan een sinaasappel of wel drie citroenen. Daarnaast zijn kiwi's heel vezelrijk en die vezels zijn, zoals je misschien al wel weet, goed voor je spijsvertering.
Aanvoerlanden van de gele kiwi zijn onder andere Nieuw-Zeeland, Frankrijk en Italië. De gele kiwi is, in tegenstelling tot de groene kiwi, niet het hele jaar door verkrijgbaar. Van mei tot oktober worden gele kiwi's aangevoerd uit Nieuw-Zeeland, van november tot januari uit Frankrijk en Italië.
Verrassend genoeg voor zo'n zoet tussendoortje bevat de kiwi slechts 80 kcal per 100 g. Om precies te zijn, Zespri SunGold kiwi bevat 79 kcal per 100 g, terwijl Zespri Green 81 kcal per 100 g bevat. Wist je dat1,2?
De Zespri SunGold kiwi is van nature rijk aan vitamine C, een voedingsstof die een heleboel voordelen heeft voor een gezonde huid.
Om te weten of een kiwi rijp is, moet je er zachtjes in knijpen. Als hij meegeeft bij lichte druk, is hij er helemaal klaar voor!
Kiwi's die niet meer goed zijn hebben een bedorven, licht zure geur. Ruik aan de huid van de kiwi en het vruchtvlees om te bepalen of hij een nare geur heeft. Als dat zo is, is hij waarschijnlijk bedorven. Een verse kiwi ruikt licht en naar citrus met een beetje zoetheid.
Een hoop mensen weten wel dat de kiwi nog net iets meer vitamine C heeft dan een sinaasappel (per 100 gram). Toch redt de kiwi het niet om het goede antwoord te zijn. Een kiwi bevat 79 mg vitamine C per 100 gram. Let wel, dat is dus grofweg nog steeds 55% meer vergeleken bij een sinaasappel.
Nooit doen: yoghurt en vers fruit mengen
Yoghurt en verse kiwi of ananas. Combinaties die je beter niet kunt maken. Natuurlijk zijn ze allemaal gezond maar eenmaal gemengd met elkaar kan je ze niet lang laten staan. Na een tijdje gaat de yoghurt schiften en ontstaat een bittere smaak.
En ja, zelfs de kiwi zou met schil gegeten kunnen worden. Tip: kies dan eerst eens voor een goudgele kiwi; deze hebben amper haartjes, wel zo fijn! Echter is het natuurlijk zo dat er ook goede voedingsstoffen in de binnenkant van het fruit of de groente zitten.
Wat betreft de voedingsstoffen maakt het eigenlijk geen verschil zegt Wieke van der Vossen kennisspecialist Voedselveiligheid bij het Voedingscentrum. "Er zitten vaak wel meer vezels en vitaminen in de schil, maar het is maar zo weinig dat het geen effect zal hebben op je gezondheid."