Lui zijn betekent dat je niet bereid bent ergens moeite voor te doen, waardoor jouw energie niet op gang komt. Welke energie? Wanneer je lui bent, zal je geen passie, voldoening of werkplezier ervaren.
Oorzaak luiheid
Luiheid komt voort uit een gebrek aan doelen. Of beter gezegd: een gebrek aan inspirerende en concrete doelen. Er zit groot een verschil tussen 'ik ga vandaag gewoon werken' en 'ik ga vandaag het beste uit mezelf omdat ik meer geld wil verdienen'. De intentie is belangrijk.
Wat is lusteloosheid? Als jij je lusteloos voelt ben je moe en heb je nergens zin in. Daar zit het verschil met gewone vermoeidheid; als je vermoeid bent zijn er vaak nog wel dingen waar je zin in hebt om te doen. Afhankelijk van hoe moe je bent, kun je dan alsnog wel de energie vinden om dat te gaan doen.
Luiheid kan ontstaan na een gevoel van overprikkeling of overweldiging: hetgeen je moet doen stijgt je boven het hoofd en je kunt je er niet toe zetten om een begin te maken. En dan heb je nog de luiheid om het lui zijn; als je gewoon echt geen zin hebt. En soms, soms is dat niet erg.
Lui zijn betekent dat je niet bereid bent ergens moeite voor te doen, waardoor jouw energie niet op gang komt. Welke energie? Wanneer je lui bent, zal je geen passie, voldoening of werkplezier ervaren. Energetisch werkt het tegen je dus.
Schrijf één hoofdstuk, of zelfs één alinea. Doe iets, maar probeer niet alles te doen. Houd het klein en behapbaar. Bewijs aan jezelf dat je iets voor elkaar krijgt, voel je trots en merk hoe je de volgende keer sneller aan het werk zult gaan.
Verander jezelf
Dat zou je bijvoorbeeld kunnen naar een persoon waar je “last” van hebt omdat die te gemakzuchtig is. Stop eens met in actie te komen voor die persoon en accepteer dat het misschien ongemakkelijk is. Het dient een positief doel, namelijk dat jij je meer op je gemak gaat voelen.
De kleinste taken zijn al te veel gevraagd en dat kan zorgen voor gevoelens van falen. Als je een burn-out hebt, dan heb je vaak ook veel klachten die voorkomen bij een depressie. Zo voel je je vaak somber, lusteloos en heb je last van schuldgevoelens. De ziektebeelden zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden.
Moeheid komt meestal door slaapproblemen. Maar ook psychische of lichamelijke oorzaken zijn mogelijk. Psychische oorzaken hebben te maken met hoe u zich voelt en waar u aan denkt. Lichamelijke oorzaken hebben te maken met wat u aan uw lijf voelt (jeuk, pijn) en met allerlei ziekten.
Overmatige slaperigheid gedurende de dag noemen we ook wel hypersomnie. Hypersomnie is dus niet hetzelfde als vermoeidheid. Mensen met hypersomnie slapen erg vel en hebben overdag aanvallen van ongewild in slaap vallen.
Verhoogde prikkelbaarheid, sneller uitvallen, eerder boos worden. Concentratie- en geheugenproblemen, gauw afgeleid zijn, zich minder goed kunnen concentreren op taken, en daardoor vaak minder goed kunnen onthouden. Minder kunnen verdragen: minder goed tegen geluid, drukte en/of licht kunnen.
Je bent ook niet de enige met deze gedachten. Het is wel belangrijk om er snel met iemand over praten. Als er niemand in je omgeving is waarmee je kunt praten, bel dan met 0900-0113 of chat via www.113.nl. Hier werken mensen die er goed met je over kunnen praten.
Gewoon even stilstaan, afstand nemen van je dagelijkse routine en tot rust komen. Om jezelf weer helemaal op te laden, nieuwe inspiratie op te doen, vragen en problemen die spelen aan te pakken, weer te leren genieten en je gelukkig voelen.
de laksheid
zelfst. naamw. (v.) 1) Indolentie 2) Inertie 3) Krachteloosheid 4) Lui gedrag 5) Luiheid 6) Onverschilligheid 7) Slapheid 8) Slapte 9) Sloomheid 10) Sulligheid 11) Traagheid 12) Weekheid 13)...