Hoe kun je het herkennen? Als het om kleine voorwerpen gaat zonder scherpe kantjes, merk je meestal helemaal niets. Ze zakken naar de maag en passeren de darm zonder problemen. Samen met de stoelgang komen de voorwerpen naar buiten, waar ze dan toevallig worden opgemerkt.
Munten, knikkers en andere kleine stompe objecten zullen vaak spontaan binnen vier tot zes dagen het maag-darmkanaal passeren, zonder verdere complicaties. Men moet vooral de eerste drie dagen alert zijn op klachten.
Scherpe stukjes kunnen je gebit, mond, keel of maagdarmkanaal beschadigen. Als je verder niets merkt, hoef je je geen zorgen te maken en poep je het vanzelf weer uit. Zie je wel bloed en voel je bijvoorbeeld dat het blijft steken? Neem dan contact op met de huisarts.
Van de kinderen die in het ziekenhuis terechtkomen omdat ze iets hebben ingeslikt, heeft maar een klein deel iets van speelgoed ingeslikt. Meestal gaat het om andere kleine voorwerpen, zoals munten, magneetjes, knoopcelbatterijen of om voedsel, zoals een stukje appel.
Meestal zijn er dus geen klachten en er geen vervelende gevolgen. Wanneer er sprake is van bovengenoemde klachten, dan kan de munt zijn blijven steken in de slokdarm. Als de munt daar langere tijd blijft hangen kan dit de slokdarm beschadigen of kan het gaan ontsteken.
Een bekende kwaal is namelijk het blijven haken van een graatje in de slokdarm. En zo'n graatje dat horizontaal in de slokdarm hangt, kan erg pijnlijk zijn. Bruinsma: "De slokdarm transporteert met knijpende bewegingen voedsel van de mond naar de maag. Als daar iets in blijft steken, ontstaat een vernauwing.
,,Kleine stukjes hard plastic kunnen scherpe randen bevatten en erg hard zijn. Als je hierop bijt, kan je gebit beschadigen of – als je het doorslikt – zou je beschadiging van je slokdarm kunnen oplopen door de scherpe randen. Hard, scherp plastic is wat dat betreft vergelijkbaar met stukjes glas.
1 snee lichtbruin brood met margarine en eventueel beleg en 165 tot 200 ml borst- of flesvoeding*.
Deel van de beugel ingeslikt
Als er geen ademhalingsproblemen zijn of constant hoesten, bel je orthodontist de eerst volgende werkdag. Er is geen reden om je zorgen te maken. Bij constant hoesten/ademhalingsproblemen bel gelijk je orthodontist.
Het is mogelijk dat er toch voedsel in de longen terechtkomt. Dit kan gebeuren als u: niet voelt dat er eten en drinken 'het verkeerde keelgat' in gaat; moeite heeft met hoesten of als u niet meer kunt hoesten.
Het inslikken van meerdere magneetjes is gevaarlijker dan men zou denken op grond van hun grootte. Door de onderlinge aantrekking van magneten kan de tussenliggende darmwand bekneld raken, met potentieel levensbedreigende complicaties.
“Corpus alienum” is de Latijnse benaming voor een “vreemd lichaam”. Wanneer gesproken wordt over de ingestie van een corpus alienum, wordt daarmee het inslikken van een lichaamsvreemd voorwerp bedoeld.
De slokdarm zit tussen de keel en de maag. Als je eten doorslikt, glijdt het via je slokdarm je maag in. De slokdarm is ongeveer 25 centimeter lang. De medische naam voor de slokdarm is oesofagus.
Bij een verslikking blijft het kind volledig bij bewustzijn, het praat of huilt en hoest flink. Bij een verstikking vermindert het bewustzijn, kan het kind niet praten of goed hoesten en ziet deze steeds blauwer.
Maag en darmen
Grotere stukken plastic kunnen bovendien hun maag-darmstelsel blokkeren, waardoor het plastic niet meer uitgepoept kan worden. In andere gevallen wordt plastic in de maag vermalen tot kleine stukjes die elders worden achtergelaten.
Nieuwe WWF-studie over plastic
Het resultaat: gemiddeld eet een mens ongeveer 2000 microplastic deeltjes per week. Dat is ongeveer 5 gram, zoveel weegt een bankaart! De producten waar de meeste microplastics in zitten zijn: water, bier, schaaldieren zoals scampi's en garnalen en zout.
Het onderzoek is uitgevoerd door de University of Newcastle in Australië. Voor hun berekening hebben de onderzoekers het gewicht van de plastic deeltjes geschat. Ze gaan uit van circa 2000 plasticdeeltjes per week die we consumeren en die bij elkaar 5 gram wegen.
Een brokgevoel (Globusgevoel of Globus nervosus) in de keel komt vrij veel voor. Het is een vervelend gevoel alsof er iets in de keel blijft steken. Meestal zit dit gevoel ter hoogte van het strottenhoofd. Het brokgevoel in de keel is in veel gevallen een gevoel waarvoor geen duidelijke oorzaak is.
Er zijn meerdere oorzaken voor slikstoornissen:
ziekten van het zenuwstelsel (zoals de ziekte van Parkinson,dementie, een beroerte) medicijnen. ziekten in het hoofd/halsgebied (bv. kanker in de keel en/of mond)
verwijder met een lepel en een vork de bovenste laag van het 'vlees' van de vis die je gaat fileren. Je ziet nu de graat blootliggen. Draai de lepel om, bolle kant boven. Tokkel met je lepel over alle graten.