Onbehandeld vurenhout valt in duurzaamheidsklasse 4, wat ongeveer gelijkstaat aan een levensduur van vijf tot tien jaar. Met de juiste behandeling kunt u deze levensduur verlengen tot (ongeveer) vijftien jaar. Wilt u liever Vurenhout kopen dat al behandeld is? Kies dan voor geïmpregneerd vurenhout.
Vurenhout heeft over het algemeen een duurzaamheidsklasse van 3. Dat betekent dat het onder normale omstandigheden 10 tot 15 jaar meegaat. Je kunt de levensduur verlengen door het hout te behandelen met een vochtwerende laag.
De levensduur
Hierop kunt u zien dat onbehandeld vuren een duurzaamheidsklasse heeft van 4 en een verwachte levensduur van 5 tot 10 jaar*. Geïmpregneerd vuren, wat wij bij Tuinhoutdiscount.nl veel verkopen, heeft een duurzaamheidsklasse 3 en heeft een verwachte levensduur van 10 tot 15 jaar*.
Douglashout heeft een duurzaamheidsklasse 3 en daarmee heeft Douglas een levensduur van 10 tot 15 jaar als u het onbehandeld laat.Vuren heeft onbehandeld een levensduur van zo'n 4 tot 7 jaar en heeft daarmee duurzaamheidsklasse 5.
Vurenhout is een relatief zachte houtsoort en daardoor makkelijk en goed te bewerken. Denk hierbij aan zagen, schaven, schuren, schroeven en schilderen. Daarnaast is vurenhout in aanschaf goedkoop. Een nadeel is dat vurenhout bij langdurige blootstelling licht gaat verleuren naar een geelbruine tint.
Je kunt ervoor kiezen om je vurenhout zelf te behandelen. Dit kan met een speciale beits of olie. Hiermee breng je een vochtwerende laag aan op het hout, zodat de kans op houtrot flink verminderd. Het is wel verstandig om deze behandeling jaarlijks te herhalen, om zo de kwaliteit en de levensduur te garanderen.
Gelukkig kun je vurenhout behandelen, zodat het beter beschermd is tegen de verschillende weersinvloeden. Met vurenhout olie van Osmo is het hout beschermt tegen vocht, algen en schimmels. Kies je voor een olie met pigment, dan voorkom je bovendien dat het hout grijs van kleur wordt.
Normaliter valt geïmpregneerd vurenhout in duurzaamheidsklasse IV. Dat betekent een levensduur van 5 tot 10 jaar, afhankelijk van het onderhoud. Het geïmpregneerd hout van Bouwbestel valt in duurzaamheidsklasse 2-3, wat staat voor een verwachte levensduur va 10-25 jaar.
Onbehandeld vurenhout is niet goed bestand tegen weersinvloeden en is erg vatbaar voor houtrot en aantasting door schimmels en algen. Wanneer u vurenhout buiten wilt gebruiken, zult u het hout moeten behandelen. Hiermee maakt u het hout geschikt voor buitentoepassingen en verlengt u de levensduur.
Vurenhout is goedkoop, licht, sterk en is gemakkelijk te behandelen met een beits. Vurenhout is onbehandeld en geïmpregneerd (gewolmaniseerd) leverbaar.
Hardhout. De meest duurzame houtsoort is hardhout. Deze houtsoort is dus het best bestand tegen vocht, zonder dat het behandeld hoeft te worden, en gaat wel meer dan 25 jaar lang mee. * Bij Hout en Bouwmaterialen vindt u daarom onder andere een ruim assortiment aan palen en balken van hardhout.
Douglas Eigenschappen
Net als bij larikshout kunnen er in het hout noesten en kwasten voorkomen. Douglas is zeer geschikt als constructiehout. Over het algemeen krijgt de duurzaamheid van douglashout een nog betere beoordeling dan vuren- of grenenhout, zeker als het ook nog eens verduurzaamd is.
Vuren is dus zachter, maar dat maakt het hout ook flexibeler en makkelijker te bewerken. Eenmaal geïmpregneerd verlengt de levensduur aanzienlijk: dan gaat vuren ongeveer net zo lang mee als Douglas.
Beide soorten zijn harshoudend, maar de opvallende harsgeur komt alleen bij Grenenhout voor en ontbreekt bij Vuren. Op het gebied van bewerkbaarheid is Grenenhout iets taaier en grover.Als laatst laat Vurenhout zich mooier impregneren dan Grenen, zo blijft de kleur van het hout stabieler.
Grenen is na vuren de meest gebruikte naaldhout soort in Nederland. Bij Foreco is de mogelijkheid om grenen te impregneren waarmee de duurzaamheid omhoog gaat. Hierdoor krijgt het hout verbeterende eigenschappen en gaat het langer mee dan onbehandeld grenen.
Hout voor buiten
Kies buiten voor onbehandeld (Europees) hardhout of verduurzaamd gemodificeerd hout. Voor gevelbekleding kun je ook kiezen voor een zachtere houtsoort, zoals Western red Cedar, lariks of Douglas. Neem altijd hout met het FSC- of PEFC-keurmerk: dat garandeert verantwoord bosbeheer en houtwinning.
Vurenhout kan zowel binnen als buiten behandeld worden. Een semi-transparante beits wordt vaak gebruikt voor het binnen beitsen. Met een semi-transparante beits blijft de ondergrond zichtbaar. De houtkleur blijft doorschijnen en vermengt zich met de kleur van de beits.
Welke duurzaamheidsklasse hout heeft, is van meerdere factoren afhankelijk. Zo is er bijvoorbeeld een verschil tussen de duurzaamheidsklasse van geïmpregneerd hout en die van onbehandeld hout. Om die reden kent vurenhout een duurzaamheidsklasse 3 en 4.
Lignum vitae (Guaiacum officinale): een tropische houtsoort afkomstig uit Midden- en Zuid-Amerika. Het heeft een extreme hardheid, met een Janka-score van 4.500 lb-kracht (20.034 N), waardoor het het hardste hout ter wereld is.
Het verschil met vurenhout is dat grenen iets donkerder is en vuren doorgaans minder grote noesten bevat. Grenenhout heeft meer vlindervormige noesten, terwijl vuren meer ronde noesten heeft. Door de open celstructuur is grenen uitermate geschikt voor impregneren; met name het spinthout.
Impregneermiddel
Een impregneermiddel past u toe op onbehandeld vurenhout in combinatie met een filmvormend product. Impregneren is niet nodig indien uw hout in de fabriek is geïmpregneerd.
Het verschil van Vuren- en Grenenhout
Ook zijn beide houtsoorten harshoudend. De harsgeur komt vooral bij het Grenenhout voor en minder bij het Vurenhout. De bewerkbaarheid van Grenenhout is eigenlijk wat grover en taaier. Het Vurenhout laat zich beter impregneren.