Hoewel het volgens het bouwbesluit niet verplicht is de kruipruimte te ventileren, wordt het wel sterk aangeraden. Door de kruipruimte voldoende te ventileren kan men voorkomen dat eventueel vocht vanuit de kruipruimte zich een weg omhoog kan banen de woning in.
Hoeveel ventilatie een specifieke kruipruimte nodig heeft ligt onder andere aan het oppervlakte en de staat van de kruipruimte. Echter kunnen we uitgaan van gemiddeld één ventilatiekoker per 12 vierkante meter.
Waarom is ventilatie van de kruipruimte belangrijk? Uw kruipruimte is kouder dan de rest van het huis. Daardoor is de kruipruimte vaak vochtig door condens. U krijgt al snel te maken met onaangename luchtjes en aantasting van de vloerbalken door huiszwam.
De kruipruimte is de ruimte tussen de bodem (of bodemafsluiting) en de onderkant van de begane grondvloer. De hoogte van deze ruimte dient minimaal 500-600 mm te bedragen.Een kruipruimte hoort altijd goed geventileerd te zijn; maak nooit de muuropeningen dicht.
Kruipruimte isolatie is een uitstekende oplossing wanneer u een vochtige kruipruimte heeft. Door bijvoorbeeld bodemisolatie worden er EPS parels op de bodem van uw kruipruimte geblazen. Op deze manier wordt het vochtprobleem snel en gemakkelijk opgelost.
Water in de kruipruimte of een vochtige kelder komt in veel woningen voor. Vaak is dit geen probleem. Kruipruimtes hoeven niet waterdicht te zijn en er kan water in staan zonder dat de bewoners dit door hebben. Bij een normale ventilatie heeft vocht onder je woning weinig invloed.
Grondwater staat, zeker in vochtige periodes, onder hoge druk en kan zijn weg vinden in de aansluitingen tussen wand en vloer of in het metselwerk. Blijft dit water lang in de kruipruimte, dan ontstaat er stilstaand water. Stilstaand water in de kruipruimte zorgt voor een enorme stank in uw huis.
Bij nieuwbouw of een ingrijpende energetische renovatie zijn er altijd ventilatie-eisen op de volledige woning. voldoende toevoerventilatie in de droge ruimtes (leefruimte, slaapkamer, bureau, speelruimte).voldoende afvoerventilatie in de natte ruimtes (keuken, badkamer, WC, wasruimte).
De muffe geur in huis verwijderen vergt een goede aanpak van de kruipruimte of kelder. Water in kruipruimte wegzuigen is de meest effectieve techniek. Wel moet de uiteindelijke oorzaak van de wateroverlast achterhaalt worden. Na het wegzuigen van het water kun je overwegen een drainage aan te laten leggen.
Andere voordelen van kruipruimte isolatie
De ideale luchtvochtigheid in uw woning ligt tussen de 40% en 60%. Met kruipruimte isoleren krijgt u hier meer controle over. Als de luchtvochtigheid niet op orde is, resulteert dit in een onbehaaglijk gevoel. U kunt het benauwd krijgen, wanneer het te hoog is.
Je moet dus zorgen dat het water afgevoerd wordt. Een droge kruipruimte creëren met zand en folie is mogelijk. Al is daarmee de vloer nog niet geïsoleerd. Je moet zorgen dat je het zand zover ophoogt dat het boven het waterniveau komt te staan.
Kosten kruipruimte inspectie
Een kruipruimte inspectie kost € 175,- (heel Nederland behalve wadden eilanden).
Bouwbesluit en ventilatie samengevat
Tegenwoordig moeten ventilatiesystemen in nieuwbouw panden geheel mechanisch zijn en worden er eisen gesteld aan de ventilatiecapaciteit. Zo moeten nieuwe gebouwen een minimale ventilatiecapaciteit hebben van 0,9 dm3 per seconde, per m2.
Huizen met een mechanische ventilatiebox met één regelknop verliezen tot wel 40 procent van hun warmte. Door bewuster te ventileren valt hier flink op te besparen, ontdekte Erik Carton in zijn Vinex-wijk Ypenburg in Den Haag.
Je kunt het beste achterhalen of je genoeg ventileert door een CO2 meter in huis te halen. Door in elke kamer CO2 meters op te hangen, kun je de luchtkwaliteit in verschillende ruimtes meten. Door hiernaast te investeren in een vochtmeter, kun je het binnenklimaat optimaliseren.
Dit kan leiden tot gezondheidsklachten, zoals benauwdheid, hoesten, vermoeidheid, hoofdpijn, uitdroging of chronische verkoudheid. Het zorgt ook voor meer last van astma en allergieën. Verder is de kans op een koolmonoxidevergiftiging groter in een slecht geventileerde ruimte.
Een mechanisch ventilatiesysteem is niet verplicht, maar indien je aan de normen wil voldoen en daarnaast flink wat energie wil besparen, dan kun je eigenlijk niet om een mechanisch ventilatiesysteem heen.
Bijna 7 van de 10 huizen hebben alleen natuurlijke ventilatie (dus geen mechanisch ventilatiesysteem) in huis. De eenvoudigste manier van ventileren is door continu een raam op een kier, of ventilatieroosters open te houden. Controleer regelmatig of de roosters goed werken en houd ze goed schoon.
Waarom zijn kruipruimtes niet meer nodig? Met de komst van betonnen vloeren verviel de functie van kruipruimte als 'ventilator' van de houten vloer. Het huidige Bouwbesluit stelt kruipruimteventilatie dan ook niet langer verplicht. Daar staat wel een eis aan de luchtdichtheid van de begane grondvloer tegenover.
Kruipruimte-kelder uitgraven kosten
Om extra ruimte te creëren is het mogelijk om de kruipruimte onder uw woning / bedrijfsruimte uit te diepen. Vaak wordt er dan zoveel zand uitgehaald dat er een kruipruimte hoogte ontstaat van minimaal 1,80 meter tot wel 2 meter 40.
De functie van de kruipruimte is die van een buffer, een extra compartiment. Dit compartiment is ervoor om de vloer van de begane grond niet in aanraking te laten komen met de ondergrond. Tevens dient de ruimte voor het plaatsen van leidingwerk. Denk daarbij aan gasleidingen, waterleidingen, elektriciteit en afvoeren.
Voor de drainage van een kruipruimte starten de kosten vanaf gemiddeld € 1.500 à 3.000 (incl.arbeidskosten, excl.btw). Afhankelijk van de aard en moeilijkheidsgraad van de werken lopen de kosten hoger op.
De meeste woningen hebben een kruipruimte. Een kruipruimte is handig wanneer u werkzaamheden onder de vloer uit wilt voeren of bijvoorbeeld de kruipruimte of vloer wilt isoleren. Heb je geen kruipruimte? Geen probleem.