Privacy van de werknemer Een werknemer heeft altijd recht op inzage in zijn medisch dossier. De bedrijfsarts mag alleen informatie over de gezondheid van de werknemer opvragen bij de huisarts of specialist met toestemming van de werknemer. Zie ook de Leidraad Bedrijfsarts en privacy van de NVAB.
De bedrijfsarts moet zich houden aan wettelijke privacyregels en mag geen medische informatie of andere privé-informatie van de werknemer aan jou verstrekken. De bedrijfsarts mag je wél informeren over de functionele beperkingen en mogelijkheden van de medewerker en de gevolgen daarvan voor zijn werk.
De bedrijfsarts is degene die de werkgever adviseert of een werknemer in staat is is om zijn of haar werk te doen. Een huisarts kan de werknemer ook een advies geven, maar voor de werkgever is het advies van de bedrijfsarts altijd leidend.
Een bedrijfsarts is een officiële arts en mag net zoals alle andere artsen lichamelijk onderzoek uitvoeren. Hierbij is echter wel toestemming nodig van de werknemer.
Een bedrijfsarts mag en kan een diagnose stellen alsook de werknemer doorverwijzen naar een specialist, zonder hiervoor de huisarts te raadplegen. Meestal adviseert de bedrijfsarts de medewerker wel om zelf de huisarts te informeren. Of neemt de bedrijfsarts contact op met de huisarts.
De bedrijfsarts mag de volgende dingen doen: Belangrijke (medische) informatie opvragen bij jouw huisarts of andere behandelaar. Dit mag alleen als je hier schriftelijk toestemming voor hebt gegeven. Doorverwijzen naar een specialist.
Naar de bedrijfsarts
hoelang uw ziekte waarschijnlijk gaat duren. welke taken u nog kunt doen op uw werk (de mate van arbeidsongeschiktheid) hoe uw werkgever u kan helpen om uw taken te doen, bijvoorbeeld uw werkplek aanpassen.
De arbodienst of bedrijfsarts mag (medische) gegevens van uw zieke werknemer opvragen bij de behandelend arts (huisarts of specialist) als dit nodig is voor de verzuimbegeleiding. De arts mag de gevraagde gegevens alleen doorgeven als uw werknemer hiervoor uitdrukkelijke toestemming heeft gegeven.
Een bedrijfsarts is een erkend medisch specialist op het gebied van werk en gezondheid. Doorgaans is de bedrijfsarts het eerste aanspreekpunt voor hulpbehoevende werknemers. Alle werkenden met een werkgever moeten toegang hebben tot een bedrijfsarts.
De arbodienst of bedrijfsarts mag alleen noodzakelijke gegevens aan de werkgever doorgeven. Bijvoorbeeld gegevens die de werkgever nodig heeft om te beoordelen of hij het loon moet doorbetalen. Of gegevens die nodig zijn voor de verzuimbegeleiding en re-integratie.
Als u zich ziek meldt, krijgt u in eerste instantie vaak te maken met de bedrijfsarts die door de werkgever ingeschakeld wordt. Maar mogelijk heeft ook uw huisarts en/of specialist een mening over uw arbeidsongeschiktheid.
Indien de bedrijfsarts aangeeft dat de werknemer niet ziek is, dan kan de werkgever van de medewerker verlangen dat hij het werk hervat. Dat wordt anders als de werknemer kan aantonen of aannemelijk maakt dat hij wel arbeidsongeschikt is.
Alleen de werknemer kan een second opinion aanvragen. Het aanvragen van een second opinion moet altijd in overleg met de eerste bedrijfsarts plaatsvinden. De eerste bedrijfsarts moet het verzoek tot een second opinion accepteren, tenzij er zwaarwegende argumenten zijn om het niet te doen.
Het wettelijk uitgangspunt is dat een werknemer in beginsel zelf bepaalt wanneer en of er sprake is van ziekte en van herstel. Bij twijfel vanuit de werkgever is het oordeel van de bedrijfsarts leidend. Indien nodig kan er ook nog een deskundigoordeel bij het UWV aangevraagd worden.
Aanvragen kopie medisch dossier
Iedereen van 12 jaar en ouder kan mondeling of schriftelijk vragen om een kopie van het medisch dossier. U kunt hiervoor bij uw arts of zorginstelling terecht. U hoeft geen reden aan te geven voor uw verzoek.
Onderaan het advies van de bedrijfsarts staat: wanneer je het niet eens bent met dit advies, dan kun je een deskundigheidsoordeel aanvragen bij het UWV. Dus wanneer de medewerker denkt dat de bedrijfsarts een foute inschatting heeft gemaakt kan de medewerker om het oordeel vragen van het UWV.
Wat mag de arbeidsgeneesheer onderzoeken? De arbeidsgeneesheer mag de fysieke of mentale gezondheid van de werknemer enkel onderzoeken om te beoordelen of die zijn of haar activiteit veilig kan uitoefenen. De arts stelt geen diagnoses en stelt ook geen behandelingsplan op.
De vragen gaan over je gezondheid: zoals je klachten, je behandeling en het gebruik van medicijnen. Ook stelt de (bedrijfs)arts vragen over je werk en zaken buiten het werk, die mogelijk invloed hebben op je situatie. Na afloop van het gesprek zal de (bedrijfs)arts je zo goed mogelijk adviseren.
De bedrijfsarts is een medisch specialist die geregistreerd staat in het BIG-register. Volgens de wet is de bedrijfsarts bevoegd zelfstandig zieke werknemers door te verwijzen naar specialisten. Een arbo-arts daarentegen werkt voor de arbodienst en mag alleen werken onder het toezicht van een bedrijfsarts.
Als zieke werknemer heb je recht op privacy. Alleen de bedrijfsarts of de Arboarts mogen je medische gegevens verwerken. Dat betekent dat je werkgever niet mag vragen: wat je precies mankeert.
De bedrijfsarts mag ook niet met uw huisarts of specialist over uw klachten praten. Dat mag alleen als u heeft gezegd dat dat mag. De bedrijfsarts kan u een advies geven tijdens het open spreekuur. U kunt zelf dit advies met uw werkgever bespreken.
Alleen een bedrijfsarts kan bepalen of een zieke werknemer (tijdelijk) arbeidsongeschikt is. Een werkgever kan en mag dat niet beoordelen. Het is dan ook belangrijk dat de werkgever de ziekmelding zo snel mogelijk en bij voorkeur binnen een week aan de bedrijfsarts of arbodienst doorgeeft.
De bedrijfsarts mag uw werkgever wel laten weten: welk werk u wel en niet kunt doen, en hoe lang dit waarschijnlijk duurt. wat er moet veranderen zodat u weer aan het werk kunt, bijvoorbeeld andere werktijden of andere taken.
Een arboarts of bedrijfsarts kan adviseren over de inzetbaarheid en arbeidsomstandigheden en kan in overleg gaan met werkgever over de klachten. Voor verdere behandeling zal de bedrijfsarts doorverwijzen, meestal naar een bedrijfspsycholoog.