Een huisdier in bed kan bij mensen allerlei infecties veroorzaken. Honden en katten vegen hun voeten niet voordat ze in bed kruipen. En als ze je een lik geven, kan het zijn dat ze daarvoor net hun anus hebben schoongelikt. Huisdieren horen daarom niet in bed.
Niemand zit te wachten op vlooien. Maar met een huisdier in bed, kan het zomaar raak zijn. Honden en katten kunnen nu eenmaal vlooien of teken hebben en mee jouw bed innemen. De kleine parasieten kunnen terwijl je slaapt zelfs overspringen in je haren, waardoor je last kan krijgen van jeukende bultjes.
Waar jij bent is veiligheid, zonder gevaarlijke roofdieren of enge honden. Door bij jou te liggen kan jouw kat ontspannen slapen. Maar het is niet per se eenzijdig; je kat wil namelijk ook zijn baasje beschermen. Ze kunnen namelijk voelen wat wij ervaren en ze zijn alert wanneer er een potentieel gevaar dreigt.
Voordelen slapen met je kat
Slapen met je kat zorgt voor de aanmaak van oxytocine en voorkomt angst of slapeloosheid. Je kat in de buurt geeft een veilig gevoel en zorgt voor warmte.
Katten laten sociaal (gewenst) gedrag alleen zien aan andere katten, dieren of mensen als ze hier een goed gevoel bij hebben. Slaapt jouw kat ook tegen je aan en zelfs 's nachts dicht bij je? Dan kun je ervan uit gaan dat ook dit sociaal gewenst gedrag is. De conclusie is dat de kat dit zelf opzoekt en fijn vindt.
Een tevreden kat zal zijn staart vaak rechtop houden met een "C-vorm" of haak helemaal bovenaan. Ze kunnen langzaam met hun staart heen en weer kwispelen en hem jou laten aanraken als ze naast je liggen. Soms zullen ze zelfs met hun staart rammelen terwijl ze lopen, als ze erg blij zijn om je te zien.
Een kat spint als hij tevreden is...
Bijvoorbeeld als je hem aait. Ook spinnen katten als ze spelen en melktrappelen of als ze elkaar wassen, vertelt kattengedragsdeskundige Esther Bouma van Katsgewijs. 'Dan is het een teken van tevredenheid en zich prettig voelen. '
Op een aangenaam warm plekje slaapt een kat het best. Vooral in de koudste tijd van het jaar zoeken katten het liefst een plekje op bij de verwarming, kachel of openhaard. Hang een mandje aan de verwarming of maak een plekje vrij op de vensterbank.
Mensen kruipen lekker in bed met het hoofd op een kussen en onder een lekker warm deken. Nu hebben katten niet echt een deken nodig want ze hebben al een lekker warme vacht, maar ze vinden het wel heel gezellig om heerlijk bij je te slapen.
Het slaappatroon van je kat verandert gedurende zijn leven. Jonge kittens slapen bijna de hele dag (20 – 24 uur),volwassen katten slapen gemiddeld 15 uur per dag en Senior katten (vanaf eenleeftijd van ongeveer 11 jaar) slapen bijna 20 uur per dag. Mensen slapen gemiddeld 8 uur per nacht, minof meer aan één stuk.
Het kiezen van een metgezel, als het nu mens of kat is, wordt bepaald door dezelfde factoren: gedrag, houdingen en geuren. Als voorbeeld, een hoge stem, schreeuwen en snelle bewegingen richting de kat kunnen als bedreigend worden gezien.
Je de rug toekeren
Als ze met haar rug naar je toe zit, betekent dat dat ze je vertrouwt. Net zoals wanneer ze op haar rug ligt en haar buik toont, dat is haar meest kwetsbare plekje. Je hebt haar volledige vertrouwen!
Aandacht. Heeft ze geen honger of pijn, is ze comfortabel en weet je zeker dat ze zich niet verveelt of stress ervaart, dan is haar reden om jou wakker te houden vaak een roep om aandacht.
Bijvoorbeeld: peper, komijn, nootmuskaat, mosterd, kruidnagel, wijnruit, pennyroyal, citroentijm, rozemarijn, alsem en munt. Het reukvermogen van de kat beschouwt deze kruiden als giftig, dus blijven ze er van weg. Ook met de geur van een aantal planten hebben katten veel moeite.
Katten hebben over het algemeen geen problemen met de kou, dankzij hun wintervacht en natuurlijke afweermechanismen. Als katten het koud hebben, zoeken ze warme plekjes op om op te warmen.
Voor naaktkatten: houd de temperatuur boven 20 graden en zorg voor extra maatregelen zodat de kat het niet te koud krijgt. Voor kittens, oude katten en katten met een ziekte of aandoening: houd een minimale temperatuur van 18 graden aan en overleg bij ziekte met uw dierenarts.
Algemeen wordt aangenomen dat katten hun eigen ingebouwde nachtkijkers hebben, maar in feite hebben ze licht nodig om te kunnen zien. Zij hebben echter maar een zesde van de hoeveelheid licht nodig die mensen nodig hebben en kunnen zien bij zeer weinig licht.
Een oudere kat kun je het beste niet langer dan 8 uur alleen laten.En een volwassen, gezonde kat kun je prima 8-12 uur alleen laten met een maximum van 24 uur. De voorwaarde is wel dat de kat een schone kattenbak heeft en beschikt over water en genoeg voedsel.
Tip 1: Maak je huisdier nooit wakker
Je hebt het spreekwoord "Geen slapende honden wakker maken" en dat klopt volledig. Als je kat of hond in de REM-fase zit en je zou ze wakker maken, kunnen ze erg schrikken. Door het schrikken zouden ze dan wel eens kunnen uithalen naar jou of je kind.”
De kat stelt zich extra kwetsbaar op door zijn buik te tonen. Een kat zal daarom niet op deze manier gaan liggen wanneer er roofdieren in de buurt zijn.
Je lieve kat knipoogt met beide ogen naar je.Dat is kussen met de ogen en betekent “ik hou van je”. Als je in kattentaal op je kat wilt reageren, knijp dan beide ogen langzaam dicht in haar richting. Jouw kat zal dit begrijpen.
Hoewel katten geen echte groepsdieren zijn, kunnen ze wel sociaal gedrag vertonen. Niet alleen naar elkaar maar ook naar mensen. Ze liggen tegen elkaar aan of tegen ons, ze wassen elkaar en laten zich aaien door ons. Een kat kan dus van gezelschap houden en je achterna lopen omdat hij graag bij je in de buurt is.
Een studie uitgevoerd aan de Universiteit van Michigan toonde aan dat katten herinneringen kunnen vormen die tot wel tien jaar kunnen duren. Dit betekent dat een kat zijn baasje na een lange afwezigheid nog steeds kan herkennen.
Bij dieren geldt eigenlijk hetzelfde als bij mensen. Verliefdheid komt door het stofje oxytocine. Oxytocine is een hormoon dat ervoor zorgt dat een band versterkt wordt. In het dierenrijk is dit stofje ook aanwezig, ook bij je hond of kat.
Kortom, niets wees op enig teken van verlatingsangst. Katten 'missen' ons dus niet. Wij hen misschien wel als we op vakantie zijn, maar wij zijn dan ook sociale dieren en lijken eigenlijk meer op honden.