De lucht in een heteluchtballon wordt verhit tot een temperatuur van ongeveer 100 graden. De ballon is van boven meestal bolvormig en heeft een trechtervormige opening aan de onderkant.
Het verder opstoken van de luchtballon is maar beperkt toepasbaar, omdat de maximale hitte in een ballon (ongeveer 126 graden Celsius) nog wel een keer bereikt is.
Vandaag wordt de koude lucht verwarmd door middel van een ventilator en een paar flinke gasbranders. De ballon of beter gezegd de envelop wordt gevuld met warme lucht van ongeveer 100 graden. Wie heeft opgelet bij natuurkunde weet dat warme lucht stijgt.
Bij temperaturen boven de 30 graden zou de ballon theoretisch zo warm moeten worden dat dit de ballonstof kan beschadigen. Om dit te voorkomen kunnen ballonvaarten met een lichtere belading worden uitgevoerd, dit gebeurd al bij temperaturen >23 graden.
Veel mensen vragen het zich af kan je hoogtevrees hebben in een luchtballon? Je kan geen hoogtevrees hebben tijdens een ballonvaart. Dit is doordat je geen contact maakt met de grond.
Jaarlijks stijgen zo'n achtduizend ballonnen op in Nederland. Volgens de Koninklijke Vereniging voor Luchtvaart komt een ongeval met luchtballonnen niet vaak voor. Het aantal dodelijke ongevallen de afgelopen tweehonderd jaar is op de vingers van één hand te tellen.
In september werd een luchtballon met 12 mensen aan boord getroffen door harde windstoten, de bestuurder verloor de controle en de ballon viel naar beneden. De passagiers kwamen er zonder kleerscheuren vanaf. In november 2021 raakten negen passagiers gewond toen een luchtballon neerstortte.
Regen tijdens een ballonvlucht
Lichte regen zal de veiligheid van de ballonvlucht niet beïnvloeden. Harde regen gaat vaak ook gepaard met veel wind en dan kan C-Air ballonvaarten de veiligheid niet meer garanderen. Verder is het ook niet aangenaam om een ballonvaart te maken in de regen.
Klopt, maar als het echt hard regent stroomt het langs de ballon de mand in. Ballonvaren met lichte regenval kan wel, maar het zicht zal teruglopen. Daarom ballonvaren we niet met regen. Daarnaast is er soms ook sprake van onweer.
Een luchtballon vliegt met de wind mee, dus de snelheid is in principe dezelfde dan de windsnelheid. Bij teveel wind varen we niet uit, en gemiddeld is de snelheid aan de grond zo'n 5 a 15 km per uur.
Voor na de ballonvaart kan het lekker zijn om een jasje of een lekkere trui mee te nemen. Maakt u een winterballonvaart kleed u dan warm aan en een paar lekkere warme sokken is zeker aan te bevelen.
Nadeel van de ballon blijft de slechte bestuurbaarheid. Alleen door naar een andere luchtstroom te stijgen of te dalen kunnen de piloten wat aan de koers veranderen. Proeven met stuurzeilen, propellers en motoren zijn geen succes.
Een uur volledig tot rust komen boven de wolken. Indien er niet onmiddellijk een geschikt landingsterrein in de vliegrichting passeert kan de duurtijd van de vlucht het uur overschrijden. Vluchten van een uur en een half zijn zeker geen uitzondering. Na de vlucht wordt met de hulp van de crew de ballon opgeborgen.
Een luchtballon van (gemiddeld formaat) 5.000 m3 kan op een dag met 20 graden 1.270 kg tillen (5.000m3*254kg), zodra de temperatuur nabij de 30 graden komt kan dezelfde ballon nog maar 1.085 kg de lucht in tillen, ofwel bijna 20% minder, wat neerkomt op 2 volwassen passagiers!
Ballonnen zijn afhankelijk van het weer; ze varen met de wind mee en kunnen niet sturen. Alleen de hoogte kan door de ballonvaarder beïnvloed worden. Doordat de windrichting met de hoogte verandert, kan de piloot zo een beetje sturen.
Ballonvaren is mogelijk in verschillende vormen. Het aantal passagiers in de ballonmand varieert van een beperkt gezelschap (2 – 4 personen) tot ballonvluchten met grote luchtballonnen die plaats geven aan 16 personen of meer.
In de ochtend en avond is de zon minder sterk en daardoor dooft de thermiek uit. Ideale omstandigheden voor een veilige ballonvaart.
Ballonvaren is uiterst veilig en als je het gaat vergelijken met andere luchtsporten, is het de veiligste sport uit de luchtvaart. Ook het landen is veilig.
Vanaf welke leeftijd? De minimale leeftijd om met de ballon mee te mogen onder begleiding is 7 a 8 jaar. Kinderen die jonger zijn, hebben vaak geen geduld of zijn te klein om over de rand van de mand heen te kunnen kijken (1.25 m.).
De uitstoot is afhankelijk van de omgevingscondities waarin de ballonvaart wordt uitgevoerd, de kwaliteite van de ballon en de belading van de ballonmand; namelijk hoe warmer de omgevingslucht en hoe zwaarder de ballon wordt beladen hoe heter de luchtballon verwarmd moet worden.
Overdag zorgt de warmte van de zon voor thermiek (op- en neergaande bewegingen en turbulentie in de lucht).Dit is gevaarlijk voor een luchtballon. Twee uur voor zonsondergang dooft de thermiek uit en gaat de wind liggen: het ideale moment voor een ballonvaart.
Kleine ballonmanden kunnen zo klein zijn als enkele vierkante meters, terwijl de grootste ballonmanden meer dan 8 vierkante meter kunnen bedragen. De meeste ballonmanden die voor recreatieve doeleinden worden gebruikt, zoals bij hobbyballonvaarten hebben een grootte van 1,60 meter lang op een breedte van 1,20 meter.
Tussen 1982 en 1993 kwamen 43 ballonvaarders om het leven.Sindsdien vielen er nog 31 doden, de slachtoffers van het recente ongeluk niet meegerekend.
De onderkant van de luchtballon bestaat meestal uit vuurbestendig nomex/dacron. De reden hiervoor is dat de onderkant van een luchtballon in aanraking kan komen met het vuur en het door de vuurbestendigheid dus geen vlam kan vatten.
Bij een pleziervaart met een luchtballon zijn woensdagavond drie passagiers in Kinderdijk overboord geslagen en in het water terechtgekomen. Volgens de politie zijn de mensen na hun val met de schrik vrijgekomen en hielden ze alleen een nat pak over aan hun bizarre landing.