In de meeste cao's is het maximale rouwverlof, bij het verlies van een partner, tien werkdagen.De gemiddelde rouwperiode bij het verlies van een partner is echter 170 dagen, zo blijkt uit onderzoek van Arboned.
In de meest gevallen staat in de cao dat u voor het overlijden van een bloed- of aanverwant in de eerste graad vier dagen verlof krijgt (vanaf het moment van overlijden tot aan de uitvaart). De 'eerste graad' wil zeggen dat het om het overlijden van een vader, moeder of kind gaat.
Je kan je heel verdrietig en boos voelen, of het voelt zelfs alsof je je hele ondergrond kwijtraakt. Er komen veel emoties bij kijken, zoals eenzaamheid, somberheid en schuldgevoelens. Daarnaast kan rouw ook effect hebben op je lichaam. Je kan je bijvoorbeeld vermoeid of zelfs helemaal uitgeput voelen.
De vermoeidheid bij rouw wordt niet door fysieke uitputting veroorzaakt, maar door de rouw zelf. Bewust en onbewust gebeurt er ontzettend veel. De drukte in je hoofd is op zich al genoeg reden om meer moe te zijn dan normaal. Rouwen doet pijn en dat kost energie.
In de 40 dagen periode neemt de ziel afscheid van de aarde en verlaat uiteindelijk deze wereld, in sommige geloofstradities wordt dit ook wel de hemelvaart genoemd. Gedurende deze periode moeten de ontslapenen of overledenen gaan beseffen dat ze moeten doorstromen naar hun nieuwe bestaan en herenigd worden met God.
In de meest gevallen staat in de CAO dat u voor het overlijden van een bloed- of aanverwant in de eerste graad vier dagen verlof krijgt (vanaf het moment van overlijden tot aan de uitvaart).
Een verstoord rouwproces: onverwerkte rouw
Dit kan gestimuleerd worden door een omgeving waar geen of weinig begrip is voor rouw, omdat ze vinden dat je maar zo snel mogelijk weer verder moet gaan met je leven of omdat er geen ruimte is voor het verdriet. Bij uitgestelde rouw lijken de emoties gewoon afwezig.
Hoe lang rouwverwerking duurt is door de verschillende factoren moeilijk te zeggen. Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat mensen na drie maanden na het overlijden van hun partner, pas de ergste fase van rouw doormaken. Na gemiddeld ruim een jaar beginnen partners zich vaak weer beter te voelen.
Meestal wordt rouw langzaam minder. Hoe lang het duurt is voor iedereen anders, maar na een jaar voelen de meeste mensen zich beter. Soms gaat de rouw niet vanzelf over. Het is dan na een jaar nog (bijna) net zo erg als in het begin.
Niet doen:
'Sterkte' en 'gecondoleerd' zeggen en dan denken dat je heel veel gezegd hebt. Het initiatief om hulp te vragen bij de ander leggen. De pijn proberen te verzachten met uitspraken die beweren dat er sprake is van mazzel, dat het wel meevalt, of die het overlijden goedpraten.
Rouwen is proberen weer in balans te komen, proberen het grote gemis te verweven in je leven zodat je de draad weer beetje bij beetje op kan pakken. Bij verlies denk je al snel aan het overlijden van iemand, maar er zijn nog meer verliessituaties die je intens verdrietig kunnen maken.
Rouw is zojuist niet gedefinieerd als ziekte maar als een natuurlijk proces. Maar dat zegt nog niets over de arbeidsgeschiktheid tijdens rouw. De impact kan zodanig groot zijn dat werk niet verstandig is en schade kan opleveren voor zowel de medewerker zelf als de klant.
Als je calamiteitenverlof of kort verzuimverlof wilt opnemen vanwege een sterfgeval, meld dit dan zo snel mogelijk bij je werkgever. Je geeft daarbij aan hoe lang je denkt dat het ongeveer gaat duren. Je salaris wordt gewoon doorbetaald. Er geldt geen maximum aantal uren calamiteiten- of kort verzuimverlof per jaar.
Verlof bij overlijden familielid
Als een direct familielid overlijdt, heeft u recht op calamiteitenverlof. Dit verlof is om meteen de nodige zaken te regelen. Het calamiteitenverlof kan overgaan in bijzonder verlof.
Na een overlijden worden zorgverzekering en zorgtoeslag, pensioen en uitkeringen en gemeentelijke belastingen automatisch stopgezet. De gemeente geeft het overlijden namelijk door aan de Belastingdienst, het UWV en de Sociale Verzekeringsbank.
Een crematie is goedkoper dan een begrafenis. Cremeren is beter voor het milieu. Er is geen graf dat onderhouden moet worden en dat op een later moment weer extra kosten met zich meebrengt.
De zeswekendienst is een gebruik uit onze streken. Men viert (ongeveer) zes weken na het overlijden de Eucharistie in het bijzonder voor een overledene. Het is een manier om de band met Jezus uit te drukken die 40 dagen na Pasen (ofwel 42 dagen of 6 weken na zijn overlijden op Goede Vrijdag) naar de hemel opsteeg.
Rouw uit zich vaak fysiek, doorgaans in de vorm van intense moeheid of pijn. Hongaars onderzoek vergeleek de klachten van bijna tweehonderd rouwenden met zo'n vierduizend niet-rouwenden. Hoofdpijn, borstpijn, duizeligheid en obstipatie bleken allemaal meer voor te komen onder de rouwenden.
Het verlies kan je veel bezighouden, waardoor concentreren vaak ook niet meer zo goed lukt. Je hebt mogelijk ook weinig eetlust of eet juist veel meer dan normaal. Rouwen is vooral een heel menselijk proces waar velen in hun leven in meer of mindere mate mee te maken krijgen.
De psycholoog zal ruimte geven aan het verdriet en de cliënt laten vertellen over het verlies en zijn of haar ervaring. Er zal veel aandacht worden besteed aan herinneringen aan de overleden persoon en aan andere gevoelens die soms boven komen, zoals boosheid ('waarom heb je me verlaten?