Wie komt in aanmerking voor de gratis PCR-tests? De gratis PCR-tests voorafgaand aan een reis zijn bedoeld voor mensen die nog niet de kans hebben gehad om zich (volledig) te laten vaccineren. OF je kreeg je eerste dosis minder dan 35 dagen na de eerste uitnodiging, maar je bent nog niet volledig gevaccineerd.
Een oplossing voor wie onterecht geen gratis PCR-test kreeg
Kinderen van 6 tot 17 jaar en personen die nog niet de kans hadden gekregen om zich volledig te laten vaccineren hadden afgelopen zomer recht op 2 gratis PCR-testen, uitgevoerd van 28 juni tot 30 september 2021.
Let op, sinds 10 januari 2022: had u een “hoogrisicocontact” maar hebt u geen klachten, dan hoeft u zich niet te laten testen. Om deze reden wordt een PCR-test uitgevoerd vanaf 10 januari 2022 niet langer vergoed als u geen symptomen heeft.
CTPC staat voor 'Covid-19 Test Prescription Code'. Deze unieke code van 16 cijfers hebt u nodig voor een test in een afnamecentrum. U kan die CTPC krijgen via een arts of www.mijngezondheid.belgie.be.
Een snelle PCR-test kost 120 euro. Hebt u een niet-betalende CTPC-code voor een test, dan betaalt u 70 euro.
Deze test is gratis als u lichte symptomen hebt of een testcode ontving (CTPC: coronatest prescription code) na een verblijf in het buitenland. U kan ook een zelftest kopen in de apotheek. Als u een verhoogde tegemoetkoming geniet, betaalt u voor een zelftest in de apotheek slechts 1 euro.
Corona bevindt zich in een andere fase. Sinds 11 april 2022 is het daarom niet meer nodig om na een positieve zelftest een bevestigingstest (confirmatietest) te doen bij de GGD. Zelftesten bij klachten blijft wel belangrijk. Door de zelftest weet u namelijk of u corona hebt of niet.
De uitslag is positief
Ga bij een positieve uitslag van een zelftest direct in isolatie en ontvang geen bezoek. U hoeft de positieve testuitslag niet te melden bij de GGD. Kijk op Mijnvraagovercorona.nl tot wanneer u in isolatie moet blijven.
bij een positief resultaat van een zelftest moet je onmiddellijk in isolatie gaan. Het positieve resultaat moet ook bevestigd worden door een PCR-test in een testcentrum of -laboratorium. Contacteer NIET je huisarts, maar vraag een activatiecode voor een PCR-test via het contactcenter op 02 214 19 19.
Bel met 0800 1202 voor de coronatest en houd uw burgerservicenummer (BSN) bij de hand. U vindt dit nummer op uw paspoort, identiteitsbewijs of rijbewijs. Het telefoonnummer is 7 dagen per week van 08.00 uur tot 20.00 uur bereikbaar.
Het is namelijk gekend dat PCR testen nog lange tijd na de besmettelijke periode positief kunnen blijven. Wel kan men eventueel een zelftest uitvoeren na dag 7. Indien die positief zou zijn is dit een teken dat men meer dan waarschijnlijk nog besmettelijk is.
Als klinisch bioloog, kan u 4 types COVID-19-testen aan de ziekteverzekering factureren: PCR testen, standaardantigeentesten, antigeensneltesten en serologische testen. Elke arts kan de antigeensneltesten aanrekenen.
Zelftesten koopt u bij de apotheek, drogist of supermarkt.
We streven ernaar om het resultaat van uw test ter beschikking te stellen binnen de 24-36 uur na afname. Die doorlooptijd is echter niet bindend. In uitzonderlijke gevallen kan er vertraging zijn of kan een nieuwe staalafname gevraagd worden bij een technisch of analytisch probleem.
Hoe lang moet ik in isolatie? U blijft minstens 7 dagen in thuisisolatie.
Een zelftest doet u bij klachten, als u dichtbij een besmet persoon was of gewoon voor de zekerheid. Ook als u volledig bent gevaccineerd of corona heeft gehad. In sommige gevallen is het beter om geen zelftest te doen.
Positieve testuitslag met coronaklachten
U gaat minimaal 5 dagen en maximaal 10 dagen in isolatie. U telt vanaf het moment dat u klachten kreeg.
Bij een positieve testuitslag ben je een aantal dagen besmettelijk, ook als je geen klachten hebt en daarom ga je in isolatie. Dit betekent dat je je afzondert om te voorkomen dat je andere mensen besmet door op een eigen kamer te blijven. Je hebt dan geen contact met huisgenoten.
Check de maatregelen in het land van je bestemming
Je vindt er de reisadviezen per land. Indien je een PCR-test nodig hebt, kan je een code aanvragen via www.mijngezondheid.belgie.be. Registreer je reis op TravellersOnline. Zo kunnen we je sneller helpen als je hulp nodig hebt in het buitenland.
Inreisvoorwaarden. Reist u naar Spanje vanuit de Europese Unie of de Schengenzone? Dan hoeft u geen Digitaal Corona Certificaat (vaccinatie-, test-, of herstelbewijs) te laten zien.
De technische handtekening op alle certificaten van volledige vaccinatie of boosterprik worden vanaf nu na 1 jaar automatisch vernieuwd zodat u ze daarna terug een jaar als geldig certificaat in uw app ziet staan.
Iemand met corona verspreidt waarschijnlijk het meeste virus: vanaf 2 dagen voordat de klachten begonnen. tot 5 dagen nadat de klachten begonnen.
Het kan per persoon verschillen hoe lang het duurt voordat je hersteld bent. Sommige mensen ervaren alleen verkoudheidsklachten en herstellen binnen enkele dagen, maar er zijn ook gevallen bekend van mensen die langdurig (vele weken) (verkoudheids)klachten blijven houden.