Bewegen stimuleert de doorbloeding, waardoor je lichaam minder vocht vasthoudt. Drink dranken met een vochtafdrijvend effect, zoals gemberthee, groene thee of thee van paardenbloem, brandnetel of peterselie. Eet voldoende groenten met een vochtafdrijvende werking, zoals citroen, venkel en asperges.
Komkommer, meloen, ananas, aardbeien en asperges zijn bijzonder geschikt om te ontwateren. Maar ook artisjokken, uien, knoflook, wortelen, avocado, aardappelen en zelfs rijst hebben een vochtafdrijvend effect. En dan zijn er nog noten zoals hazelnoten, cashewnoten, pinda's en amandelen.
Zo kun je je voedingspatroon aanpassen door meer water te drinken en minder zout te eten. Daarnaast kunnen kruiden zoals bleekselderij, mierikswortel en peterselie helpen om vocht af te drijven. Thee van rozenbottels, berkenblad, guldenroede of jeneverbes kan hier ook bij helpen.
Soms heb je net iets meer zout gegeten waardoor je even 1 – 1,5 dag vocht vasthoudt. MEER KOOLHYDRATEN dan in je eetplan staat. Koolhydraten binden vocht aan zich in je lichaam. Dus als je er meer van eet, weeg je 1 – 1,5 dag iets zwaarder.
Poepen en afvallen
Volgens de wetenschappers van de University van Cambridge verlies je namelijk zo'n 750 gram per drol. Wow. Sterker nog, als je veel vezels binnenkrijgt kun je tot wel 1,5 kilo per eh… sessie verliezen.
Bepaalde voedingsmiddelen hebben van nature een vochtafdrijvend effect. Ideaal dus als je vocht vasthoudt. Zet kruiden op het menu zoals bleekselderij, mierikswortel en peterselie. En maak thee op basis van guldenroede, rozenbottels, berkenblad of jeneverbes.
Dat je lichaam meer vocht vasthoudt, kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan een hoge bloeddruk er bijvoorbeeld voor zorgen dat extra vocht begint op te hopen. De hoge druk in je bloedvaten perst als het ware het vocht in de omliggende weefsels.
Onderzoek heeft aangetoond dat koffie en water dezelfde hoeveelheid urine geven. Dat koffie vochtvasthoudend is, lijkt daarom niet te kloppen. Het Voedingscentrum geeft eveneens aan dat zowel de vochtafdrijvende als de vochtvosthoudende werking niet bewezen is.
Bij ontstekingsprocessen zullen weefselontstekingsmediatoren (histamine) de capillairen meer doorlaatbaar maken, waardoor vocht zal uittreden uit de bloedbaan. Bij een verhoogde veneuze druk zal de capillaire druk toenemen, waardoor de capillaire doorlaatbaarheid toeneemt en oedeem in de benen ontstaat.
Bij vochtophoping houdt het lichaam te veel vocht vast waardoor zwelling ontstaat van, met name de benen, handen en buik. De zwelling ontstaat doordat het vocht op die plaats niet via de bloedsomloop kan worden afgevoerd. Vochtophoping kan onschuldig zijn, maar het kan ook wijzen op een hartziekte zoals hartfalen.
De helft is weg na een week
Van een glas water dat je nu drinkt, zal de helft over iets meer dan een week je lichaam verlaten hebben. Van de helft die overblijft, zal na nog een week weer de helft verdwenen zijn. En zo verder. Een klein beetje van het glas dat je nu drinkt, zal dus nog heel lang in je lijf blijven.
Alcohol heeft namelijk een vochtafdrijvende werking. Dat komt doordat alcohol de aanmaak van het vochtafdrijvende Anti Diuretisch Hormoon remt. De nieren gaan hierdoor harder werken waardoor het lichaam veel vocht verliest. Tussen je hersenen en je schedel bevindt zich een dun laagje vocht.
De vochtafdrijvende werking van de cafeïne zorgt er geheid voor dat je naar de wc moet. Niet alleen het water uit de cola wordt uitgescheiden, maar tegelijk ook magnesium, calcium en zink dat op weg was naar je botten. Hetzelfde geldt voor natrium en elektrolyten. Daar komt de suikercrash.
Groene thee heeft wel eens het labeltje gehad dat het juist vocht afdrijvend zou werken, maar daar is geen enkel concreet wetenschappelijk bewijs voor. Het advies om thee te drinken heeft niets te maken met vochtinname of een vocht afdrijvend effect.
Van sommige soorten thee, zoals paardenbloem, paardenstaart, brandnetel en peterselie, is bekend dat ze het lichaam overtollige vloeistoffen verwijderen door te plassen, vergelijkbaar met de werking van diuretica of waterpillen.
Angio-oedeem is een vochtophoping van weefsel buiten de bloedvaten. Dit gebeurt op plaatsen van uw lichaam waar het weefsel niet erg stevig is zoals de tong, het gezicht, de darmen of het zachte verhemelte. Het vocht komt buiten de bloedvaten omdat de bloedvaten lekken. Hierdoor ontstaat er zwelling.
Deze vochtophoping in de buik wordt ook wel ascites genoemd. Het vocht zakt vervolgens meestal naar beneden waardoor je ook last krijgt van dikke voeten en benen. Het vocht in de buikholte kan op de verschillende organen gaan drukken. Hierdoor kunnen klachten ontstaan.
Broccoli. In broccoli vinden we grote hoeveelheden van de mineralen magnesium en kalium. Beide zijn vochtafdrijvend.
Maar is er een ideaal moment van de dag voor dit speciale bezoekje aan het toilet? 'De meeste mensen zullen het bezoekje in de ochtend afleggen', zegt gastro-enteroloog Kenneth Koch. Dat komt doordat je dunne darm tijdens het slapen aan het werkt gaat om het voedsel van de dag ervoor te verwerken.
Even naar het toilet
Gastro-enterologen (maag-darm wetenschappers) vertellen in Live Science dat alles goed zit als je tussen de drie keer per dag en drie keer per week een grote boodschap doet.
Het kan bijvoorbeeld betekenen dat er parasieten in uw poep zitten, of bacteriën die er niet in horen. De lucht die deze afgeven is nog sterker als er ook veel vet of bloed in de ontlasting zit. Ook een slechte of verminderde opname van voedingsstoffen door de darmen kan een reden zijn voor stinkende poep.
Het is goed voor je immuunsysteem
Te weinig water drinken is niet goed voor je lichaam. Jouw immuunsysteem heeft vocht nodig om goed te kunnen functioneren en met drie liter water per dag kom je zeker aan de benodigde hoeveelheid vocht.
Ons lichaam bestaat voor ongeveer 60% uit water. Het verliest vocht via urine en zweet, maar ook tijdens het ademen raakt het vocht kwijt. Om het vochtniveau op peil te houden, moeten we circa 2 liter water per dag drinken.
Nee, het is niet erg om 3 of 4 liter per dag te drinken. Je nieren kunnen maximaal 0,7 tot 1 liter water per uur verwerken. Je kan dus over een hele dag gemakkelijk 3 of 4 liter water drinken. Het is wel belangrijk om verschillende drinkmomenten te hebben zodat je nieren het kunnen verwerken.