Doorgaans zit je goed als je één kopje rijst kookt in twee kopjes water. En één kopje per persoon is dan vaak weer precies de hoeveelheid die je nodig hebt voor je maaltijd.
Doe de gewassen rijst met vocht (1 ½ hoeveelheid vocht op 1 hoeveelheid rijst) in een smalle pan met dikke bodem. Zet de pan op een hoog vuur, breng al roerende aan de kook. Zet het vuur laag en laat de rijst met een deksel op de pan in 8-10 minuten gaar worden. Zo nu en dan omscheppen.
Als je rijst gaat koken, reken dan ongeveer 75 gram ongekookte rijst per persoon. Je kan ook een koffiekopje gebruiken als maatstaf, één koffiekopje is één portie rijst. Zilvervliesrijst staat in de Schijf van Vijf.
Maar nasi is je hoofdgerecht en de rijst is daarin ook nog een belangrijk ingrediënt. Daarom gebruik je voor nasi ongeveer 75 gram ongekookte rijst per persoon. Een verpakking van 300 gram is daarmee genoeg voor 4 personen!
Onze basmatirijst hoeft niet lang te koken. Doe de rijst met 1,5 keer zoveel water in een pan en breng het aan de kook. Als het water kookt, is de rijst met ongeveer 8 minuten klaar. Daarna draai je het vuur uit en laat je alles nog even een kwartiertje stomen met de deksel op de pan.
Er gaat ongeveer 100 gram ongekookte rijst in één koffiekop van gemiddelde grootte. Dat is nog eens makkelijk! En nog veel handiger: je kunt datzelfde kopje gebruiken om ook precies de juiste hoeveelheid water toe te voegen.
Hoeveel ongekookte rijst je nodig hebt per persoon is afhankelijk van hoe groot de eter is en of het een hoofd- of bijgerecht is. Als het een bijgerecht is kan je het beste rekenen met 50 gram droge rijst per persoon. Als rijst het hoofdgerecht is, reken je voor een gemiddelde eter op zo'n 75 gram per persoon.
Nasi putih ("witte rijst") is gewone gekookte rijst, nasi goreng ("gebakken rijst") is een gerecht dat ook in Nederland en België populair is.
De meeste mensen houden gemiddeld zo'n 75-100 gram ongekookte rijst per persoon aan (187,5-250 gram gekookte rijst). Hierbij kun je de 75 gram of iets in die richting beter aanhouden voor bijgerechten, terwijl je de 100 gram gebruikt wanneer de rijst een groot deel van de maaltijd vormt.
Om rijst te laten droogkoken verwarm je de rijst met het water in een pannetje tot het water kookt. Dit doe je op hoog vuur, maar zodra het water kookt draai je het vuur laag en doe je de deksel op de pan. Doe dit altijd op het kleinste pitje, het is namelijk echt belangrijk dat de rijst langzaam pruttelt.
75 gram rijst > 200 ml water > 10 minuten. 150 gram rijst > 325 ml water > 13 minuten.
Voor wie wil afvallen, adviseren we wat minder brood, aardappelen, rijst en pasta (vrouwen 200 gram per dag en mannen 250 gram) en iets minder noten (vrouwen 15 gram per dag en mannen 25-30 gram). Deze aanbevolen hoeveelheden zijn een richtlijn. Ieder mens is anders.
In één rijst maatbeker past ongeveer 155 g ongekookte rijst. Kook je een standaard hoeveelheid voor 2 personen, vul je de maatbeker tot net iets onder de rand. Per persoon kook je dus ongeveer 60 tot 75 gram ongekookte rijst.
Spoel de rijst met koel water voor het koken.
Doe de rijst in een vergiet, fijnmazige zeef of pan. Laat koel water over de rijst lopen om extra zetmeel te verwijderen. Dit voorkomt dat de rijst aan elkaar plakt en papperig wordt. Als je een pan gebruikt, giet het water er dan uit en vul hem weer bij.
Op iedere verpakking van een pak rijst staat dat je eerst het water moet koken, voordat je de rijst in de pan doet. Vervolgens laat je de rijst koken in het water voor zo'n 10 minuten (afhankelijk van het type rijst hoe lang je de rijst laat koken).
Door je rijst te spoelen was je niet alleen kleine deeltjes stof van de korrels af, maar verwijder je ook het overgebleven laagje zetmeel. Dat zetmeel zorgt ervoor dat de rijst na het koken aan elkaar plakt. Sommige gerechten vragen daar echter om. Denk maar aan het maken van risotto gerechten of sushi.
Gekookt-ongekookt gewicht berekenen
Je kunt de berekening ook gemakkelijk andersom maken: Aardappelen: gekookt 100 gram = ongekookt 90 (x 0,9) Pasta: gekookt 100 gram = ongekookt 40 gram (x 0,4) Rijst: gekookt 100 gram = ongekookt 34 gram (x 0,34)
GEBRUIK DAN EEN LEPEL. Wil je iets wegen en heb je geen keukenweegschaal bij de hand,pak dan een eetlepel en je hebt hetzelfde gewicht dat je nodig hebt voor een gerecht.
Basmati heeft in vergelijking met Pandan een nog langere korrel en kookt nog droger. Het heeft een lichte, luchtige textuur wat een heerlijk mondgevoel geeft. In combinatie met het heerlijke subtiele aroma maakt dit Basmati rijst ideaal voor gerechten zoals curry, pilav en rijstsalades.
Het vliesje en die kiem (die bij witte rijst worden verwijderd) bevatten bijvoorbeeld ook vitamine B1, vitamine B6 en een best aardige hoeveelheid fosfor, kalium en magnesium. Kortom, meer voedingsstoffen voor dezelfde hoeveelheid calorieën. En dat maakt zilvervliesrijst de meest gezonde rijst!
Ook hier is het antwoord weer redelijk teleurstellend. Zeker bami is geen haar beter dan gewone witte pasta of noedels. Snelle koolhydraten, dus. Nasi bevat iets meer vezels, maar ook hier gaat het nog steeds om gewone witte rijst in plaats van bijvoorbeeld zilvervliesrijst.
De kooktijd neemt toe bij grotere hoeveelheden, de verhouding rijst/water blijft gelijk. Houdt de volgende vuistregel aan: 220 gram witte rijst, 250 militer water, 15 minuten; 440 gram witte rijst, 5 deciliter water, 18 minuten; 660 gram witte rijst, 750 mililiter water, 22 minuten.
1 opscheplepel (55 gram) witte rijst, gekookt bevat:
Wil je een andere hoeveelheid of eenheid kiezen?
Hoe weet je of de rijst gaar is? Hoe je de rijst het liefst eet is een kwestie van smaak, maar de stelregel hiervoor is in principe dat de rijst gaar is als deze makkelijk doorgebeten kan worden of tussen de vingers kan worden fijngeknepen.