Je kunt het hok en je cavia's (en ook jezelf) verkoelen door middel van vochtige/natte handdoeken, koude tegels en (bevroren) waterflesjes. Een handdoek maak je nat en wring je dan uit waarna je hem in het caviahok legt. Een stoeptegel kun je eerst koud laten worden in de koelkast (niet in de vriezer!)
Cavia's kunnen niet tegen warmte. Bij 20 graden Celsius hebben ze het al erg warm. Bij 30 graden Celsius is er zelf al mogelijkheid om te overlijden.
Voor de juiste plaats van het hok moet je rekening houden met een aantal factoren. Cavia's kunnen niet goed tegen koude of warmte. De ideale temperatuur is 18 tot 24 °C. Plaats de kooi niet naast een warmtebron, in de tocht, in het donker of op de grond.
Cavia's en ratjes kunnen niet zweten zoals wij. Zij hebben geen zweetklieren op het lichaam, cavia's hebben aan de onderkant van de voetzolen hebben een paar zweetklieren en ratten raken de warmte kwijt via hun staart. Deze zweetklieren zijn niet groot genoeg om zichzelf af te koelen als zij het warm krijgen.
“Hoewel de meeste cavia's uitstekend kunnen zwemmen, zullen zij dit van nature zelden doen. Het feit dat ze kunnen zwemmen maakt nog niet dat ze het leuk vinden. Geen enkel dier (of mens) vindt het fijn ineens in water geplaatst te worden waar het niet in kan staan en te MOETEN zwemmen, zelfs een hond niet.
Cavia's kunnen windjes laten. En soms grote winden. En ze kunnen ook stinken. Toch stinken ze niet zo heel erg als mensenwindjes.
Cavia's kun je zowel binnen als buiten houden. Al moet je ze in een buitenverblijf wel beschermen tegen wisselende weersomstandigheden en roofdieren.
Verdeel de shampoo over de vacht en masseer het zachtjes in. De kont kan je zachtjes wassen door met je vingers onder de kont te gaan terwijl de cavia gewoon blijft zitten. De buik was je door met je vingers onder zijn buik te gaan terwijl hij blijft zitten. De pootjes kan je wassen door er zachtjes over te wrijven.
Ratten kunnen niet transpireren en moeten overtollige warmte via hun staart en oren verliezen. Hitte kan dodelijk zijn. Zet daarom nooit de kooi in de volle zon.
Voor een cavia zal iedere dag gezorgd moeten worden. De cavia heeft aandacht nodig maar natuurlijk ook eten en drinken. En dit niet voor dagen of weken, maar toch zeker wel voor jaren. Hou er ook rekening mee dat het hok geregeld verschoond moet worden, als je meerdere cavia's hebt zal dit 1x per week moeten.
Cavia's zijn zeer vriendelijke en nieuwsgierige dieren die graag wat te doen hebben. Speelgoed is daarom een belangrijk onderdeel voor de Cavia. Zo zijn Cavia's dol op knabbelspeelgoed.
Hoe lang kan ik een cavia zonder grote problemen alleen laten? Als het echt niet te vermijden is, kan een cavia maximaal 2 dagen alleen gelaten worden, als er genoeg water en voer beschikbaar is. Optimaal is het absoluut niet, maar soms is het echt niet te vermijden.
Vanaf 30 graden, een hittegolf, kunnen cavia's sterven aan de hitte, maar vanaf 25 graden kunnen ze al ernstig last krijgen van de warmte. Alle reden dus om de kooi op de koelste plek te zetten die je kan vinden in huis.
Als je op zoek bent naar een echt knuffeldier dan is een cavia iets voor jou. Je kunt ze knuffelen, voeren en met ze spelen. Alleen zijn vinden ze niet prettig dus zet de kooi in een ruimte waar reuring is.
Gewoon een afwasteiltje pakken. Spul in het water, cavia erin.. goed vasthouden, nog wat spul op je hand, smeren maar. Desnoods zachtjes lauwe kraan aan om ze af te spoelen. idd in een heel klein laagje water...heerlijk lauw water...
Bij heel jonge cavia's moet je de nagels nog niet knippen! De witte nagels zijn het makkelijkst te knippen, omdat je daar makkelijk het leven (het roze deel) kunt zien. De zwarte nagels zijn lastig: je kunt hier slecht zien waar het leven begint. Wees voorzichtig, of vraag een dierenarts om hulp.
Een cavia slaapt zo'n zeven uur per dag. Een hamster het dubbele, namelijk veertien uur! Beide knaagdieren slapen vaak in een klein bolletje met hun pootjes onder hun lichaam. Dit laat zien dat ze tevreden zijn.
Beide houden van veel hooi en vers groenvoer. Aangezien konijnen iets groter zijn, kunnen de voerkosten ook net iets hoger uitvallen dan bij cavia's. Beide huisdieren hebben de neiging om spijsverteringsstoornissen te ontwikkelen. Informeer je van tevoren dus goed over de voeding van konijnen en cavia's.
Uw cavia kruipt bij u op schoot
Als uw cavia van u houdt zal u een van de favoriete 'veilige plekjes' worden. Ga rustig op de grond zitten en uw cavia zal bij u op schoot komen zitten. Gaat u liggen, dan zal uw cavia over u heen wandelen.
Ze zijn zo klein – en toch zo slim! Cavia's zijn intelligente knaagdieren die veel geleerd kunnen worden. Ze hebben variatie nodig en houden er niet van om zich te vervelen.
Zacht piepen of pruttelen
Wanneer je cavia zacht piept of pruttelt ben je goed bezig! Je cavia is dan namelijk tevreden en is lekker aan het genieten van zijn leventje. Gelukkige cavia's babbelen honderduit (soms zelfs tegen zichzelf) en dit klinkt voor ons als zacht gepiep of gepruttel.
Ze kunnen hun verzorger herkennen aan bijvoorbeeld de stem en de geur. Sommige cavia's hechten zich echt aan hun baasje.
Cavia's kunnen niet tegen extreme koude, warmte of regen. Ze zijn zéér gevoelig hiervoor en kunnen snel dood gaan aan een longontsteking! In de winter moeten ze in een tocht- en vorstvrije schuur staan of binnenshuis worden gehouden. Pas ook op in de zomer.