Composiet douchebakken vergen weinig onderhoud en kunnen gemakkelijk gereinigd worden met een zachte vochtige doek. Voor hardnekkige strepen of vlekken kan je gebruik maken van warm water en een afwasmiddel. Na het reinigen steeds droogwrijven met een zachte doek.
Het kuisen en onderhouden van een kunststof douchebak doe je met warm water en een milde zeep. Gebruik geen agressieve zuren, azijn, citroenzuur, antikalk, bleekmiddel, producten op basis van chloor, aceton of alcohol. Vermijd ook het gebruik van schuurmiddelen of schuursponsen, deze veroorzaken krassen.
Een composiet douchebak bestaat uit een mengsel van verschillende materialen. Dit kan bijvoorbeeld polyesterhars en natuursteen zijn, maar ook andere combinaties. Het composiet combineert alle voordelen van de gebruikte materialen en zorgt voor een enorme sterke en mooie douchebak.
Gelukkig is het reinigen van de douchebak een eenvoudige klus. Het enige wat je nodig hebt, is wat warm water met wat schoonmaak azijn. Meng het geheel met elkaar, eventueel kun je nog wat citroensap toevoegen. Spuit het geheel met een plantenspuit op de vuile plek en laat het 5 tot tien minuten intrekken.
Het meest effectieve (en goedkope) middel om gele aanslag in je bad of douche te verwijderen, is (schoonmaak)azijn. Doe de stop in de badkuip en giet er een emmer water met azijn in. Laat het tien tot twintig minuten intrekken en spoel daarna weg.
Kalkaanslag verwijderen natuursteen
Laat dan een druppeltje azijn vallen op een onzichtbaar plekje. Gaat het schuimen, dan zit er kalk in het natuursteen. De beste manier om kalkaanslag op kalkhoudende natuursteen te verwijderen is met HG natuursteen cement- en kalksluier verwijderaar.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort de wasmachine te reinigen. Daarnaast kunt u het ook als basis voor sladressings gebruiken, bijvoorbeeld.
Voorkomen van kalkaanslag op de douchewand
Je kunt kalkaanslag in je douche voorkomen met een glasprotector of een oppervlaktebeschermer. Een glasprotector, zoals de Saniclass Taylor protect, geeft na aanbrengen een waterafstotend effect. Hierdoor loopt het water gemakkelijk van de douchedeuren af.
Maar hoe vaak maak je de badkamer nou écht goed schoon? De gouden regel is één keer in de week. Het schoonmaken van het douchegordijn, de voegen en de douchekop kan gerust één keer per maand of kwartaal.
Erg hygiënisch! Een nadeel van een aanrechtblad van composiet is dat hete pannen en bijtende materialen schade aan kunnen richten. Bij directe hitte, zoals een hete pan op het keukenblad, ontstaat er een thermoshock. Door de plotselinge opwarming, ontstaan er zichtbaar blijvende vlekken.
Tenslotte kunt u gebruik maken van een douchebak van composiet. Een mooi douchebak materiaal, dat tot 3x sterker is dan acryl. Het is een mengsel van natuursteen met polyesterhars, voor een fijne combinatie van eigenschappen. Het materiaal is hard en vormvast.
Voordelen composiet
Het productieproces geeft composiet enkele interessante eigenschappen mee. Het materiaal is oersterk, stootvast, bijna krasvrij en erg dicht, doordat de samenstelling onder hoge druk tegen mekaar geperst wordt.
Voor hardnekkige etensresten in de zwarte of witte gootsteen doet schoonmaken met bakpoeder (ook wel baking soda) wonderen. Let op! Wij raden het gebruik van bijtende reinigingsmiddelen, citroenzuur, oplosmiddel of bleekreinigingsmiddel ten zeerste af om je spoelbak mee schoon te maken.
Gebruik azijn of water en zeep om de spoelbak te reinigen. Voor het verwijderen van kalksporen is warme witte azijn aanbevolen. Laat de azijn 20 minuten inwerken en spoel na met water. Om kalkaanslag te voorkomen: denk eraan om uw spoelbak met een zachte doek te drogen.
HEITMANN pure Zuiver citroenzuur in een praktische spuitfles verwijdert kalkaanslag op oppervlakken en armaturen in badkamer en keuken. Het kan op verschillende manieren door het hele huis worden gebruikt en is krachtig en schoon. Het is een natuurlijk product en daarom volledig biologisch afbreekbaar.
Ook toepasbaar op vazen, bierglazen, theeglazen en de tegels in de badkamer. Met een beetje azijn kun je dus eenvoudig je wijnglazen kalkvrij schoonmaken. Maar het werkt net zo goed op bierglazen, theeglazen of een glazen vaas. Ook daarin kan kalk vormen.
Kalkaanslag verwijderen
Meng de schoonmaakazijn met water in een spuitflacon en spray het mengsel op het glas. Laat het even intrekken. Na ongeveer 20 minuten spoelt u de douchewand weer schoon met warm water en droogt u deze goed.
Gewoon een spons deppen in wat dikke bleek. Vervolgens dep je de vlekken met de spons en laat je het ongeveer een half uurtje intrekken. Daarna met kokend heet water en een borsteltje afborstelen.
De makkelijkste manier om vetluis te verwijderen is door een lege kookwas te draaien. Doe dit op de hoogste mogelijke temperatuur, bijvoorbeeld 90 graden. Een was van 60 graden is niet heet genoeg om alle vetluis te doden. Door de hoge temperatuur kook je de vetluis uit en zijn ze in ieder geval dood.
Pas op met azijn. Azijnzuur kan het elementen en afdichtingen aantasten. Lees dus goed de handleiding van het produkt. Veel apparaten kunnen alleen nog maar veilig ontkalkt worden met een ontkalker op basis van citroenzuur.
Kalkhoudend natuursteen, zoals marmer, kan niet tegen zuren. Gebruik in ieder geval geen azijn. Azijn is een schoonmaakmiddel met een te hoge pH waarde voor natuursteen. Azijn kan het natuursteen dus beschadigen.
Dat je natuursteen moet schoonmaken met groene zeep is een fabeltje. Groene zeep geeft namelijk een vettig laagje op de vloer en op lange termijn kan dit zorgen voor strepen en vlekken. Je kunt beter kiezen voor natuursteen 'goudzeep', dit geeft de vloer, bij regelmatig gebruik, ook nog eens een supermooie glans!
Vul hiervoor een plantenspuit met kokend water vermengd met azijn en spuit dit over de kalkvlekken. Na ongeveer een kwartiertje kun je de vlekken simpel afnemen met een doekje en een sopje.