Als de ring in de vagina zit, moet u deze met één of twee vingers wat dieper in- brengen. De ring hoort dwars in de vagina te liggen: met de voorkant achter het schaambeen en met de achterkant achter de baarmoederhals. Vaak lukt dit niet helemaal. Dat is geen probleem, zolang u de ring niet of nauwelijks voelt zitten.
De schede is aan de bovenkant afgesloten. De ring kan dus nooit op een verkeerde plaats terechtkomen. Het kan zijn dat de ring na het polikliniekbezoek naar beneden zakt. U kunt dan gerust proberen met uw vingers de ring in de schede terug naar boven te drukken.
Als een ring goed zit, voel je hem niet. Het kan zijn dat een ingebrachte ring na het polikliniekbezoek naar beneden zakt. Je kunt dan gerust proberen met je vingers de ring in de schede naar boven terug te drukken. Je kunt hierbij niets beschadigen.
De ring wordt zo gedraaid dat de achterrand achter de baarmoederhals ligt en de voorrand achter het schaambeen. Daarna voelt de arts of het pessarium goed ligt. Als de ring niet goed zit, krijgt u direct een andere. De hele procedure duurt enkele minuten en is meestal pijnloos.
Het plaatsen van een pessarium gebeurt met een inwendig onderzoek. De arts meet op die manier hoe groot het pessarium moet zijn. Daarna knijpt de arts het pessarium samen, doet er glijmiddel op en brengt deze voorzichtig in de vagina.
De nadelen van het pessarium: Het is lastig in gebruik, waardoor het minder betrouwbaar is. Je moet er elke keer bij de seks aan denken én zowel het pessarium als de zaaddodende gel ook bij je hebben. Je bent niet beschermd tegen een soa.
Sommige vrouwen met een verzakking maken zich zorgen over seks. U hoeft echter niet bang te zijn dat er tijdens seks iets beschadigd raakt. De wand van de vagina is heel soepel en geeft mee. Misschien is seks wel moeilijker of pijnlijker dan eerst.
Zo'n vergeten pessarium leidt tot decubitus van de vaginawand en kan door secundaire epithelialisatie over het pessarium vastgroeien of zelfs leiden tot rectovaginale fistels. Overigens dient men een vastgegroeid pessarium met beleid te verwijderen.
Bij een verzakking heeft u altijd 4 keuze mogelijkheden
Bekkenfysiotherapie: Met bekken fysiotherapie ondersteunt u de bekkenbodem spieren en daarmee de verzakking. De verzakking zal hiervan meestal niet geheel weggaan maar het kan klachten van het plassen, ontlasting of het gevoel van de verzakking wel verbeteren.
Een verzakking is niet gevaarlijk. Een verzakking kan groter worden als u ouder wordt, maar dat hoeft niet. Als er geen klachten zijn, is behandeling niet nodig. Als de verzakking wel klachten geeft, kan de behandeling bestaan uit bekkenfysiotherapie, een ring of een operatie.
De anesthesist geeft u vervolgens de ruggenprik of brengt u onder narcose. Afhankelijk van de soort operatie duurt de operatie tussen de 1 - 2 uur. Na de operatie verblijft u enige tijd op de uitslaapkamer (verkoever).
Bij een blaasverzakking, ook wel voorwandverzakking genoemd, zakken de voorwand van de vagina en de blaas naar buiten. Je kunt de verzakking vaak zien of voelen als een uitpuiling van de vaginawand naar buiten, in de vorm van een ronde bol.
De verzakking kan ook erger worden, waardoor u misschien meer klachten krijgt. Of dat bij u gebeurt en hoe snel dat gebeurt, kunnen we niet voorspellen. Zorgen voor minder druk op uw bekkenbodem blijft belangrijk. Ook als u kiest voor bekkenbodem-oefeningen, een ring in uw vagina of een operatie.
Ongeveer 40 procent van de vrouwen wereldwijd heeft een vorm van verzakking en de kans hierop neemt toe met de leeftijd. De belangrijkste oorzaak is schade of verzwakking van de spieren, steunweefsel en zenuwen van de bekkenbodem die deze organen ondersteunen.
U kunt de verzakking als 'een bal' tussen de benen bij de vagina voelen. Dit geeft vaak een irriterend gevoel. Sommige vrouwen hebben ook pijn of last bij de sex. Als de verzakking groter is, kan het hinderlijk zijn bij het fietsen en lopen.
Zorg dan dat je begint met het op orde krijgen van de kracht van de bekkenbodem, de bekkenspieren (buik, bil, heup, rug) en start dan heeeel rustig. Gewoon een stukje wandelen en dan een stukje rennen. Door eerst stevig door te wandelen bouw je een goede voorspanning op in je bekkenbodemspieren.
Vermoeidheid bij verzakking
Bij een verzakking, dus ook een verzakking van de blaas, heeft u mogelijk last van zwaar gevoel in uw vagina, dat er iets niet hoort te zitten of dat er iets uitzakt. U kunt daarbij last hebben van vermoeidheid.
Je bekkenbodemspier is onderdeel van een hele spierketen. Zodra je je spieren gebruikt, wordt ook de bekkenbodem geactiveerd. Wandelen, fietsen en zwemmen zijn bijvoorbeeld prima activiteiten.
Om het pessarium te verwijderen dient eerst het vacuüm te worden opgeheven. Dit doet u door een vinger tussen vaginawand en kubus te brengen. Vervolgens kan het pessarium, samengeperst tussen twee vingers, verwijderd worden.
Wat kost het pessarium? Het pessarium kost ongeveer €38,00 tot €50,00 per stuk (inclusief 1 tube zaaddodende gel).
Een ring in uw vagina houdt uw organen op de plek. Uw huisarts onderzoekt de binnenkant van uw vagina om de goede ring te kiezen. Daarna schuift de huisarts de ring voorzichtig in uw vagina. U kunt zelf leren om de ring eruit te halen en weer terug te doen.
Vaak ook ontstaat een verzakking pas na de overgang, omdat de bekkenbodem dan door een veranderde hormoonhuishouding minder steun biedt. Door middel van gerichte oefentherapie kunnen lichte vormen van verzakkingen worden opgeheven en verergering kan worden voorkomen.
Na de leeftijdsgrens van 45 gepasseerd te zijn komen bij veel vrouwen de klachten om de hoek kijken. Dit heeft met name te maken met het verslappen van de spieren, waardoor de beschadigingen aan het licht komen. Naast zwangerschap kunnen er nog andere oorzaken zijn van prolaps en prolapsklachten.
Er bestaan verschillende soorten pessaria. Ze zijn meestal gemaakt van soepel silicone. Er zijn open pessaria (hebben een gat in het midden) en dichte pessaria (met een steunvlak). De vorm is bijvoorbeeld rond, ovaal, een kubus of een halve maan.
Bij een verzakking zijn de bekkenbodemspieren en het bindweefsel uitgerekt of beschadigd. De baarmoeder, blaas of de endeldarm zakken daardoor in de vagina naar beneden en kunnen zelfs naar buiten komen (uitpuilen).