Zuiveringszout werkt reinigend en bijna eerder ontsmettend.Daarmee zet het aan tot het kalmeren van de huid. Zuiveringszout heeft een pH van 7 tot 8. Uitwendig gebruik van zuiveringszout werkt naast zuiverend en ontsmettend ook basisch en uitdrogend.
Maar, is Baking Soda wel zo goed voor je huid en haar? Het korte en simpele antwoord is nee en dit heeft alles met de pH te maken. Een pH schaal loopt van 0 – 14 en pH 7 betekent dus neutraal. Alles met een pH lager dan 7 noemt men zuur (acidic) en alles met een pH hoger dan 7 noemt met basisch (alkaline).
Badjes met huishoudelijke reinigingsoplossingen zoals Biotex of soda worden ontraden in de nieuwe richtlijn voor behandeling van acute wonden. De middelen vergroten de kans op infectie, vertragen de genezing, zorgen voor maceratie van de huid, en zijn belastend voor de patiënt.
Het toepassen van badjes met was- of reinigingsmiddelen (soda, Biotex, Badedas, etc.) om voeten of handen met een wond in te laten weken, heeft een nadelig effect op de wond en omliggende huid. Dit kan de infectiekans vergroten en de wondgenezing remmen. niet tot minder wondinfecties.
Los een halve theelepel baking soda op in een half glas water en neem dit iedere twee uur. Maximaal 7 halve theelepels in 24 uur.
Tandenpoetsen met baking soda is een andere veelgebruikte methode. Het neutraliseert de zuren in de mond waardoor het een reinigend effect heeft. Daarnaast schuurt het poeder lichtjes zodat de grauwe aanslag wordt weggepoetst. Het is wel verstandig om dit baking soda maximaal één keer per twee weken te gebruiken.
Soda is eigenlijk niets anders dat een vrij agressief schoonmaakmiddel. Chemische middelen en de natuur gaan absoluut niet samen. Je tuin is een aaneenschakeling van natuurlijke processen die met elkaar samenhangen.
Overmatige eeltvorming. Overmatig eelt kun je zelf verwijderen met een eeltrasp. Als je eerst een voetbad neemt, wordt de huid week. Gebruik bij het voetbad geen soda, want daar wordt de huid hard en stug van.
In de eerste evidence based richtlijn voor de behandeling van acute wonden worden badjes met huishoudelijke reinigingsoplossingen zoals Biotex, Badedas en soda ontraden. Deze zouden de kans op infectie, vertraagde genezing en maceratie van de huid vergroten.
Baking soda is zuiveringszout en is perfect voor heerlijke, zachte en geurloze voeten, dankzij de ontzurende en ontsmettende werking. Natuurlijk zijn de welbekende bruistabletten ook een heerlijke ontspanning voor je voeten met een verkwikkend en verfrissend effect.
2 weken lang 3x per dag in de soda....
Tricel Zilver soda is een natuurlijk schoonmaakmiddel met een krachtige en zuiverende werking. Tricel Soda kent 1001 toepassingsmogelijkheden. Voor een zuiverende en ontsmettende werking bij wondjes.
Meestal wordt eerst een antibioticum voor plaatselijk gebruik voorgeschreven, bijvoorbeeld in een crème of lotion. Wanneer dit onvoldoende helpt of het gaat om een ernstige huidinfectie wordt een antibioticum om in te nemen voorgeschreven. Voorbeelden zijn feneticilline, fenoxymethylpenicilline en flucloxacilline.
Voor een fijnere structuur kun je Baking Soda mengen met een beetje talkpoeder en dit als deodorant gebruiken. Spoel om te verfrissen je oksels met 1 theelepel Baking Soda en ongeveer 200 milliliter water en dep het droog. Deze deodorant is wat steviger en geschikt om een deodorantstick mee te maken.
Rechtstreeks op de puistjes: Ook kun je baking soda voor de plaatselijke acne en puistjes gebruiken. Maak weer een pasta van maximaal twee theelepels baking soda en water. Hierna smeer je wat van het mengsel op je puistjes. Na 20 minuten intrekken, kun je het er van af wassen.
Baking soda: alleskunner, maar niet voor je huid
Pas daarmee op; baking soda is redelijk alkalisch (pH-waarde van 8 tot 8.5). Net als citroen en azijn, heeft het product invloed op de pH-waarde van de huid. Dit kan uiteindelijk voor huidproblemen zorgen.
Waarvoor soda gebruiken? Soda is een goede vetoplosser, maar heeft nog andere mogelijke toepassingen. Zo wordt soda gebruikt als voetbad om eelt zacht te maken, om splinters te verwijderen, als inweekmiddel en als ontgeurder (bv. muffe boeken, diepvries, koelkast).
Met een puimsteen of eeltvijl kun je zelf eenvoudig en pijnloos een teveel aan eelt weghalen. Eventueel kun je vooraf een voetenbad nemen, om de dode huid een beetje zachter te maken zodat je het makkelijker kunt weghalen. Baking soda, citroen en azijn hebben een antibacteriële werking en maken het eelt extra zacht.
Soda zorgt ervoor dat je voeten diep gereinigd worden. Laat je voeten zo'n tien minuten weken in het voetenbadje. Je voeten worden zo gereinigd en het eelt dat op je voeten zit, weekt alvast een beetje los, waardoor je dat direct makkelijker van je voeten kunt verwijderen.
Een kleine hoeveelheid eelt kun je weghalen met een speciale scrub. Een grotere ophoping kun je wegvijlen, -raspen of -snijden met een schuurspons, een eeltvijl, een eeltrasp, een eeltschaaf, een puimsteentje of een speciaal mesje.
Baking soda is goed voor de algehele gezondheid
Een van de belangrijkste redenen waarom baking soda zo gezond is voor je gezondheid, is omdat het alkalisch is. Wanneer de pH van je lichaam uit balans is, zoals wanneer je last hebt van brandend maagzuur, kan baking soda helpen dit tegen te gaan.
Zitten er hardnekkige gele of grauwe vlekken in het textiel? Meng dan in een kopje baking soda met een beetje citroensap en breng het goedje rechtstreeks op de vlekken aan. Laat het even intrekken en was het kledingstuk volgens wasvoorschrift.
Baking soda en soda doen in basis hetzelfde: ze binden zuur. Maar het verschil zit 'm in het feit dat gewone soda, ook wel kristal soda of schoonmaaksoda genoemd, zuur twee tot wel drie keer sterker bindt dan baking soda.