Kaas vervangen door plantaardige alternatieven
Edelgistvlokken: voor een hartige, kaasachtige smaak. Vegan kaas: gemaakt van noten, soja, of aardappelzetmeel. Bijvoorbeeld deze V-Label gecertificeerde vegan kaas van Vemondo (Lidl).
Wie geen melk of melkproducten eet, moet z'n best doen om van bepaalde voedingsstoffen, zoals calcium en vitamine B12, voldoende binnen te krijgen. De voedingsstoffen in melk zitten ook in andere productgroepen zoals fruit, groenten, bonen, vlees, noten, granen en eieren.
Kaasvervangers blijken minder eiwit en minder mineralen en vitaminen te bevatten dan kaas gemaakt met dierlijke grondstoffen (gewone kaas). Ze worden gemaakt op basis van tofu, noten of kokosolie. De plantaardige varianten op basis van noten scoren qua verzadigd vet gunstig ten opzichte van gewone kaas.
Tahin-spread
Dit is een veganistisch alternatief voor zuivelkaas en kan worden gebruikt als dip, sandwichspread of zelfs saus. Tahin zit boordevol plantaardige eiwitten, gezonde vetten en essentiële vitaminen, bevordert de gezondheid van het hart en helpt bij de spijsvertering.
In harde kazen zit veel calcium, maar ook relatief veel vet, verzadigd vet en zout. Kies daarom liever voor magere en halfvette kazen en plattekaas. Die laatste bevat minder vetten en zout, en hoort eigenlijk eerder bij de melkproducten dan bij de kazen.
Als je stopt met het eten van zuivel, beweert Barnard, daalt de ontsteking op cellulair niveau, waardoor pijnlijke gewrichten en gezwollen lichaamsdelen kunnen leeglopen en verlicht kunnen aanvoelen . Je kunt je wallen onder je ogen verliezen, je huid zal waarschijnlijk opklaren en de pijn in je gewrichten of spieren zal afnemen.
Kaas levert weliswaar evenveel eiwit als vlees en vitamine B12, maar bevat maar heel weinig ijzer, zo'n 0,1 milligram per 100 gram.Bovendien bevat kaas vaak veel verzadigd vet, zeker de vette (48+) varianten, en veel zout. Daarom zien we kaas niet als een goed vegetarisch alternatief.
Als je geen zuivel meer zou binnenkrijgen, kan je spijsvertering daar dus van verbeteren en voel je je waarschijnlijk minder opgeblazen. Het kan even duren voor je dit verschil zal merken, want wanneer je je eetpatroon aanpast, kan het voorkomen dat je juist last krijgt van een opgeblazen gevoel.
Elke dag kaas eten
Geen zorgen, kaas is niet meteen ongezond. Er zitten namelijk wel veel verzadigde vetten en zout in, maar het bevat daarentegen ook veel vitamine A en B12, mineralen als calcium, magnesium en zink en eiwit en (gezond) vet. Je kunt dus gerust kaas blijven eten, maar helaas dus wél met mate.
Als beste plantaardige kazen noemt de klantenclub Mondarella, Charly's all is fair Naturel en Soyananda Veganella naturel. Ze kregen allemaal het hoogste cijfer. Een alternatief voor feta eindigde echter helemaal onderaan. Deze kaas bevat ruim een kwart aan verzadigd vet, veel meer zelfs dan gewone feta.
Jonge kaas is het slankst
Dat komt doordat er minder vocht in oude kaas zit. Vocht bevat geen vet, de 'droge stof' wel.
Miyoko's Creamery gerijpte rookhuis cheddar
Deze zuivelvrije kaas met biologische cashewnotenmelk is een echte blikvanger op uw charcuterieplank! Miyoko's aged smokehouse cheddar is een halfharde kaas die met behulp van kaasmakerstechnieken in Sonoma County, Californië, wordt gemaakt.
Vegan Deli produceert plakjes kaas en geraspte kaas. Deze kaas is te koop bij Carrefour en Bio-Planet. Bij Lidl vind je vegan plakjes kaas en geraspte kaas van hun huismerk Vemondo. Violife is wellicht een van de bekendste vegan kaasmerken.
De lactose komt dan onverteerd in de dikke darm terecht. De daar aanwezige darmbacteriën 'vallen de lactose aan'. Hierdoor kunnen klachten ontstaan, zoals buikpijn, krampen, (ernstige) diarree, winderigheid en een opgeblazen gevoel.
Een ei bevat 1,5 gram verzadigd vet en daarnaast ruim 3 gram onverzadigd vet.Een plak kaas (25 gram) bevat 5 gram vet, waarvan 3,5 gram verzadigd vet en 1,5 gram onverzadigd vet. Wat hier aan opvalt is de verhouding tussen verzadigde – en onverzadigde vetten.
Magere cheddar kaas : Bevat 5 mg cholesterol en 0 g verzadigd vet per portie van 28 gram. Ricotta kaas: Deze lasagnebasis heeft minder dan 9 mg cholesterol en 1,4 g verzadigd vet per 28 gram. Zwitserse kaas: Eén plak Zwitserse kaas bevat minder dan 1 g verzadigd vet en 10 mg cholesterol.
Je hoeft kaas niet uit je dieet te schrappen, maar als je een hoog cholesterol of hoge bloeddruk hebt, gebruik dan met mate kazen met veel vet . Een portie kaas van 30 gram levert zeven procent van je dagelijkse calorieën en er kan meer zout in een portie cheddar zitten dan in een zakje chips.
'Kaas is gezond'
Naast voedingsstoffen, bevat het ook veel verzadigd vet en zout, waardoor het risico op hart- en vaatziekten wordt vergroot. Ook verhoogt het hoge zoutgehalte de kans op een hoge bloeddruk, meldt het Voedingscentrum op haar website. "Kaas levert een behoorlijk aantal verzadigde vetten aan mensen.
Ons advies is om klein te beginnen. Kies eerst een paar dagen in de week waarop je kaasvrij bent (eet je ochtendhavermout met plantaardige melk, geniet van een graankom voor de lunch, eet pasta met rode saus voor het avondeten). Voeg daarna, naarmate de weken verstrijken, steeds meer dagen zonder kaas toe totdat je uiteindelijk je hele week kaasvrij bent.
Hüttenkäse, mozzarella en verse geitenkaas staan in de Schijf van Vijf. Het advies is voor volwassenen om iedere dag 40 gram kaas te eten.
Neem magere zuivelproducten
Toch zijn het producten die goed zijn voor je gezondheid. Kies daarom voor producten met minder vet, zoals 20+ en 30+ kazen, mozzarella, hüttenkäse en zuivelspread en voor halfvolle en magere melk(producten).