's Nachts sluiten kamerplanten hun poriën, maar blijven de wortels wel nieuw water opnemen. Hierdoor kan er te veel water in je plant terecht komen, waardoor er een soort overdruk ontstaat. Om dit op te lossen perst de kamerplant het water naar buiten in de vorm van druppels, waardoor een blad dus 'huilt' of druppelt.
Hierdoor kan het gebeuren dat er te veel water in het systeem van de plant komt, waardoor er een overdruk ontstaat. Dit lost de plant dan op door water naar buiten te persen in de vorm van druppels. Dit is het wat wij ervaren als het 'huilen' van de plant.
Dat is bijvoorbeeld het geval bij de Bananenplant en planten uit de Alocasia-familie. Er zit bij deze planten dus weinig anders op dan 'm op een plek te zetten waar de plant ongegeneerd kan druppelen. Bij andere planten kun je het makkelijker voorkomen, zoals bij de vaak huilende planten Monstera of Epipremnum.
Planten nemen water, en mineralen, uit de grond op met hun wortels. Toch begint die wateropname bij de bladeren. Bladeren verliezen water door transpiratie, een soort 'zweten' van de plant. Als de lucht rondom een blad droog wordt, verdampt er water uit het blad.
Het druppelen van het blad heeft te maken met de waterbalans in de plant. De plant neemt water op via de wortels en verdampt dit via de poriën in de bladeren. Op deze manier verbeteren ze ook de luchtvochtigheid in de ruimte waar ze in staan.
Van tijd tot tijd druppelt er water uit de Alocasia-bladeren, alsof de bladeren huilen. Dit proces, beter bekend als 'guttatie', vindt plaats doordat er overdruk ontstaat 's nachts wanneer de poriën van de plant zijn gesloten en de wortels water blijven opnemen.
Mijn gatenplant 'huilt': Als je gatenplant 'tranen' van waterdruppels aan de randen van zijn blad krijgt, heeft hij te veel water gekregen. De grond is te nat. Geef alleen water als de grond genoeg is uitgedroogd. Laat overtollig water weglopen.
Monstera of Gatenplant (Philodendron) Drakenplant of Drakenbloedboom (Dracaena) Treurvijg (Ficus benjamina) Gerbera (Gerbera jamesonii)
Guttatie voorkomen
Het belangrijkste is dat je goed in de gaten houdt dat je de plant niet te veel water geeft. Merk je dat de plant er veel last van heeft? Geef hem dan iets minder water. Vaak ligt de verdamping via het blad 's nachts even stil, onder andere door de koudere temperatuur.
Kan het kwaad? Voor de planten zelf is het niet schadelijk, u kunt het enigszins vergelijken met zweten. Het kan in sommige gevallen een indicatie zijn dat u teveel water geeft en de plant lost dat dan zo op.
Guttatie is een proces in de plant waarbij water via speciale poriën (hydathoden) aan de bladranden naar buiten wordt geduwd als gevolg van een hoge worteldruk.
Monstera heeft ongeveer eens per week een flinke scheut water nodig – bij temperaturen boven de 20 graden wel twee keer per week. Ook is het goed om regelmatig vloeibare plantenvoeding mee te geven met het water. Doe dat ongeveer eens per maand in de winter, en eens per twee weken of eens per week in de zomer.
Minimaal 5 uur direct zonlicht per dag bevordert de groei. Plaats de kamerplant daarom ongeveer 2 meter voor een raam op het zuiden of direct voor een raam op het oosten of westen. Een raam op het noorden is minder geschikt voor de Bananenplant. Als bananenbomen te donker staan, zal er geen vers blad worden aangemaakt.
Hoe vaak moet een Bananenplant water? Je Bananenplant water geven kun je het best tweemaal per week doen. Belangrijk is dat de potgrond niet uitdroogt. Voel daarom tweemaal per week met een vinger in de potgrond.
Hoe weet ik of het te droog is? Doorgaans is de lucht in huis in de winter te droog. De relatieve luchtvochtigheid is ongeveer 30%, terwijl 50 tot 60 procent ideaal is. Wanneer je last krijgt van een droge hoest, droge ogen, hoofdpijn of de andere symptomen is het waarschijnlijk dat de luchtvochtigheid te laag ligt.
Een plant die te veel water heeft gekregen, herken je onder andere aan de gele bladeren of als de bladeren juist bruin uitslaan. In deze gevallen is het heel verstandig om te kijken hoe het staat met de vochtigheid. Een ongelukkige plant wil je natuurlijk niet. Kijk of de wortels zijn beschadigd door wortelrot.
De kamerplanten welke altijd in vochtige grond moeten staan, krijgen water wanneer de bovenkant van de grond lichter van kleur wordt. Nog beter; steek een vinger in de grond, plakt er aarde aan je vinger? Dan is de grond nog vochtig genoeg. Wacht nog even met water geven.
Dan doe je er goed aan om 'm te dompelen: zet je vetplant dan met kluit en al in een bak met water (plant boven water houden), wacht twee uur tot de kluit helemaal lekker volgezogen is. Daarna kun je weer een à twee weken wachten met water geven.
Je Monstera vindt het heerlijk op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. Zorg er daarom voor dat de Monstera niet in direct zonlicht staat, maar wel op een lichte plek. Twee meter van een raam op het oosten, westen of noorden is perfect.
De gatenplant doet het goed op een plek met minder zonlicht. Zet de plant op een plek in de (half)schaduw. Vermijd direct zonlicht, vooral in de warme zomermaanden. De plant krijgt te weinig licht, wanneer je in de winter geelbruine vlekken in het blad ziet komen.
Monstera Laten Klimmen. Om een Monstera goed te laten klimmen is het dus zaak een mosstok te plaatsen. Kies er een die op de groei is, dus een beetje een grote of kies voor de uitschuifbare mosstokken. Deze mosstok zet je in de aarde wanneer je de Monstera gaat verpotten.