Is DNA een suiker?

In het geval van DNA is de suikergroep een desoxyribose (vandaar de naam desoxyribonucleïnezuur), en de stikstofbase is ofwel een adenine (A), een thymine (T), guanine (G) of een cytosine (C). De nucleotiden zijn covalent met elkaar verbonden in de keten via de suiker-fosfaatgroepen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.wikipedia.org

Welke suiker in DNA?

Suikergroep: DNA-nucleotiden bevatten de suikergroep desoxyribose. De suikergroep in RNA is ribose. Beide suikergroepen bestaan uit een ring van vier koolstofatomen en een zuurstofatoom; het verschil is dat aan het tweede koolstofatoom van desoxyribose geen hydroxylgroep (-OH), maar een waterstofatoom (H) gebonden is.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op biologielessen.nl

Wat is het DNA?

DNA is eigenlijk een Engelse afkorting, die staat voor deoxyribonucleic acid. In het Nederlands spreek je van desoxyribonucleïnezuur. Dit zijn ontzettend lange namen, maar ze geven je eigenlijk vrij veel informatie over hoe dit molecuul eruitziet. DNA bestaat namelijk uit nucleïnezuren.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op examenoverzicht.nl

Wat valt er onder DNA?

DNA is een verzamelpakket en de belangrijkste drager van ons erfelijk materiaal. Al onze celkernen bestaan uit 46 chromosomen, 23 van je moeder en 23 van je vader. Een DNA-onderzoek maakt het mogelijk je etnische achtergrond te ontdekken, een moord op te lossen, ziektes te bestrijden en genen te repareren.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op npokennis.nl

Wat is het verschil tussen DNA en RNA?

RNA versus DNA

Het lijkt erg op DNA. Een RNA-keten is net als DNA opgebouwd uit vier verschillende bouwstenen, nucleotiden. Maar anders dan DNA heeft RNA naast adenine (A), cytosine (C) en guanine (G), en het nucleotide uracil (U) in plaats van thymine (T).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op micropia.nl

Deoxyribose suiker

42 gerelateerde vragen gevonden

Is RNA een kopie van DNA?

Deze RNA-keten is een kopie van een stuk DNA en wordt dan ook het RNA-transcript genoemd. Het stuk DNA dat tijdens transcriptie wordt overgeschreven, maakt deel uit van een gen. Als het gen codeert voor een eiwit, ontstaat tijdens de transcriptie mRNA.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.wikipedia.org

Hoe ziet DNA er in het echt uit?

De wetenschappers Watson en Crick ontdekten dat een DNA molecuul eruit ziet als een dubbele helix. Dit lijkt op de vorm van een wenteltrap. De treden van de trap vormen de vier basen A(denine), T(hymine), C(ytocine) en G(uanine). Een A is altijd gekoppeld aan een T en een C aan een G.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op wikikids.nl

Kan je DNA veranderen tijdens je leven?

Mutaties kunnen ook spontaan ontstaan tijdens een mensenleven. Spontane mutaties Een spontane mutatie kan ontstaan door: een fout tijdens de normale celdeling invloeden van buitenaf. Zonlicht kan bijvoorbeeld in het DNA van een huidcel mutaties veroorzaken. Sigarettenrook kan mutaties in longcellen veroorzaken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op studygo.com

Hoeveel DNA zit er in je lichaam?

De mens heeft 3.200.000.000 verschillende DNA letters. Per cel bevat het DNA van de mens ongeveer 2 meter DNA en ons lichaam 74 miljoen km DNA, dat is meer dan 240x heen en terug naar de zon.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op levedna.nl

Hoeveel procent DNA heb je van je ouders?

Het is niet steeds precies gehalveerd. Van de 50 procent die een vader van zijn DNA doorgeeft aan zijn kind kan bijvoorbeeld 20 procent te herleiden zijn tot zijn vader en 30 procent tot zijn moeder. Van de 20% van de grootvader van vaders kant kan dan bijvoorbeeld 13% teruggaan op diens vader en 7% op diens moeder.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op fiom.nl

Waar zit het DNA?

DNA zit in alle cellen van je lichaam. Voor een simpel proefje wordt meestal je wangslijmvlies gebruikt. Even langs de binnenkant van je wang schrapen en je hebt genoeg cellen om er DNA uit te halen. Je kunt ook spuug (speeksel) gebruiken, daar zitten ook altijd wel wat cellen in.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op levedna.nl

Wat kan je zien in je DNA?

Zo vertelt de genetische code je bijvoorbeeld wie je voorouders waren. Dit kan trouwens alleen door gegevens te vergelijken met al opgeslagen gegevens van anderen in een databank. Zo kan in kaart worden gebracht wat je etnische achtergrond is en kan DNA als bewijs dienen in bijvoorbeeld moordzaken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op medicijnen.nl

Wat is het verschil tussen chromosomen en DNA?

Chromosomen bestaan uit DNA. Het DNA bevat codes waarin onze erfelijke eigenschappen zijn vastgelegd. Dit zijn de genen. Elk gen beschrijft de code van een kenmerk, die (mee)bepaalt hoe iemand er uit ziet of hoe iemands lichaam werkt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op umcg.nl

Waarom heb je DNA?

Een gen is een stukje DNA. Elk gen heeft de code van een kenmerk, die (mee)bepaalt: Hoe je er uit ziet. Bijvoorbeeld wat de kleur van je ogen is.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op erfelijkheid.nl

Wie is de uitvinder van DNA?

James Dewey Watson (Chicago, 6 april 1928) is een Amerikaanse moleculair bioloog, die in 1953 samen met Francis Crick, Rosalind Franklin en Maurice Wilkins de structuur van het DNA ontdekte. Watson ontving hiervoor met Crick en Wilkins de Nobelprijs voor Fysiologie of Geneeskunde in 1962.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.wikipedia.org

Wat is een eiwit DNA?

Het DNA vormt de genetische code voor het maken van eiwitten. Een afgebakend stukje van de nucleotidenketen is een gen. De polypeptide vouwt zich tot een werkend eiwit door waterstofbruggen en zwavelbruggen. De activiteit van een eiwit bepaalt een erfelijk kenmerk.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op allesoverdna.nl

Waar zit het meeste DNA in je lichaam?

Elke lichaamscel heeft allerlei verschillende onderdelen zoals een kern, energiefabriekjes (mitochondriën), eiwitfabriekjes (ribosomen) en opruimfabriekjes (peroxisomen en lysosomen). Het meeste DNA zit in de kern van de cel. Maar er zit ook een heel klein beetje DNA in de energiefabriekjes, de mitochondriën.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op kinderneurologie.eu

Hoelang blijft DNA in je lichaam?

DNA-profiel niet langer dan twintig jaar bewaard blijven.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op om.nl

Hoeveel kilometer DNA heeft een mens?

De mens bestaat uit 32,7 biljoen cellen. Als je je afvraagt hoe een menselijk lichaam zo'n 8,8 meter aan darmstelsel kan bevatten, stel je je dan eens voor hoeveel kilometer we aan DNA-strengen bij ons hebben (65,4 miljard kilometer).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op avl.nl

Heb je hetzelfde DNA als je moeder?

Als je dezelfde vader of moeder hebt, zijn je broers en zussen je biologische familie. Een groot deel van het DNA is bij iedereen hetzelfde. Maar sommige stukken DNA verschillen per persoon. Iedereen heeft zijn of haar eigen varianten in het DNA en daardoor een eigen 'DNA-profiel'.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op erfelijkheid.nl

Kan DNA veranderen door stress?

Hevige stress in de kindertijd leidt tot moleculaire veranderingen in het DNA. Bij dit biologische proces, DNA-methylering, verandert de DNA-activiteit door omgevingsinvloeden zoals de blootstelling aan nare ervaringen in de jeugd. Deze littekens in het DNA oefenen levenslang invloed uit.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ggznieuws.nl

Wat veroorzaakt DNA-schade?

Oorzaken van DNA-afwijkingen

Zo wordt DNA-schade veroorzaakt door leefstijlfactoren zoals roken, alcohol of zonnebaden (ultraviolette straling), maar ook door virale infecties of stoffen die worden geproduceerd door ons eigen microbioom, de micro-organismen die op en in de huid, darmen, longen, etcetera leven.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op biomaatschappij.nl

Van wie krijg je de meeste genen?

We erven evenveel genetisch materiaal van onze vader als van onze moeder, maar nieuw onderzoek toont aan dat we het DNA van onze vader intensiever gebruiken en genetisch gezien dus meer op hem lijken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op scientias.nl

Wat erf je van je vader genetisch?

Erfelijke eigenschappen

Die bepalen bijvoorbeeld de kleur ogen, kleur haar en hoe lang hij zal worden. Een baby erft van elk gen twee kopieën: één van de vader en één van de moeder. In de genen zitten ook weer kopieën van opa en oma en verre voorouders.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op oudersvannu.nl

Kun je aan DNA zien waar iemand vandaan komt?

Uw DNA onthult uw unieke herkomst - de etnische groepen en de geografische regio's waar u oorspronkelijk vandaan komt. Vind nieuwe verwanten waarvan u het bestaan nooit kende via het DNA dat u met hen deelt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op myheritage.nl

Populaire vragen