PepsiCo bakt in SunSeed®
Zo worden Lay's chips bereid in SunSeed® olie die van nature rijk is aan enkelvoudige onverzadigde vetten.
De fabriek van PepsiCo in Broek op Langedijk produceert chips. Bekende merken als Lays, Hamka's, Nibbits en Cheetos komen uit deze grootste chipsfabriek van Nederland.
Voor de chipsmarkt telen we de rassen VR 808 en Punchy. Deze aardappelen worden rechtstreeks afgezet naar Fritolay, bij u beter bekent als Lay's (voorheen Smiths).
Drie smaken
Zo proeft de smaak KFC Original Recipe Chicken naar de welbekende mix van kruiden en specerijen die KFC gebruikt bij het bereiden van de kip. De smaak Subway Teriyaki zal smaken naar het gelijknamige broodje van de Subway. En de smaak Pizza Hut Margherita zal smaken naar mozzarella en tomaten.
Omdat ook de Benelux-afdeling in januari 2001 aan deze wereldwijde standaarden voldeed, veranderde de merknaam voor aardappelchips van Smiths naar Lay's. De naam Smiths blijft bestaan als merknaam voor chips met speciale vormpjes (zoals Grills, Bugles, Ringlings, Mama Mia's…).
Chipsmerk Lay's verandert na veertig jaar de naam van een de favoriete soorten chips, de ribbelchips. De Superchips heten vanaf april namelijk MAX. Met de rebranding wil het chipsmerk ervoor zorgen dat de chips een duidelijkere identiteit krijgt.
In januari 2001 wijzigde de Smiths Food Group de merknaam Smiths voor chips in Nederland en België in Lay's omdat deze naam in de rest van continentaal Europa al gebruikt werd. De naam Smiths bleef echter gebruikt worden voor zoutjes zoals Hamka's, Wokkels en Nibb-it.
102miljoen gezinszakken van 250 gram, zoveel chips eten we samen per jaar. Daarmee kroont de Belg zich tot Europese kampioen chips eten.
In een Amerikaanse stad, Nashville, begint Herman Lay zijn eigen bedrijfje dat chips distribueert in de regio. Vijf jaar later heeft hij al 25 medewerkers in dienst. Niet lang daarna besluit hij zelf chips te gaan produceren, dit is het begin van H.W. Lay & Company, nu beter bekend als Lay's.
die al bekend is bij het grote publiek. naam Walkers al omdat ze al 41 jaar bestonden. zouden verwarren met TJ Hughes, een populaire winkel in de UK. Dit schoonmaakmiddel heeft in verschillende landen ook andere namen.
Hij vond de patat te dik gesneden en stuurde ze terug naar de keuken. Kok George Crum vond dat niet leuk. Hij sneed daarom de aardappel expres in heel fijne plakjes, frituurde die in de hete olie en deed er zout op. Vanderbilt liet zich de schijfjes goed smaken.
Light-chips bevatten wel wat minder calorieën dan gewone chips, maar het verschil is klein. In light-chips zit minder vet dan in gewone chips, maar wel meer koolhydraten. Chips, light en gewone, staan niet in de Schijf van Vijf. Het zijn allebei geen gezonde keuzes.
Chips die in de oven zijn gebakken in plaats van in de frituur, zijn vaak minder vettig. Als je bijvoorbeeld de Ovenbaked Naturel Chips van Lay's (13 gram vet, waarvan 1,4 verzadigd) vergelijkt met de Lay's Naturel (30 gram vet, waarvan 3,2 gram verzadigd), zit je beter met de ovenversie.
Het afgelopen jaar aten we in Nederland per persoon maar liefst 34 kilo chips, snoep en chocola per persoon. Dat is iets minder dan in 2012. We gaven afgelopen jaar wel meer uit aan snoepgoed: in totaal zo'n 3,5 miljard euro.
Hij vervolgt: “Er gaan ongeveer vijf aardappelen in een kilo.” Dat betekent dus dat er vijftien aardappelen nodig zijn voor een kilo chips. Oftewel: in een zak van 200 gram zitten drie aardappelen. Scheele: “Om preciezer te zijn: een chips aardappel bevat 78 procent water.
Omdat Paprika de tweede smaak is die het bedrijf heeft ontwikkeld, krijgt het als verwijzing naar het logo een blauwe zak met een rood accent. Nederland is daarmee volgens Van Oers een vreemde eend in de bijt: "In bijvoorbeeld Duitsland zit de naturel chips in een gele zak en heeft paprika een rode verpakking.
De conclusie: de chips van Albert Heijn vallen het beste in de smaak. Lekker krokant, prima paprika-smaak en 'dooreetchips,' volgens Bo. Op de hiel gevolgd door de chips van Dirk, want die hebben ook een prettige krak en precies de juiste hoeveelheid paprikapoeder.
In 1958 was het dan eindelijk zover; de eerste zakjes chips – toen nog met het zout apart verpakt in een blauw zakje- lagen in de winkel. Alleen van de beste aardappels, maak je de beste chips. Dat was de mening van Kistemaker en dat weet ook aardappelteler Gerard Nieuwenhuijse. 'Iedere aardappel kun je koken.
In een zak Mixups zitten vier verschillende soorten chips in de smaak die overeenkomt met de verpakking. Voor naturel en paprika zijn dat Pomfrites, Bugles, Wokkels en Grids. Voor de kaasvariant zijn dat Cheetos, Doritos, Bugles en chips.
Het merk Croky zag het levenslicht in 1966 in Nieuwkerke, toen de West-Vlaamse familie van hoteluitbaters Huyghe op het idee kwam om chips te verkopen. Als eerbetoon aan hun familiepapegaai die toen net het loodje had gelegd, gaven ze hun bedrijfje de naam "Croky".