Met kerst komen de families graag samen om lekker samen te eten en drinken, feesten, en om cadeau´s te krijgen. Typische gerechten uit de Spaanse keuken voor kerstavond zijn speenvarken en lam aan het spit, kalkoen en niet te vergeten natuurlijk vis en schaaldieren.
In Spanje is kerstavond (Nochebuena) het belangrijkste moment van kerst. Families komen dan samen en genieten van een uitgebreide maaltijd en een goed glas cava. Voorafgaand aan dit diner gaan veel mensen nog naar de avondmis in de kerk. Omdat kerst een familiefeest is, zijn veel restaurants deze avond gesloten.
Twaalf druiven (Spaans: Doce uvas) is een Spaanse traditie op oudejaarsavond. Bij elke klokslag om middernacht, op 31 december, wordt een druif gegeten. Volgens de traditie zou dit de Spanjaarden het volgende jaar geluk brengen.
Hoewel het gebruikelijk is dat cadeautjes voor de kinderen pas worden uitgedeeld op Driekoningen, vieren steeds meer Spaanse families de komst van. Papa Noel (de kerstman) op eerste kerstdag. Voor elk familielid liggen dan cadeautjes klaar onder de kerstboom of naast de open haard.
MADRID – In Spanje viert men niet zoals in Nederland en België de eerste en tweede kerstdagen maar heeft men slechts één kerstdag, op 25 december.
6 januari - Driekoningen (Reyes Magos)
Op 6 januari herdenken de Spanjaarden de tocht van de drie Wijzen opzoek naar de zoon van God. Ongeveer een week voor kerst wanneer alles al in de kerststemming is, schrijven kinderen brieven aan de drie Wijzen met daarin hun wensen voor 6 januari.
Spaanse en regionale feestdagen
Net als in Nederland zijn de Catalanen vrij op 1 januari (Nieuwjaarsdag), 25 december (Eerste Kerstdag) en 26 december.
De Kerstman teleporteert naar de kerstboom, eet een koekje, drinkt de melk en legt het cadeau neer.
Mrs. Claus doet voor het eerst haar intrede in het kerstverhaal A Christmas Legend, geschreven door de Amerikaanse schrijver James Reese. Vanaf toen nam haar populariteit een vlucht en speelde ze meerdere keren de hoofdrol in haar eigen kerstverhaal.
Als je stout bent geweest, ga je niet mee in de zak naar Spanje maar krijg je verrotte aardappel in je schoen.
Wat zijn typisch Spaanse tradities? De belangrijkste traditie is wel de Fiesta Mayor. Elke dorp of stad heeft een patroonheilige en 1 keer per jaar wordt ter ere daarvan een feest gehouden. Ieder dorp of stad heeft zin eigen tradities, maar overeenkomt het vuurwerk en vuur en dat er tot in de ochtend wordt gefeest!
Met oud op nieuw eten alle Spanjaarden op elke klokslag een druif. Volgens het bijgeloof brengt dat het komende jaar veel geluk. Het is dus ook niet verwonderlijk dat heel Spanje naar de jaarwisseling zit te kijken of op de dansvloer staat en plots twaalf druiven naar binnen werken.
In Spanje begint oudejaarsavond met een zeer uitgebreid diner met de hele familie. Na het diner verplaatsen de meeste Spanjaarden zich naar een van de pleinen in de stad. Het bekendste plein in Spanje om oud en nieuw te vieren is Puerto del Sol in Madrid. Dit is dan ook het middelpunt van het Spaanse oud en nieuw.
Kerstpiramides zijn een traditionele kerstversiering en er worden in veel steden kerstmarkten georganiseerd.
Kerstman was blauw
Het Kerstmannetje stond overigens volledig achter de noordelijke staten in hun oorlog tegen de zuidelijke staten, en in overeenstemming met de tijdgeest droeg hij een blauwe jas met witte sterren en een rood-wit gestreepte broek. Al lange tijd staat de kleur blauw voor hoop binnen de kerk.
Het totale gewicht wordt nu 148,5 miljoen kilo. Ter vergelijking, dit is drie keer zo zwaar als prins Willem-Alexander. 148,5 miljoen kilo met een snelheid van 1258,1 kilometer per seconde zorgt voor een waanzinnige wrijvingskracht.
Tegenwoordig kennen we vooral Sinterklaas en de Kerstman. Dat zijn naaste familieleden: de Kerstman is de Amerikaanse versie van Sinterklaas, wat duidelijk blijkt uit zijn naam, Santa Claus – een verbastering van het Nederlandse Sint Nicolaas, of Sinterklaas.
De kerstmascotte brengt al sinds mensenheugenis diezelfde drie woordjes uit, maar waarom eigenlijk? Het antwoord is doodeenvoudig: omdat de ho ho ho's gelach moeten voorstellen, aldus de Amerikaanse uitgeverij Merriam-Webster.
De geschiedenis van de kerstelf
Ze worden in verband gebracht met allerlei mythologische wezens als kabouters, dwergen, nimfen en gnomen. Deze laatste wezens zouden een soort beschermers van je huis zijn, ze houden de demonen buiten je huis. Als je goed voor de gnoom was deed hij alles voor je!
Ervan uitgaande dat de lieve kinderen gelijkmatig over de aardbol zijn verdeeld, moet hij 120,8 miljoen kilometer afleggen. Om dat te bereiken moet hij met circa 1040 km/s vliegen – 3000 keer de snelheid van het geluid. Dan heeft hij nog 1/1000 seconde over om te landen en de cadeaus af te leveren.
Alle werknemers in Spanje hebben in principe recht op 30 vakantiedagen wat kalenderdagen zijn en waarvan 22 werkdagen zijn. Het aantal dagen waar werknemers recht op hebben kan echter variëren afhankelijk van de arbeidsovereenkomsten.
Op 10 april wordt Viernes Santo of in het Nederlands Goede Vrijdag gevierd wat een nationale feestdag is in Spanje. Goede Vrijdag is de vrijdag voor Pasen. Op deze dag herdenken christenen de kruisiging en dood van Jezus op de heuvel Golgotha nabij de stad Jeruzalem.
Het San Juan feest is onder Spanjaarden gekend als de kortste en meest betoverende nacht van het jaar. Op 24 juni viert men in Spanje immers de geboorte van San Juan (de heilige Johannes de Doper), en het begint met de voorgaande Nacht van San Juan van 23 op 24 juni, op zowat elke plek aan de Spaanse kust!
Grote supermarkten, winkelcentra en winkelketens
Van maandag tot zaterdag, van 9.00u/10.00u. tot 21.00u/22.00u. Sommige winkelcentra zijn ook op zondag geopend. Sommige supermarkten openen in juli en augustus ook op zondag hun deuren, dit is echter alleen het geval in de kustgebieden.
Waar in Nederland alle kinderen zich verheugen op de komst van Sinterklaas, verheugen de kinderen in Spanje zich op 5 januari. Op deze dag komen namelijk, los Reyes Magos, de drie koningen aan. Het verhaal van Driekoningen vindt zijn oorsprong in een bijbelverhaal van de apostel Matteüs.