Die moeite met opstaan heeft vooral te maken met ons slaapritme. Ons lichaam weet heel goed wanneer het moet gaan slapen en wanneer het tijd wordt om wakker te worden. Tenminste, zolang er geen sprake is van vervelende verstoringen.
Als de persoon zit, zorg er dan voor dat hij/zij stevig zit met beide voeten op de grond. Met schoenen aan kan hij/zij dan veilig opstaan. Het opstaan wordt makkelijker als het bed wat hoger staat ingesteld. Ga vervolgens ook echt samen staan en beweeg daarbij eerst naar voren en dan pas omhoog.
Teveel slaap betekent dat je te lang in bed ligt, en alles met het woord je 'te' is niet gezond. Je bent passief, voelt je passief, gebruikt je spieren niet waardoor je lichaam ze maar gaat afbreken, je doorbloeding verslechterd en je algehele conditie gaat achteruit.
Volgens Lidewy is het risico dat je inactief wordt wanneer je overdag slaapt te groot bij een depressie. Dit zorgt voor een neerwaartse spiraal waar je lastig uit kunt komen. De kans bestaat dat je door overdag te rusten, 's nachts gaat leven en dan is er veel minder te doen.
Een bedpapegaai om gemakkelijker overeind te komen
Een bedpapegaai zorgt dat u makkelijker rechtop komt of van houding verandert. Vooral wanneer u door lichamelijke ongemakken voor een langere periode in bed ligt, is het belangrijk om regelmatig van houding te wisselen.
Bed transfers zoals draaisystemen en glijlakens- en matten en transferbedden vereenvoudigen het draaien en verplaatsen van cliënten in en uit bed. Niet alleen ervaart de cliënt meer comfort, voor jou als zorgverlener worden de werkzaamheden lichter en wordt de kans op fysieke klachten aanzienlijk beperkt.
Hoe stroever je onderlaken of pyjama, hoe lastiger draaien in bed is. Een glijlaken, satijnen onderlaken of satijnen pyjama maken draaien in bed makkelijker. Een glijlaken kan je kopen in de thuiszorgwinkel, maar een satijnen onderlaken (of grote doek) of pyjama is veel voordeliger.
Door slaaptekort is je lichaam dus 's ochtends simpelweg niet genoeg uitgerust. Je batterij is nog niet volledig opgeladen! Daar komt bij dat je melatonine gehalte nog hoog is doordat je slaapritme is verschoven. De aanmaak van melatonine stopt namelijk ook weer vanzelf om je lichaam weer klaar te stomen voor de dag.
De belangrijkste reden dat jij je verslaapt? De snoozefunctie. Het is te verleidelijk om niet op snooze te drukken en het opstaan zo lang mogelijk uit te stellen. Vaak zorgt dit er juist voor dat je je alsnog verslaapt.
We willen ons met andere mensen verbonden voelen en opgenomen worden in een groep, anders voelen we ons ontheemd en eenzaam. Samen zorgen al deze aspecten ervoor dat we 's ochtends toch maar uit bed kruipen om aan onze dag te beginnen, hoe heerlijk ons nestje ook is.
Een ochtenddepressie wordt gekenmerkt door moeilijk wakker worden en een algeheel gevoel van misère wanneer je opstaat. Vanaf het moment dat je wakker wordt, heb je het gevoel dat alles al te veel is. Het maakt niet uit of je een drukke dag voor de boeg hebt of een slome zaterdag.
Daarnaast een 'common sense' advies: wie depressief wakker wordt, moet opstaan, een korte douche nemen, een licht ontbijt eten en een uur (!) gaan wandelen of fietsen op een vaste en dus bekende route, maakt niet uit waar of waarheen, maar vooral dicht bij huis.
Er zijn verschillende transferhulpmiddelen die het verplaatsen van mensen eenvoudiger maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan transferplanken, draaischijven of glijzeilen voor liggende en/of zittende transfers, bijvoorbeeld van bed naar bed, van bed naar (rol)stoel of van rolstoel naar toilet.
Verplaatsen omhoog
Zorg ervoor dat het hoofdeinde van het bed omlaag staat en er liefst geen kussen ligt. Het kan handig zijn om het bed een klein beetje schuin te zetten (voeteneind omhoog) (Trendelenburg). U beweegt dan als het ware met de zwaartekracht mee. Doe dit alleen als dat voor zorgvrager kan en mag.
Een glijzeil, ook wel rollaken genoemd, is een klein laken dat gemaakt is van een speciale gladde stof. Hiermee kan iemand gemakkelijker verplaatst worden in het bed.
Een bedgalg, papegaai of bedheffer helpt om te gaan verliggen, te draaien of rechtop te gaan zitten in bed. Bij een stoel kunt u de bedgalg ook gebruiken om veilig en met minder inspanning te gaan verzitten of overeind te komen en te gaan zitten.
Een bedheffer wordt ook wel bedpapegaai genoemd en dat is een hulpmiddel wat zich naast of boven het bed bevindt. Afhankelijk van de montage. De greep waaraan men zich omhoog kan trekken hangt boven het bed. Dankzij een bedheffer kan iemand zich vaak weer zelfstandig bewegen in en rondom het bed.
Locatie van de kooi
Aangezien een papegaai een prooidier is en altijd 360 graden om zich heen moet kijken of hij gevaar loopt of niet geeft een muur wat rust in dat verhaal. Daarnaast is glas heel verraderlijk, in de zomer geeft het een broei effect en in de winter is het daar een stuk kouder.
In bepaalde delen van de hersenen zou er bij depressie een tekort optreden van deze neurotransmitters. Deze verstoringen in het chemische evenwicht geeft aanleiding tot angstklachten, overmatig piekeren, verminderde plezierbeleving, passiviteit en een sombere stemming.
U voelt zich triest voelen of hulpeloos, tot niets in staat. Het lukt niet meer om ergens nog plezier aan te beleven, u verliest interesse in onderwerpen en het is lastiger om zich te concentreren. Andere gevoelens die vaak voorkomen bij depressies zijn prikkelbaarheid, of juist een dof en leeg gevoel van binnen.