Domeinnaam. Een domeinnaam (vaak gewoon domein genoemd) is een eenvoudig te onthouden naam die is verbonden aan een fysiek IP-adres op het internet. Het is de unieke naam die na het @-teken in een e-mailadres en na www in een webadres staat.
Een e-maildomein is het deel van een e-mailadres dat achter het '@'-symbool staat. Voor persoonlijke e-mails is dit vaak gmail.com of outlook.com. Bedrijven hebben meestal een eigen e-maildomein omdat dat professioneler overkomt.
Een domeinnaam is een uniek en aangepast adres voor je website. Het bestaat uit twee delen: de naam en de extensie. Bijvoorbeeld bij “jimdo.com” is “jimdo” de naam en de extensie “.com”. Een domeinnaam bestaat uit de naam en de extensie of TLD.
Als je een eigen domeinnaam hebt kan je met een E-mail Only-pakket of een Webhostingpakket een e-mailadres aanmaken dat alleen van jou is. Denk bijvoorbeeld aan [email protected] of een uniek e-mailadres als [email protected]. Voor het apenstaartje (@) kan je een zelfgekozen begin van je e-mailadres invullen.
Een domeinnaam is dus een unieke naam die een particulier, een onderneming of een organisatie identificeert op het internet. Het maakt het mogelijk een website op te zoeken of elektronische berichten te versturen zonder een lang IP-adres te moeten kopiëren.
Domeinnaam. Een domeinnaam (vaak gewoon domein genoemd) is een eenvoudig te onthouden naam die is verbonden aan een fysiek IP-adres op het internet. Het is de unieke naam die na het @-teken in een e-mailadres en na www in een webadres staat.
Wanneer je een domeinnaam in de adresbalk van je browser typt, gaat je browser op zoek naar de website van het bijbehorende IP-adres. Het toewijzen van de domeinnaam aan een IP-adres is de taak van het Domain Name System (DNS).
Ja, in bepaalde gevallen kan je een volledig gratis domeinnaam kiezen. In heel wat gevallen zit dit bij kosteloze tools om je eigen website te maken. Om twee redenen valt het toch sterk aan te raden om een eigen domein te kopen: In de eerste plaats oogt het veel professioneler.
Als je een eigen website of webwinkel op wil zetten, heb je altijd een domeinnaam nodig. Heb je geen domeinnaam, dan kunnen internetgebruikers jouw website of webwinkel niet bereiken. Heb je niet de ambitie om een eigen website of webwinkel te starten? Dan heb je in principe geen domeinnaam nodig.
De beste domeinnaam is een combinatie van beide: Een uniek woord (merk of familienaam) PLUS een beschrijvend woord. Uw merknaam PLUS uw product of dienst is een goed alternatief.
Een domeinnaam is de naam van je website.
In plaats van een domeinnaam wordt ook wel gesproken over “domein'. Een domeinnaam bestaat uit het domein en de domeinextensie (zie afbeelding Opbouw URL).
Een domeinnaam kan bestaan uit letters, cijfers en koppeltekens. Een voorbeeld van een domeinnaam is bijvoorbeeld www.internettoday.nl. Een domein bestaat uit 3 delen, eventuele subdomeinnamen zoals "www"
Domeinnaam aanvragen
U registreert uw gekozen domeinnaam bij een registrar . De registrar doet een registratieaanvraag voor u bij de organisatie die de domeinnamen beheert namens het ICANN . Voor domeinnamen met de extensie . nl is dat de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) .
De kosten van een . nl domeinnaam ligt tussen de 4 en 20 euro per jaar. Via een domeinnaam check kan je snel controleren of je een domeinnaam nog vrij is en of je hem kan registreren.
Een domeinnaam kun je registreren voor particulier of zakelijk gebruik met een variatie aan doeleinden zoals: Een domeinnaam voor een zakelijke/freelance website. Een domeinnaam voor een persoonlijke pagina. Een domeinnaam voor een blog of een hobby website.
Een domein, of webdomein, kan worden omschreven als een eigen online adres en zorgt ervoor dat een server op een IP-adres via een gemakkelijk te onthouden naam bereikbaar wordt gemaakt. Als je een domeinnaam bij STRATO registreert, word je licentiehouder van dat domein.
Een IP-adres is de naam van de server waar een bepaalde website opstaat. Omdat IP-adressen moeilijk te onthouden zijn, gebruiken we domeinnamen, die door het DNS gekoppeld worden aan zo'n IP-adres. Een domein is een onderdeel van een URL.
Deze bestaat meestal uit de naam van uw organisatie en een standaard internetachtervoegsel, zoals mijnbedrijf.com of rijksuniversiteit.edu. Uw domein is bijvoorbeeld uw-bedrijf.com, uw website www.uw-bedrijf.com en u krijgt e-mails via [email protected].
nl-domeinnamen kwam op 1 januari 2021 uit op 6,1 miljoen.
Een sterke domeinnaam is een naam die eenvoudig te onthouden is, en goed gevonden kan worden in Google. Daarnaast omschrijft je domeinnaam zo treffend mogelijk wat je bezoekers van jouw website of onderneming mogen verwachten.
Iedereen kan een domeinnaam registreren, maar de regel ”wie het eerst komt, die het eerst maalt” gaat op voor domeinnamen. In juridische zin is een domeinnaam lastiger te duiden.
veel mooier, professioneler en makkelijker te onthouden; het is ook levenslang uw eigendom en u hoeft dus nooit meer van e-mailadres te veranderen. Hoe vaak u ook van internetprovider wisselt, uw e-mailadres blijft altijd behouden!
nl domeinnaam kost circa 3.95 tot 15 euro per jaar. Sommige providers geven kortingen bij het registeren van een domeinnaam voor het eerste jaar. Zo kan je bijvoorbeeld het eerste jaar 1 euro betalen en het tweede jaar 7,50. De kosten worden deels bepaald door de service die je erbij neemt.