Bij gelijke dichtheid hebben hout pellets van naaldhout een hogere calorische waarde dan hardhout pellets. Door een beter rendement van hun verbranding leveren deze pellets een besparing op uw stookkosten op, soms wel 5% minder. Naaldhout bevat hars.
Hoe harder de pelletsoort, hoe donkerder de kleur van de pellet is. Donkere pellets verbranden moeilijker en de rookgastemperatuur is vaak hoger. Je kan beter kiezen voor pellets van bijvoorbeeld vurenhout die een lichtere kleur hebben.
Er wordt wel gezegd dat pellets van hardhout ervoor zorgen dat uw pelletkachel of pelletketel minder lang meegaat. Pellets van naaldhout branden iets minder warm, en geven minder aanslag zodat u de kachel of ketel minder vaak hoeft schoon te maken.
Witte pellets zijn gemaakt van zacht hout (naaldhout of essenhout), deze pellets branden schoner. Bruine pellets zijn gemaakt van hardere houtsoorten en hier zit nog schors in. Schors bij verbranding zorgt voor meer onderhoud aan je pelletkachel. Bruine pellets zijn wel voordeliger.
Daarnaast moeten de pellets gemaakt zijn van 100% naaldhout (licht van kleur). Deze pellets zijn van de beste kwaliteit, kennen de hoogste verbrandingswaarde en zijn goed voor je pellet kachel.
Een hogere warmtewaarde
Bij gelijke dichtheid hebben hout pellets van naaldhout een hogere calorische waarde dan hardhout pellets. Door een beter rendement van hun verbranding leveren deze pellets een besparing op uw stookkosten op, soms wel 5% minder.
GOLDWOOD pellets zijn hele goede pelllets, branden zeer schoon en veel warmte.
Hoe sneller de pellets doorweekt zijn, hoe minder lang ze zullen branden in uw kachel. Het kleuronderzoek : als de assen zwart zijn dan is uw verwarmingssysteem waarschijnlijk slecht afgesteld of is uw pellet van slechte kwaliteit. In het laatste geval beschadigt dit uw kachel.
Naaldhout is afkomstig van naaldbomen, denk hierbij aan vurenhout en grenenhout. Naaldbomen groeien sneller dan loofbomen en daarom is het 'zachthout' over het algemeen goedkoper dan hardhout.
Ongeschikt haard hout
Ook het gebruikt van naaldhout kunt u beter vermijden in uw kachel. Dit geeft wel veel warmte, maar verbrand heel snel en de harsen die het bevat vervuilen uw rookkanaal en/of schoorsteen.
Doorgaans is naaldhout een stuk zachter dan het hout van een loofboom.Toch kan het zijn dat het hardste naaldhout harder is dan het zachtste loofhout. Het is bovendien niet altijd gezegd dat harder hout beter is.
Pellets zijn tot staafjes geperst houtafval.Deze zijn momenteel goedkoper dan hout en omdat deze in zakken geleverd worden, ook gemakkelijk op te slaan.
“Onze leverancier liet weten dat de aanlevering van grondstoffen uit Rusland en Oekraïne bijna volledig is weggevallen. Daarnaast is ook de vraag naar houtpellets gestegen omdat mensen steeds meer naar alternatieven zoeken voor de hoge energieprijzen. Dat zorgt ervoor dat ook de prijs van houtpellets blijft stijgen.”
Hier een concreet rekenvoorbeeld voor de kostenbesparing pellets t.o.v. gas: Een kuub gas (€0,80) x gemiddeld gasverbruik voor verwarmen (1.100 kuub) = 880 euro. De pelletkachel bespaart zo'n 80% verwarmingskosten: 704 euro besparing. Een pallet pellets kostte ten tijde van die gasprijs: 360 euro.
Levensduur verlengen door impregneren
Grenenhout en vurenhout heeft een levensduur van 5-10 jaar. Door het impregneren van het hout, wordt deze levensduur 10-15 jaar (zonder grondcontact, denk aan een hout-beton schutting). Onbehandeld douglashout gaat ook 10-15 jaar mee.
Duurzaamheid van naaldhout
Naaldhout valt vaak in duurzaamheidsklasse 3, 4 of 5. Dit betekent dat het gemiddeld tussen de 5 en 15 jaar meegaat. Het naaldhout is over het algemeen ook meer gevoelig voor aantasting door houtrot. Daarom wordt ook regelmatig verduurzaamd hout gebruikt.
Tropisch hardhout. Deze houtsoort kan net als bij kastanjehout rookdeeltjes in het rookkanaal veroorzaken, wat uiteindelijk kan leiden tot een schoorsteenbrand.
Ervan uitgaande dat het verwarmingssysteem een vermogen van 40.000 BTU heeft en het gebouw goed geïsoleerd is, en een ruimte van ongeveer 100 m² verwarmt, zou 15 kg witte eikenhoutpellets ongeveer 24-36 uur meegaan.
Een gemiddelde pelletkachel zal ongeveer 2-3 dagen verwarmen met 15 kg pellets.
Verbrandingswaarde. De beste pellets voor je pelletkachel hebben een minimale energiewaarde van 4,6 kWh/kg. Een witte korrel duidt vaak op hout dat sneller brandt, maar feller. Een bruine korrel betekent vaak een hardere houtsoort, die langer brandt maar minder fel.
Het is geen enkel probleem om pellets buiten op te slaan. Wanneer de pellets droog worden opgeborgen, kunnen pellets vele jaren bewaard worden. Hierbij is noodzakelijk om de pellets droog en van de grond, (bijvoorbeeld op de meegeleverde wegwerppallet) buiten te plaatsen.
Naaldhout. Het hout van naaldbomen geeft veel warmte af, maar brandt erg snel op. Ook zorgt het voor spattende kooltjes en kan de hars in de schors voor vervuiling in de schoorsteen zorgen. Naaldhout wordt vaak gebruikt als aanmaakhout omdat het snel en makkelijk brandt.
De EN+ a1 pellets zijn de beste pellets die geschikt zijn voor uw pelletkachel. De pellets bestaan 100% uit schoon zaagsel van vurenhout. Er is nooit hardhout toegevoegd, aangezien dit veel problemen voor uw pelletkachel kan opleveren.