Voor het aftekenen van het tegelwerk gebruikt u een potlood of stift. Voor gladde oppervlakten zijn er zogenaamde tegelpotloden beschikbaar.
Als je tegels wil zagen zonder splinters is het heel belangrijk dat je met een scherp diamantzaagblad gaat zagen. Gaat het na verloop van tijd toch splinteren? Dan dient meeste het zaagblad opgescherpt te worden.
Dit doe je door eerst de tegel op maat te zagen en daarna de schuine kant te gaan zagen. Door een 2 mm onder de tegelrand te blijven voorkom je versplintering aan de bovenkant van de tegel. Gebruik altijd een scherp zaagblad; dan heb je de minste kans dat de zaag gaat verlopen.
Als je een hoek uit een tegel moet halen, is het heel verstandig om eerst een gaatje van bijvoorbeeld 10 mm te boren om daarmee de spanning uit de hoek weg te halen. Vervolgens kunnen de beide zijden losgezaagd worden, waarna de hoek niet meer verder afgewerkt dient te worden.
Natboren doe je met een boormachine (zonder klopstand) in combinatie met een boorgeleider met water aansluiting. Het droogboren van o.a. kleine maten kun je ook doen met een haakse slijper of een boormachine (zonder klopstand). Grote maten kun je het beste doen in combinatie met haakse slijper of slijptol.
Ben je op zoek naar een hoge kwaliteit tegelboor? Dan ga je voor een tegelboor van Carat. Je betaalt iets meer, maar hebt wel een boor met de beste kwaliteit diamant zodat je veel gaten kunt boren in verschillende soorten keramische tegels en natuursteen.
Vermijd bij het boren de voeg.
Soms kan het niet anders dan er toch doorheen te gaan. Maar het gat is minder stevig dan in de tegel zelf. Ook maakt een gat dat in de voeg en een stukje tegel zit, de tegel zwakker. Mocht de boor warm worden kun je hem koelen.
De multitool die je hiervoor het beste kan gebruiken is de haakse slijper. Tegels snijden met een multitool heeft als voorwaarde dat je een diamanten zaagblad gebruikt. Gebruik nooit zomaar een willekeurig zaagblad en hou er rekening mee dat je bij tegels dikker dan 2 cm het beste nat kan werken.
Het zagen van tegels kunt u doen met een tegelzaagmachine en een haakse slijper. Voor het zagen van een grote partij tegels gebruikt u een tegelzaag zodat u altijd een mooie rechte snijlijn heeft. Wilt u maar een klein hoekje van een tegel zagen? Dan gebruikt u een haakse slijper.
Het handigste is om een diamant slijpschijf te gebruiken om in de tegels te slijpen. Een slijpschijf voor tegels vind je bij ons op de website in de categorie Diamant zaagbladen. Deze slijpschijven voor tegels zijn vaak toepasbaar in een haakse slijper, tegelzaag en zaagtafel.
4. WANNEER ZAAG IK NAT EN WANNEER DROOG? Nat zagen geeft het mooiste resultaat en wordt aanbevolen wanneer er dieper gezaagd moet worden en de temperaturen oplopen, dus in dikkere materialen. Belangrijk is om de tegels altijd goed te laten drogen voordat je ze verwerkt.
Maar je hebt er niet noodzakelijk een tegelsnijder voor nodig. Voor alle soorten tegels (zoals keramiek, glas of porselein) is een hoekslijpmachine het beste om ronde sneden te maken, terwijl een glassnijder kleinere sneden kan maken.
Bovendien kan je met een tegelsnijder moeilijk hoeken uit tegels halen. Daarvoor gebruik je het best een haakse slijper. Om er soepel en recht mee te verzagen, rust je het toestel uit met een dunne diamantzaag met volle band, dus zonder segmenten. Dat levert ook het mooiste eindresultaat op.
Een snijbeugel gebruik je door met de ene hand de beugel vast te houden en met de andere hand de tegel door het snijwieltje te halen. Je maakt hiermee een kras in het glazuur zodat je de tegel hierna kunt breken met de hand of met een kleine tegelhamer.
De huurprijzen variëren van € 13,- tot € 22,- en hangen af van de maximale tegellengte en tegeldikte.
Zorg dat de hendel op een prettige werkhoogte staat. Bij veel tegelsnijders kun je, door aan de hendel te draaien, de hoogte instellen (en ook het wieltje vervangen). Test hoeveel druk er nodig is om de tegel te snijden; minder druk geeft een mooiere snijlijn. Wandtegels hoef je meestal alleen maar te aaien.
Grootformaat tegels kun je snijden met een grote tegelsnijder met bijvoorbeeld een snijlengte tot 155 cm. Vanaf echt hele grote keramische platen adviseren we een handmatige tegelsnijder. De tegel is daarna te breken met een tang (diktes t/m 8 mm) of met een speciale breker voor dikker keramiek tot 15 mm.
Om te slijpen zijn er diamantschijven voor het bewerken van; steen, keramische tegels, beton, kalkzandsteen, klinkers, graniet, uitslijpen van voegen, marmer, asfalt maar ook kunststof, glas, rubber, glasvezel.
Gebruik voor het werken met keramiek altijd een diamantschijf die speciaal daarvoor bestemd is. Populair bij tegelzetters is de diamantschijf tegels 125mm.
Heb je een kleine oppervlakte met tegels waarvan je de voegen wil verwijderen? Dan kun je dit prima handmatig met een normale voegenkrabber doen. Deze voegenkrabber bevat 3 widia-plaatjes. Afhankelijk van de dikte van de voeg gebruik je 1, 2 of 3 widiaplaatjes op de voegenkrabber.
De Bosch PMF 350 CES is met grote afstand de beste multitool van dit moment. De prijs-kwaliteitsverhouding is geweldig, de meegeleverde accessoires zijn indrukwekkend en de multitool werkt prettig. Bovendien is dit een multitool die je voor echt veel verschillende werkzaamheden kunt gebruiken.
Voorkom het gevaarlijke wegslippen van je boor als je in gladde tegels moet boren. Plak daarom eerst met afplakband een kruisje voor je gaat boren in tegels en de boorpunt glijdt niet meer weg.
Door de bijzondere eigenschappen van de Alligator kenmerkt deze plug zich als een echte "probleemoplosser". Er zijn bijna geen situaties denkbaar waar de Alligator niet presteert. Toepasbaar in vele muren zoals gasbeton, stuc, kalkzandsteen, gipsblok, (holle)-baksteen, beton en zelfs in gipsplaat met tegel.