Bestrijding: Het onkruid der onkruiden. De ultieme nummer 1, de Japanse duizendknoop. Deze invasieve soort is niet te bestrijden. Toch zijn er mogelijkheden om de plant te bestrijden, maar dat duurt jaren.
Er zijn vele soorten onkruid. Vooral de wortelonkruiden zijn daarvan het moeilijkst te bestrijden. De zogenaamde wortelonkruiden hebben een gevreesd en breed vertakt wortelgestel. Alleen door deze wortels volledig te verwijderen, kan men de plant uiteindelijk uit de tuin verwijderen.
Onkruiden die zich in je tuin hebben verankerd met ondergrondse stengels en penwortels vol voedingsstoffen, trekken zich van snippers of andere mulch niet veel aan. Zelfs met een dikke laag kan je ze niet verschalken.
Overblijvende onkruiden hebben wel een opslagsysteem (wortels, knollen…) en daarin slaan ze alles op wat ze nodig hebben om meerdere jaren in leven te blijven. Sommigen maken uitlopers onder de grond waardoor ze zich razendsnel kunnen verspreiden.
Eén van de meest efficiënte middeltjes om niet alleen onkruid te bestrijden, maar ook tegen te gaan is zout. Strooi ze met de nodige regelmaat in de voegen van je tegels en je zal merken dat onkruid geen schijn van kans meer heeft. Het volstaat om zo'n 20 gram zout per vierkante meter te strooien.
Doordat glyfosaat zich erg sterk verspreidt in de natuur en als schadelijk wordt gezien voor de gezondheid is het middel omstreden geworden en zelfs in België al verboden. Sinds oktober 2021 verkopen alle leveranciers in Nederland zoals Roundup bovendien ook alleen nog maar producten zonder glyfosaat.
Aangetrild gebroken puin zorgt voor een dichte laag waar onkruid vrijwel niet doorheen groeit. Natuurlijk kan zand ook afdoende zijn (puin is kostbaarder), maar daar kunnen nog wat organische resten is voorkomen waar zaadjes dankbaar gebruik van maken.
Je beschadigt de wortels van gewenste planten
Het zijn vooral de fijne wortels die je raakt bij het schoffelen, zodat de plant geen water meer kan opnemen en het lastig krijgt in droge periodes. Bedekt jouw bodembedekker de bodem niet? Ook dat is vaak een gevolg van te veel schoffelen.
Soms doe je met schoffelen meer kwaad dan goed als je het op het verkeerde onkruid toepast. Onkruid wieden (het onkruid in zijn geheel met wortel uittrekken) is tijdrovender in het begin maar in bepaalde omstandigheden en op de lange termijn efficiënter en verstandiger.
Op nummer één staat de telescopische onkruidsteker van Fiskars, welke een lange steel heeft en secuur onkruid kan verwijderen in iedere soort tuin. Het gereedschap beschikt over een telescopische steel met een lengte van 99 tot 119 centimeter.
De brandnetel (Urtica) is een erg ongewenst onkruid dat bij aanraking zorgt voor een jeukende huid. Dit onkruid herkennen zal niet moeilijk zijn. Ook bij deze plant moet de wortel volledig worden verwijderd. Dat kan heel goed met de hand, maar zorg dan wel dat je goede handschoenen aan hebt.
Zevenblad draagt de mooie naam Aegopodium podagragria. Het is echter een van de meest gevreesde onkruiden in de tuin en wordt daarom ook wel tuinmansverdriet genoemd. De lange, witte wortels zijn lastig te verwijderen, en als ze afbreken groeit er snel weer een nieuwe plant uit.
Als alternatief voor Roundup glyfosaat raden wij Greenfix Zero aan. Greenfix Zero is glyfosaatvrij en werkt op basis van zuur tegen onkruid en mos. In Nederland mogen we vanaf Juli 2022 geen bestrijdingsmiddelen met glyfosaat verkopen en gebruiken. Als alternatief is Greenfix Zero aan te raden.
Het is verboden onkruidverdelgers met glyfosaat te gebruiken in tuinen, op opritten, stoepen, terrassen, andere verhardingen, .... Ook als u nog product op voorraad hebt. Glyfosaat zit onder andere in het middel Roundup. Op het etiket van het product staat of een middel glyfosaat bevat of niet.
Vaak wordt op internet aangeraden om azijn of chloor te gebruiken om het onkruid te bestrijden. Doe dit niet! Het is niet alleen verboden door de Rijksoverheid, het is ook nog eens verspilde moeite. Het azijn doodt namelijk alleen het onkruid op de oppervlakte.
Niet doen: zout of soda
Zout is het enige natuurlijke middel dat ook de wortel van planten doodt. Klinkt heel handig, maar gebruik het niet. Zout lijkt onschuldig, maar het hoopt zich op in de bodem en zorgt voor verzilting.
Het sterft af als het zout opneemt. Zout werkt bovendien langer door dan schoonmaakazijn. Maar helaas, ook zout tegen onkruid mag niet van de Rijksoverheid. Door zout te strooien krijg je een 'verzilting' van de grond.
Planten gaan dood van zout water en dat maakt een zoutoplossing een prima manier om van je onkruid af te komen. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je het voorzichtig aanbrengt, want anders gaan ook de andere planten dood en komt het in de grond. Je kunt 1 deel zout mixen met 8 delen water.
Steenzout voor schone bestrating
Dan is steenzout hiervoor de oplossing. Het zout zout werkt ook goed tegen groene tegels en bestrating. Op steeds meer opritten en stoepen ligt in het voorjaar en de zomer een laagje zout. Dat zout is niet bedoeld om gladheid te bestrijden, maar om de straat weer schoon te krijgen.
Planten die overal tussen tegels en in hoekjes groeien worden vaak als onkruid bestempeld en bestreden. Maar onkruid is de unieke manier van de natuur om de aarde te bedekken, te voeden en te beschermen tegen uitdroging.