Bramen zijn rijp als ze helemaal zwart kleuren. De heerlijk zoete vruchten worden eind juli, begin augustus gevormd. Bramen zijn, net als frambozen, zogenaamde verzamelsteenvruchten en geen bessen. Bramen plukken kun je vaak tot in oktober, want die heerlijke vruchtjes worden nooit allemaal tegelijkertijd rijp.
De voornaamste reden dat wildplukken verboden is, is om de natuur te beschermen. "De bessen zijn voedsel voor dieren", legt de woordvoerder van Staatsbosbeheer uit.
Doorgaans kun je bramen vanaf augustus tot begin oktober plukken.
Zo maak je bramen schoon
Nog sneller zullen ze zich losmaken van het fruit, als je flink wat zout bij het water doet. Laat deze bak met het zoute water een tijdje staan, waarna de wormpjes naar het wateroppervlak zullen drijven.
Bramen hebben een zoete, sappige en soms iets zure smaak. Je kunt ze lekker uit de hand eten, maar ook gebruiken voor heerlijke gerechten. Verwerk ze bijv. in een fruitsalade, smoothie (bowl) of als garnering op ijs, taart of gebak.
Toch hoef je daar niet bang voor te zijn: de fruitsuikers in fruit zitten verpakt in een mix van vitamines, mineralen, vezels en andere gezonde voedingsstoffen. Als je wilt afvallen, eet dan gerust twee porties fruit per dag, bij voorkeur suikerarme fruitsoorten zoals bramen, aardbeien en bessen.
Bramen wassen
Je kunt bramen het beste snel in koud water wassen om aroma- en sapverlies te voorkomen. Bramen zijn erg kwetsbaar, dus doe het liever niet onder een stromende kraan. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
Bramen, frambozen en bosbessen: hartstikke lekker natuurlijk. Misschien wist je het niet, maar zelf plukken mag niet en kan gevaarlijk zijn. Vooral in Zuid-Limburg loop je dan risico om besmet te raken met vossenlintworm. Pluk ze daarom niet.
Onder het kroontje willen nog wel eens wormpjes voorkomen. In de winkel komt u dat zelden tegen, maar bij zelfgeplukte bramen wel. Als u ze tegenkomt legt u de bramen even in zout water. Spoel ze daarna goed af en alle wormpjes zijn er uit.
Waarom zijn bramen goed voor je gezondheid:
Bramen zitten tjokvol vitamines. Zo bevatten ze vitamine E en vitamine C, welke beiden als antioxidant je lichaamscellen helpen beschermen tegen schadelijke vrije radicalen.
De braam dient bij voorkeur van de winter tot het vroege voorjaar te worden geplant op een beschutte, zonnige of licht beschaduwde plaats. De grond bevat bij voorkeur voldoende voeding, is doorlatend en vochtig.
Waar de bramenprijzen door het dak gaan met € 10 tot € 12 per kilo, is de frambozenprijs wat teleurstellend. Voor frambozen werden op Veiling Zaltbommel woensdag 29 augustus prijzen betaald variërend van € 4 tot € 7 per kilo.
Door goed snoeien en leiden houd je de plant gezond, in toom en krijg je de beste opbrengst. Als je de struik niet goed verzorgt kan ze enorm groot worden, met heel veel stekken en uitlopers.
Wie meer dan 250 gram aan bramen en bessen plukt, riskeert een prent van 104 euro. Bramen plukken en bessen verzamelen is een leuke bezigheid, maar wie niet oppast, kan er een dikke prent (104 euro) mee krijgen.
Was de bramen heel goed met ruim water en verwerk de bramen het liefst nog dezelfde dag dat je ze hebt geplukt. Of vries ze in, dat kan ook prima. Of eet ze gewoon meteen op, ook heel lekker.
De braam geeft pas na augustus vruchten. De vogels die de braam eten zijn de goudvinken, vos en das. De braam is niet alleen voor vogels een voedingsbron maar ook voor nachtvlinders.
Het is belangrijk dat je bramen snel en in koud water wast. Zo verlies je zo min mogelijk aroma en sap. Bramen zijn erg kwetsbaar, dus was ze niet onder een stromende kraan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Verwijder na het wassen de kroontjes en steeltjes.
Sap maken van bramen gaat het best als je ze een aantal dagen tot weken in de diepvries bewaard.
Na de oogst (of tot begin winter) kun je bramen en frambozen snoeien: knip alle stengels die vruchten gaven laag bij de grond weg. Bind dan meteen de nieuw gevormde eenjarige stengels van dat seizoen aan.
“Heel officieel is het verboden om bramen te plukken, volgens de letter van de wet is dit zelfs stroperij. Staatsbosbeheer gedoogt het wildplukken van bramen voor eigen gebruik. Je mag ongeveer een champignonbakje vol plukken. Op deze manier blijft er voor iedereen genoeg over.
De plant is al eeuwenoud en werd door de Grieken behalve voor de lekkere smaak, ook gebruikt om wonden te helen en jicht te behandelen. De tannine of looizuur van de vruchten was bovendien heilzaam bij keelpijn of diarree. Bramen groeien dus vaak ook in het wild.
Bramen vormen gezonde snacks voor je hond. Misschien moet je ze wel in kleine stukjes snijden. Jouw hond zal een uitgesproken voorkeur hebben voor zoete bramen en niet voor de zure. Omdat bramen antibacteriële eigenschappen hebben zijn ze goed voor een mond- en tandhygiëne.
Bramen bewaar je het beste in een papieren zak in de koelkast. Zorg dat ze niet vochtig worden: leg ze eventueel op keukenpapier om vocht te absorberen. Bramen kunnen worden ingevroren in een afsluitbaar bakje/plastic zakje.
Verse bramen kun je, nadat je het fruit gewassen hebt, ook goed verwerken in een salade. Dit kan een fruitsalade zijn, maar door het frisse en zoete karakter van het fruit passen de vruchten eigenlijk bij alle salades. Je kunt de bramen ook persen, en het sap gebruiken om een dressing te maken voor de salade.
Pluk alleen bramen van bovenaan de struik en laat de struik en de natuur daaromheen heel. Zorg er ook altijd voor dat je niet een hele struik leegplukt. Op die manier kunnen vogeltjes en andere beestjes er ook nog van snoepen.