In totaal zijn er wereldwijd zo'n 7 miljoen etnische Finnen. De Finnen spreken de Finse taal, een taal uit de Fins-Permische taalfamilie.
In 2022 telt de bevolking van Finland 5.543.000 inwoners. In 1960 woonden er in Finland nog 4.429.634 personen. In 2050 bestaat de bevolking van Finland naar verwachting uit 5.446.000 inwoners.
Finland heeft een sterke economie en is hiermee één van de rijkste landen ter wereld. Finland wordt wel 'het land van de duizend meren' genoemd. In werkelijkheid zijn het er zelfs rond de 190.000. Vooral in het zuidoosten is het land bespikkeld met ontelbare meren en meertjes (dit als gevolg van de ijstijd).
De tsaar van Rusland was grootvorst van Finland, dat een eigen grondwet en regering bezat. Na de Russische nederlaag in de Eerste Wereldoorlog brak de Februarirevolutie uit en verklaarde Finland zich eenzijdig onafhankelijk op 6 december 1917. De onafhankelijkheid werd door Rusland erkend op 4 januari 1918.
"Met 21.500 militairen op een bevolking van 5,5 miljoen mensen heeft het land een vrij groot leger. De dienstplicht geldt er en Finland heeft ook veel zwaar materiaal zoals 100 tanks."
Het goede nieuws is dat Finland vaak goedkoper is dan de andere Scandinavische landen. Het is wel zo dat het duurder is dan Nederland. Dit is het gevolg van de hoge belastingen die over producten zoals vlees, vis en alcohol betaald moeten worden.
In de Finse keuken zijn wild, vis, bessen, bospaddestoelen en roggebrood populair. Tijdens de feestdagen worden in Finland vooral zoetwatervis, rivierkreeftjes, Oostzeeharing en verschillende soorten wilde bessen en paddestoelen geserveerd.
Luchtmacht. De luchtcomponent van de Finse strijdkrachten bestaat sinds de onafhankelijkheid van het land in 1918 . Het bestaat momenteel uit 3.000 burgers en soldaten, terwijl elk jaar 1.500 dienstplichtigen hun militaire dienst verrichten bij de Finse luchtmacht.
Wereldwijd toename van financiële activa met meer dan 7%
Het rijkste land ter wereld is de Verenigde Staten. Zwitserland is de runner-up en Japan staat op een derde plek.
Luxemburg. Het Groothertogdom Luxemburg is het rijkste land van Europa, met een koopkrachtpariteit van maar liefst 87.101 euro. Slechts één land ter wereld is rijker.
Finnen zijn over het algemeen vriendelijk en bescheiden. Tegelijk zijn ze ook vaak gereserveerd en weinig spraakzaam. Er is geen behoefte aan 'smalltalk' of persoonlijke gesprekken. Finnen willen snel ter zake komen.
Haver is het belangrijkste graan, gevolgd door gerst, tarwe en rogge; andere producten zijn aardappelen en suikerbieten. De landbouwcoöperaties nemen een belangrijke plaats in binnen de agrarische sector.
Waar ligt Lapland? Lapland is geen land met duidelijk afgebakende grenzen. Van oudsher wordt het gebied in Noord-Scandinavië, waar rendieren leven, Lapland genoemd. Dit is in feite het gebied van Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland (Kola) dat boven de poolcirkel ligt.
Wodka, bier en likeur
Hoewel alcohol in Finland ontzettend duur is, lusten de Finnen wel een drankje. Vooral wodka wordt veel genuttigd, maar de Finnen zijn ook dol op bier en op likeur van bessen. Finnen staan er dan ook om bekend dat ze wel van een drankje houden.
Uit eten in Finland. Vanwege de korte dagen tijdens de lange winters en vroege werktijden om optimaal te kunnen genieten van het daglicht eten de Finnen eerder dan in Nederland. Vele Finse werknemers en kinderen eten een warme maaltijd tijdens de lunch in de kantine tussen 11.00- 13.00 uur.
Tijdens feestdagen en verjaardagen pakken de Finnen qua ontbijt goed uit. Ze vullen de ontbijttafel aan met vers fruit, zoals aardbeien en blauwe bessen. Maar ook met karjalanpiirakka (traditionele rijstpasteitjes) en Leipäjuusto (Finse gebakken kaas). De Finse lunch bestaat voornamelijk stoofschotels.
Goed wonen en verdienen in Scandinavië
In Denemarken, Zweden en Finland lag dat gemiddelde loon in 2018 iets lager, respectievelijk 76.249,66 euro, 69.186,79 euro en 64.008,39 euro.
Cider is goedkoper. Thee en koffie kosten in een restaurant 2 Euro. Frisdrank is tussen de 3-4 euro.
India: 512 T-90S-tanks. Rusland: ongeveer 931 T-90's.
In het najaar van 1944 werd het zuiden van Nederland bevrijd door het Engelse, Amerikaanse, Canadese en Poolse leger. Deze samenwerkende legers werden de 'geallieerden' genoemd. Het gebied ten noorden van de grote rivieren was nog niet bevrijd; een gewaagde poging daartoe mislukte in september.