Op 15 december 1954 tekende Koningin Juliana het
Het land was van 1667 tot 1954 een kolonie van Nederland en daarna een land binnen het Koninkrijksverband.Op 25 november 1975 werd Suriname onafhankelijk. De Surinaamse bevolking bestaat uit meerdere etnische groepen waarvan er geen een absolute meerderheid vormt.
In november van 1667 verloren de Zeeuwen kortstondig de kolonie weer door een aanval van de Engelsen. In juli 1667 was echter al de Vrede van Breda tussen de Engelsen en de Republiek getekend waardoor de overname van Suriname door de Engelsen als onrechtmatig werd beschouwd.
Suriname werd in 1650 door Engelsen bezet en ontwikkeld als plantagekolonie met geïmporteerde slavenarbeid uit Afrika. In 1667 werd het door Nederlanders veroverd en is het, met korte onderbrekingen, tot 1975 een kolonie gebleven.
Vanaf 25 november 1975 is Suriname, na ruim 300 jaar in Nederlandse handen te zijn geweest, een onafhankelijk land.
Vooral door plantage-eigenaren, ambtenaren en hun familieleden. In de 20ste eeuw kwamen veel Surinamers naar Nederland om te studeren, maar vanaf de jaren twintig ook om te werken, bijvoorbeeld als muzikant of later verpleegster. De grootste groep echter vestigde zich rond de onafhankelijkheid in 1975.
Het Nederlands in Suriname is een erfenis uit de koloniale tijd van Suriname. Het Nederlands is de officiële landstaal en de moedertaal van meer dan 60 % van de bevolking.
Suriname viert dit jaar zijn 35-jarige onafhankelijkheid van Nederland.
U legt een verklaring af dat u Nederlander wilt worden. U verliest de Surinaamse nationaliteit. U moet ten minste een jaar in Nederland (of in een van de andere delen van het Koninkrijk) wonen. U bent in het bezit van een verblijfsvergunning met een niet-tijdelijk doel (zoals gezinshereniging).
' De republiek Suriname, vroeger ook wel Nederlands Guyana genoemd, ligt op de noordoostkust van Zuid-Amerika en wordt door Brazilië begrensd in het zuiden en in het oosten door Frans-Guyana, in het noorden door de Atlantische Oceaan en door Guyana (het voormalige Brits-Guyana) in het westen.
Suriname was tot 1975 een Nederlandse kolonie. Dat jaar riep het land in overleg met de regering van Nederland de onafhankelijkheid uit. Nederland zegde 1,6 miljard euro toe om de overgang naar zelfstandigheid mogelijk te maken.
In artikel 3 van de Toescheidingsovereenkomst met Suriname is bepaald dat de Surinaamse nationaliteit wordt verkregen door alle meerderjarige Nederlanders die in Suriname zijn geboren en op het tijdstip van de inwerkingtreding van de overeenkomst in Suriname wonen.
De niet alleen in Suriname, maar ook onder de afstammelingen van negerslaven elders in West-Indië en in de Verenigde Staten gebruikelijke aanduiding van 'blanken' met de term bakra of buckra, gaat terug op mbekere, een woord dat in verschillende West-Afrikaanse talen de betekenis heeft van 'rood' of 'rooie'.
'Suriname is een van de rijkste landen ter wereld. ' Sinds de Wereldbank het land in 1995 rangschikte als zeventiende rijkste land ter wereld op basis van de beschikbare natuurlijke hulpbronnen, schuwen Surinamers de grootspraak niet. Aan natuurlijke rijkdommen is er in Suriname inderdaad geen gebrek.
Op 25 november 1975 werd Suriname een onafhankelijke republiek los van het Koninkrijk der Nederlanden. Suriname was van 1667 tot 1954 een kolonie van Nederland en daarna een land binnen het Koninkrijksverband.
De onafhankelijkheid kwam de toenmalige regeringen van beide landen goed uit: Nederland wilde van zijn kolonie af; de Surinaamse regering wilde de zelfstandigheid binnenhalen onder de gunstigste economische voorwaarden. Een overwegend deel van de onderhandelingen betrof de Nederlandse hulp.
Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je zo snel mogelijk je visum verlengd en een tijdelijke verblijfsvergunning aanvraagt. Als je dit gedaan hebt, is het uiteindelijk mogelijk om een volledige verblijfsvergunning te krijgen. Hierdoor is het mogelijk om in Suriname te gaan wonen.
De Hindostanen vormen de grootste groep, met 151 duizend. Ze wonen vooral in Den Haag, Rotterdam, Zoetermeer en Almere. Daarna volgen de Creolen, met 132 duizend. Zij wonen overwegend in Almere, Amsterdam en Rotterdam.
Inheemse Surinamers zijn de oorspronkelijke bewoners van Suriname. Tot en met de jaren 1980, en informeel lang erna, was indianen als benaming algemeen gebruikelijk. Inheemsen wonen met name in het binnenland en op de oostelijke kustvlakte.
Suriname is rijk aan grondstoffen zoals goud, olie en bauxiet. Het land behoort tot de top 20 van rijkste landen ter wereld op basis van natuurlijke hulpbronnen. Olie, goud en aluminium zijn samen goed voor meer dan 90 procent van de totale Surinaamse export en een derde van de staatsinkomsten.
VANUIT GHANA & ANGOLA NAAR SURINAME
Zo'n 11 miljoen Afrikanen werden tussen 1500 en 1850 als slaven getransporteerd naar bestemmingen als Suriname. De Europese kolonisatoren ronselden ze voor werk op de plantages. Tijdens de slavernij vluchtten er ook mensen van de plantages.
Op dit moment kent Suriname diverse crises: een economische crisis, een schuldencrisis, een klimaatcrisis en een vertrouwenscrisis in de democratie. Mensen zijn hierdoor beperkt in hun vrijheden: veel Surinamers kunnen zich niet eens basisboodschappen permitteren, zoals brood en melk, laat staan nieuwe kleren.
Vrijwel iedereen beheerst het Nederlands. In de steden spreekt een groot deel van de bevolking Sranan Tongo (Surinaams). Daarnaast heb je ook het Sarnami (hindoestaans), Javaans, Chinees. In de binnenlanden is Nederlands minder gangbaar daar hoor je verschillende Marron-talen.
Nederland is met een BNI van $51.930 (en een levensverwachting bij geboorte van 82.1 jaar, 2019), rijker dan Suriname, met een BNI van $6.020 (en levensverwachting van 72.2 jaar) [2].
De Chinese taal die in Suriname het meest wordt gesproken is het Hakka. Ook deze taal heeft invloeden ondergaan van de andere in Suriname gesproken talen, vooral van het Sranantongo. Hierdoor verschilt het Hakka van Suriname enigszins van het Hakka van China.