Je kunt gegevens opvragen via de website Donorgegevens.nl. Als je tussen 12 en 15 jaar bent, kun je alleen lichamelijke kenmerken en sociale gegevens van je donor opvragen. Zoals bijvoorbeeld de haarkleur of wat voor soort werk je donor doet. Als je jonger bent dan 12 jaar, kunnen je ouders deze informatie opvragen.
Je kunt via een spermabank aan donorsperma komen. Je kunt er ook voor kiezen zelf een donor te zoeken. Dit wordt Kunstmatige Inseminatie met Donorsperma (KID) genoemd. Je kunt ook voor Kunstmatige Inseminatie met sperma van een Eigen partner (KIE) kiezen.
Het aantal kinderen dat per donor verwekt mag worden, is beperkt tot maximaal twaalf gezinnen. Daarom is het belangrijk dat er voldoende donoren zijn die bereid zijn hun sperma af te staan.
In het donorpaspoort staat hoe de donor er ongeveer uitziet, persoonlijkheidskenmerken en de leefsituatie. Wanneer je jonger bent dan 16 jaar, sturen wij je moeder een bericht over je aanvraag. Je moeder kan ook een kopie van het 'donorpaspoort' krijgen. Voor deze aanvraag heb je een Digid nodig.
U kunt zelfinseminatie tijdens het vrijen toepassen. De kans dat, bij een regelmatige eisprong en normale hoeveelheid zaad, met deze methode een zwangerschap ontstaat, is vergelijkbaar met de zwangerschapskans via gemeenschap en is ongeveer 15% per maand.
Je kunt gegevens opvragen via de website Donorgegevens.nl. Als je tussen 12 en 15 jaar bent, kun je alleen lichamelijke kenmerken en sociale gegevens van je donor opvragen. Zoals bijvoorbeeld de haarkleur of wat voor soort werk je donor doet. Als je jonger bent dan 12 jaar, kunnen je ouders deze informatie opvragen.
Alleenstaande vrouwen met een kinderwens, lesbische koppels of heteroseksuele koppels waarbij de man onvruchtbaar is, kunnen kiezen voor kunstmatige inseminatie met donorsperma. Bij donorinseminatie maak je altijd gebruik van ingevroren sperma uit de spermabank.
B-donoren zijn de mannen die bij een spermabank hun sperma afstaan. Volgens artikel 2 lid 1 sub b en artikel 3 van de Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting hebben kinderen van deze B-donoren het recht om vanaf het moment dat ze twaalf jaar zijn geworden een aantal basisgegevens over hun zaaddonor op te vragen.
Bij de spermadonorbank worden zaadcellen van gezonde spermadonoren ingezameld, ingevroren en bewaard. Deze zaadcellen worden verstrekt aan vrouwen met een langdurig onvervulde kinderwens. Via kunstmatige inseminatie (KID) of eventueel reageerbuisbevruchting (IVF) met donorsperma worden deze vrouwen zwanger gemaakt.
Het verhaal gaat dat een Marokkaanse sultan 1200 kinderen verwekte. Kan dat waar zijn? Sultan Moulay Ismail van Marokko is volgens Guinness World Records de wereldrecordhouder kinderen krijgen. Hij zou minstens 1171 kinderen hebben gehad, met dank aan zijn vier echtgenotes en een harem van 500 vrouwen.
Iedereen vanaf 18 jaar komt in het Donorregister. Zijn uw kinderen jonger dan 18 jaar dan komen ze er niet in te staan. U beslist als ouder of voogd over de keuze van het doneren van organen en weefsel.
maximaal 5 kinderen van 1 tot 2 jaar; maximaal 8 kinderen van 2 tot 4 jaar; maximaal 10 kinderen van 4 tot en met 6 jaar; maximaal 12 kinderen van 7 en ouder.
U heeft de mogelijkheid om een spermadonor te kiezen met een basisprofiel of met een uitgebreid spermadonorprofiel. Een basisprofiel bevat informatie zoals de etniciteit, kleur ogen, kleur haar, lengte, gewicht, beroep en bloedgroep van de donor.
Alleenouderschap. Je kunt gebruikmaken van een zaaddonor of naar een vruchtbaarheidskliniek gaan. Als je alleenstaande moeder wilt worden, moet je er wel zeker van zijn dat je dit in je eentje aankunt. Als je voor alleenouderschap kiest, heb je geen (ex-)partner waar je in moeilijk tijden op terug kunt vallen.
Wanneer je met behulp van een bekende donor zwanger wil worden is het nodig om een donorcontract op te laten stellen. Zo'n bekende spermadonor wordt ook wel een 'C donor' of een 'donor plus' genoemd.
Een zaaddonor is voor sommige wensouders de manier om zwanger te kunnen worden. Als je bewust alleenstaande moeder wilt worden, moeite hebt met zwanger worden of geen man als partner hebt, zal het vervullen van de kinderwens op een alternatieve manier moeten gebeuren.
Blijf nog even liggen na de seks
Voor velen nog steeds een fabeltje, maar steeds meer onderzoeken wijzen uit het dat helpt: een kwartiertje blijven liggen na het vrijen. Desnoods met een kussentje onder je kont. Zo geef je de spermacellen de kans om de baarmoeder in te glijden.
Als je voor behandeling gebruik wilt maken van een Nederlandse spermabank, betaal je een bedrag per rietje/inseminatie. De prijs verschilt per spermabank, en varieert tussen € 100 en € 475*.
Een onderzoek uit 2016 onder 500 vrouwen die intra-uteriene inseminatie ondergingen, toonde aan dat er geen verschil was in zwangerschapspercentages tussen vrouwen die direct opstonden na het vrijen of 15 minuten met de benen omhoog lagen [1].
Als een donor alle organen kan doneren, dan kan hij 8 levens redden: met het hart, 2 nieren, 2 longen, de lever, de alvleesklier en de dunne darm. Gemiddeld doneert een donor 3 organen.
Direct na de transplantatie houdt gemiddeld ongeveer 10 procent van de donorharten op met werken. Daarna gaat het percentage werkende organen steeds langzamer omlaag. Na 5 jaar werkt nog rond de 80% procent van de getransplanteerde harten.
Eind 2020 stonden er in totaal 1.257 mensen op de wachtlijst voor een orgaan, waarvan 828 voor een nier (al dan niet in combinatie met een ander orgaan).
Resultaten. De slaagkans hangt af van meerdere factoren, onder meer de leeftijd van de vrouw en de oorzaak van het vruchtbaarheidsprobleem. De kans op een zwangerschap bedraagt gemiddeld 10% per cyclus. De meeste zwangerschappen vallen voor tijdens de eerste 3 behandelingen.
Sperma kan tot vijf dagen overleven in het lichaam van een vrouw. Daarom heeft een vrouw, zelfs als er vijf dagen voor de ovulatie gevreeën wordt, een kans om zwanger te worden. Sperma kan immers zo lang overleven en de eicel bevruchten.