Van de vrouwen zegt 40 procent zich weleens onveilig te voelen.Bij mannen ligt dat percentage een stuk lager, op 23 procent. Mensen voelen zich thuis het veiligst. Op plekken waar jongeren rondhangen, is het gevoel van onveiligheid het grootst: ruim een derde van de Nederlanders voelt zich daar weleens niet veilig.
Nederland wordt steeds veiliger, maar de bevolking voelt zich steeds onveiliger. De Veiligheidsmonitor en de voorgangers daarvan, laten al een aantal jaren een daling van de (veel voorkomende) criminaliteit zien. Vanuit dit oogpunt bekeken, wordt Nederland inderdaad steeds veiliger.
Daling criminaliteit
De cijfers van de afgelopen tien jaar laten een duidelijke trend zien in criminaliteit en veiligheid. Zo is het aantal slachtoffers van criminaliteit met ruim dertig procent gedaald. Van bijna drie op de tien Nederlanders in 2005 naar minder dan twee op de tien in 2014.
36 procent van de Nederlanders voelt zich soms onveilig op plekken waar groepen mensen rondhangen. Dit wordt dan ook het vaakst genoemd als onveilige plek. Andere plekken waar mensen zich het meest onveilig voelen is rond uitgaansgelegenheden (20 procent) en treinstations (15 procent).
Veiligheid en vertrouwen zijn als het ware de smeerolie voor de samenleving. Als mensen weten dat ze veilig zijn en vertrouwen hebben in elkaar en instituties, durven zij zich vrij en in vrijheid te bewegen, zaken met elkaar te doen, samen te werken. Het gevoel veilig te zijn is ook een basale menselijke behoefte.
Wat betekent dat, veilig opgroeien? Belangrijke punten om kinderen veerkrachtig en vrolijk op te laten groeien zijn: Lichamelijke verzorging, voeding, rust. Spelen en leren, succes- en faalervaringen opdoen, een werkhouding aanleren.
Achternagelopen of achtervolgd worden is het meest bedreigend: 85 procent van de vrouwen voelt zich onveilig of bang wanneer dit gebeurt.
In 2021 gaf van de bevolking van 15 jaar of ouder 42 procent van de vrouwen en 24 procent van de mannen aan zich wel eens onveilig te voelen. Bijna 3 procent van de vrouwen en 2 procent van de mannen is vaak bang om slachtoffer te worden van criminaliteit in de buurt.
Portugal laat alleen IJsland , Denemarken, Nieuw Zeeland, Singapore, Oostenrijk en Ierland voor zich op deze lijst van veiligste landen ter wereld, en komt daarmee een stuk beter uit de bus dan buurlanden Spanje (plaats 32) en Frankrijk (plaats 67).
De veiligste stad van Nederland is…
Alphen aan den Rijn. Dit is een 'gewogen' uitslag op basis van een grote stad met relatief weinig aangiften van criminaliteit. Dat is uiteraard ook een factor, kleine vergrijpen zoals fietsendiefstal wordt vaak niet eens aangegeven.
Dat IJsland hier het beste scoort is niet verwonderlijk. Het heeft het laagste criminaliteitscijfer van Europa en daardoor ook het kleinste aantal gevangenen per honderdduizend inwoners. Ook de andere Scandinavische landen scoren goed. Noorwegen, Finland en Denemarken vervolledigen de top 4 van veiligste bestemmingen.
Vrouwen voelen zich vaker onveilig dan mannen
Een derde van de Nederlandse bevolking van 15 jaar of ouder gaf in 2019 aan zich weleens onveilig te voelen. Dit aandeel is tussen 2012 en 2019 afgenomen (CBS 2020). Beduidend meer vrouwen voelen zich weleens onveilig dan mannen (40% tegen 23%).
Veiligheidsbeleving is de manier waarop mensen veiligheid ervaren. In dit dossier gaat het dan om de beleving van sociale veiligheid. Veiligheidsbeleving wordt ook wel aangeduid als subjectieve veiligheid. Dit als tegenhanger van objectieve veiligheid.
Veiligheid is de mate van afwezigheid van potentiële oorzaken van een gevaarlijke situatie of de mate van aanwezigheid van beschermende maatregelen tegen deze potentiële oorzaken. Veiligheid is een relatief begrip, aangezien niets onder alle omstandigheden volledig zonder gevaar is.
1. Spanje. Het is in Europa na Frankrijk de populairste reisbestemming en voor vrouwen het veiligste land ter wereld: Spanje. Deze mediterrane parel scoort hoog in veiligheid op straat, er is weinig juridische discriminatie en weinig geweld tegen vrouwen.
Het 'jonge-vrouwenoverschot' geldt voor alle vier grote steden, maar Utrecht spant de kroon en is de grootste 'vrouwenstad'.
In 2021 voelt bijna de helft van de reizigers (47 procent) zich weleens onveilig door drukte. Dat is meer dan voorgaande jaren. Vrouwen voelen zich vaker onveilig dan mannen. Ruim de helft van de vrouwen (54 procent) voelt zich vaak of soms onveilig door de drukte, tegenover 39 procent van de mannen.
Volgens deze definitie waren op 1 januari 2022 15,04 miljoen inwoners in Nederland geboren en 2,55 miljoen niet. Volgens deze omschrijving is 85,5% van de inwoners van Nederland 'Nederlander'. Van de personen die niet in Nederland waren geboren, is ruim 1,1 miljoen in een ander Europees land geboren.
Maximaal aantal uren werktijd
Over een periode van 4 weken mag u gemiddeld 55 uur per week werken. Bij cao of bedrijfsregeling mag hiervan worden afgeweken, maar u mag nooit meer dan 60 uur per week werken. Over een periode van 16 weken mag u gemiddeld maximaal 48 uur per week werken.
Vanaf 2,50 meter spreekt men van werken op hoogte. Dan zijn er specifieke maatregelen ter voorkoming van valgevaar nodig. Want een val kan dan ernstige, persoonlijke gevolgen hebben.
Werknemers van 18 jaar en ouder mogen maximaal 12 uur per dienst werken en maximaal 60 uur per week. In een periode van 16 weken mag een werknemer gemiddeld niet meer dan 48 uur per week werken.
Veilig Thuis is per regio georganiseerd en geeft advies en biedt ondersteuning, ook aan professionals. Iedereen kan (anoniem) advies vragen of melding doen bij Veilig Thuis. De hulpverlener van Veilig Thuis kijkt vervolgens of, en welke professionele hulp er nodig is. Dat kan jeugdhulp zijn, maar ook jeugdbescherming.