Cruris fractuur - Gebroken onderbeen.
U moet er rekening mee houden dat u meer dan 6 tot 12 weken nodig heeft voordat u het been weer redelijk goed kunt gebruiken. Volledig normaal en pijnvrij gebruik van het been zal meestal pas na zo'n 6 maanden worden bereikt. Maar soms kan dit ook wel een jaar duren.
Er zijn twee verschillende soorten botbreuken of fracturen: Gesloten botbreuk: Het bot steekt niet uit het lichaam, maar bevindt zich nog in het lichaam. Open botbreuk: Het bot steekt door je huid naar buiten. Een open fractuur is vaak ernstiger dan een gesloten fractuur.
Wanneer u weer mag gaan belasten is ondermeer afhankelijk van het soort breuk en het gebruikte fixatie materiaal. Indien u nog niet meteen mag belasten, dan mag u meestal wel uw knie en enkel oefenen en proberen met krukken te gaan lopen.
De symptomen van een scheenbeenfractuur zijn: pijn, zwelling, vervorming, uitval van functie (je kunt je been niet meer gebruiken) of juist abnormale beweeglijkheid - dit laatste gaat dan vaak samen met pijn.
Bij een gips om het been
Leg uw been goed hoog (op een kussen) en zorg dat de enkel boven de knie uitkomt en de knie boven de heup. Voor het slapen gaan verhoogt u het voeteneinde met bijvoorbeeld een kussen. Leg uw been op het dekbed en niet eronder. Dit omdat uw been dan te warm wordt.
Als uw been in het gips zit
Leg uw been op één of meerdere kussens. Het is belangrijk dat uw voet hoger ligt dan uw knie en uw knie weer wat hoger dan uw heup en dat uw hiel vrij ligt. 's Nachts kunt u een kussen onder het voeteneinde van uw matras leggen.
Ulcus betekent wond en cruris betekent scheenbeen. Een ulcus cruris is een wond aan het (onder-)been die zonder behandeling slecht geneest. De wond kan open, vochtig of juist korstig zijn. Ook de kleur en grootte van de wond kunnen verschillen.
Meestal verdwijnen de klachten binnen enkele weken als u alles doet wat in de adviezen staat. Maak een afspraak bij uw huisarts als de klachten na 4 tot 6 weken nog niet minder zijn geworden. Bij klachten die heel lang duren kan uw huisarts u naar de sportarts sturen.
Als u weer gaat lopen, kan het nog enige tijd duren voordat dit ook echt goed gaat. Helemaal normaal en zonder pijn bewegen van uw been kan 3 tot 6 maanden en soms nog langer duren.
Bij sommige botbreuken is helemaal geen gips nodig. Deze breuken genezen vanzelf. Dit geldt bijvoorbeeld voor een breuk van het sleutelbeen.
Er is aanzienlijke kracht voor nodig om een normaal dijbeen te breken – het is het langste en sterkste bot in het lichaam.
Botpijn komt voor als er uitzaaiingen zijn in een van de botten van het skelet. Botpijn wordt vaak omschreven als een diepe, doffe pijn (zoals groeipijn) die je niet echt kunt 'aanraken'. Tumoren en uitzaaiingen scheiden ook chemische stoffen af die soms ook rechtstreeks pijnzenuwen prikkelen en dus pijn veroorzaken.
De voornaamste kenmerken van een gebroken been zijn: Pijn ter hoogte van het dijbeen, scheenbeen en/of kuitbeen. Het been niet kunnen belasten. Sterk beperkte bewegingen van het been (mede door de pijn).
Voldoende lichaamsbeweging bestaat normaal gesproken uit minimaal een half uur matig intensieve lichamelijke activiteit (zoals stevig wandelen of fietsen) op minimaal vijf, maar bij voorkeur alle dagen van de week. Roken heeft effect op de botgenezing.
Alle breuken veroorzaken alle of sommige van deze soorten pijn. Direct nadat u een breuk hebt opgelopen, ervaart u acute pijn. Tijdens deze fase wordt vaak medicatie voorgeschreven om de ergste pijn te verminderen. De acute pijn neemt met de tijd af.
Bekkenbrug op één been. Ga op je rug liggen met je armen langs je zij, knieën gebogen en de voeten plat op de vloer. Til je heupen van de vloer tot je romp in een rechte lijn met je bovenbenen is. Strek je linkerbeen uit en houd dat 30 seconden vast (bouw dit op naar 60 seconden), laat je been dan weer zakken.
“Kan ik doorlopen met shin splints?” is een veel gestelde vraag van hardlopers. Als de klachten er al zijn, bent u waarschijnlijk te lang doorgelopen en is het verstandig om in ieder geval een week rust te houden. Daarna kunt u het lopen rustig weer opbouwen.
Een ulcus cruris komt voor in verschillende vormen. Veneuze ulcus cruris (70% van de gevallen): gerelateerd aan een slechte bloedcirculatie in de aderen. De wond is oppervlakkig, meestal met ontstoken en onregelmatige randen. Het is pijnlijk, vaak bevindt de wond zich rondom de enkel.
Het wondje geneest slecht. Dit komt doordat bloedvaten in uw benen (de aderen) niet meer goed werken. De wand van de bloedvaten wordt slapper. De kleppen in de bloedvaten sluiten niet meer goed.
Symptomen. In de beginfase is een ulcus cruris vaak bedekt met zwart of geelbruin dood weefsel (necrose). Als de wond schoner wordt, ontstaat er een rode wondbodem en kan de wond langzaam dichtgroeien. Bij een stoornis in de aderen is sprake van een zwaar, moe gevoel in de benen met vochtophoping in de onderbenen.
Als het gips verwijderd is, zult u merken dat uw gewrichten stijf zijn. Ook zijn uw kracht en coördinatie minder goed en kunt u bewegingen moeilijker uitvoeren. Dit is normaal en zal in de eerste 6 weken na de gipsbehandeling verbeteren. Verder kunt u in het begin last krijgen van zwelling.
Het proces van breukgenezing (herstel van een botbreuk) duurt over het algemeen, onder normale omstandigheden ongeveer 6 tot 8 weken. Dit kan langer duren als het om een bot gaat dat een zwaar gewicht moet dragen. Ook bij oudere mensen duurt dit proces langer. Bij kinderen genezen botten juist vaak sneller.
Het kan worden veroorzaakt door een ongunstige mechanische werking, zoals een gebrek aan stabiliteit. Ook kan een gebrek aan biologische factoren een rol spelen, zoals bloedvoorziening, levende cellen of groeifactoren in de breukzone. Soms zorgt een infectie dat een botbreuk niet geneest.