Voor de goede orde: dat is het streepje aan de rugzijde van de garnaal (het streepje op de buik kun je negeren). Maak daarvoor voorzichtig een sneetje met een mes en haal het darmpje er met het puntje van je mes uit. Voorzichtig met je mesje schrapen kan ook. Het darmkanaal gooi je achteraf gewoon weg.
Het darmkanaal is de (meestal) zwarte streep die over de rug van de garnaal loopt. Maak met het mes een snede over de lengte van de rug van de gepelde garnaal.De darm ligt nu bloot.Steek de punt van het mes onder de darm en trek deze er in een beweging uit.
Om scampi volgens de regels van de kunst te bereiden hoef je enkel het darmkanaaltje te verwijderen. Dat loopt langs de rug van de dikke garnalen.
Bij kleine, Hollandse garnalen kunt u het darmkanaal laten zitten.Grote garnalen hebben echter een darmkanaal dat wel verwijderd moet worden. Dit is op de rugzijde te vinden en te herkennen als een donker streepje. Om het te verwijderen, maakt u met een scherp mes een ondiepe inkeping op de rug.
Het antwoord
Het blijft namelijk een kanaal vol afvalstoffen, en is niet meteen appetijtelijk… Maar het darmkanaal op zich is wel eetbaar en niet per se slecht voor de gezondheid. Waarom wij het in ieder geval wel doen? Het fijne, zwarte streepje geeft een onaangename, bittere smaak in de mond.
Norovirus. In rauwe schaal- en schelpdieren zoals rauwe mosselen of rauwe oesters kan het norovirus voorkomen. Dit kun je niet zien of ruiken, maar je kunt dan wel last krijgen van misselijkheid, braken en diarree. Om dit risico niet te lopen kun je schaal- en schelpdieren beter niet rauw eten.
De garnaal heeft veel vijanden. In de eerste plaats natuurlijk de vissers, maar ook onder de veel in de Waddenzee voorkomende vissoorten staat de garnaal als graag geziene gast op het menu. In de Noordzee komen er nog een flink aantal vijanden bij zoals de schar, de kabeljauw en de wijting.
Maar een garnaal heeft niets met stoned te maken. Hij gedraagt zich niet stoned en je wordt er ook niet stoned van, zoals soms beweerd wordt. Het tegendeel is eerder waar!
Kun je roze garnalen rauw eten? Ja, want eigenlijk eet je ze niet rauw. Garnalen die roze zijn, zijn al gekookt. Garnalen die niet gekookt zijn, zijn grijs.
Het darmkanaal dat op de rug van de scampi zit kan geen kwaad, het smaakt alleen vies. Dat is dan ook de reden dat je dit best verwijderd. De blauwe lijn aan de 'buik' zijn de aders van de scampi (bijgevoegde foto's is een kreeft maar de algemen opbouw is hetzelfde voor een scampi).
Snijd met je mes de kop los van de gamba. Verwijder de bovenste helft van het schild door met je vork net boven de staart de gamba vast te houden en met je mes het schild los te maken. Daarna kun je met je mes het schild van de onderrug verwijderen. Trek dan met je vork het staartje eraf.
Gamba, eigenlijk gewoon het Spaanse woord voor grote garnaal, is in Nederland en België een begrip voor een garnaal (uit zoet of zout water; eender welke soort) die met kop verkocht wordt. Garnalen van eender welke soort zonder kop komen in de handel als scampi.
Eet de ongepelde garnalen gewoon met je vingers, de schil en de kop zijn door het frituren ook eetbaar en lekker zoutig en knapperig.
Van 1 kg ongepelde garnalen hou je ongeveer 330 gram gepelde garnalen over. En van de garnaalpellen maak je de geurigste bisques en heerlijkste sauzen.
De watertemperatuur voor garnalen is optimaal tussen de 20 en 28 graden. Dit kun je mooi regelen met een verwarmingselement. Zorg dat het niet warmer wordt dan 28 graden, hier kunnen je garnalen niet goed tegen. Gemiddeld gezien hebben de meeste zoetwatergarnalen het naar hun zin bij 25 graden.
Grijze garnalen zijn klein en doorschijnend en worden in de Noordzee gevangen. Na de vangst worden ze gekookt in zeewater, ze kleuren dan grijzig roze. Grijze garnalen hebben een meer uitgesproken smaak dan roze. Je kunt ze verwerken in koude en warme gerechten.
Aangezien cholesterol en garnalen met elkaar verbonden zijn, vraag je je misschien af of je ze überhaupt wel moet eten. Maar dat is nergens voor nodig. Garnalen zijn een lekkere, magere proteïnebron en ook nog eens heel eenvoudig klaar te maken. Beperk het echter wel tot maximaal twee keer per week.
Gepelde garnalen hebben een zoetige, roomachtige geur en een malse, stevige structuur. De Hollandse garnalen die we in de winkel kopen, zijn al gekookt. Voor warme gerechten hoeven ze dus alleen nog maar even opgewarmd te worden. Zo kort mogelijk, want anders worden ze droog en taai.
Garnalen zijn over het algemeen gezond, ze bevatten relatief veel eiwitten en weinig calorieen. Ook zijn garnalen een goede bron van omega-3 vetzuren en het antioxidant astaxanthine. Garnalen worden van alle schelpdieren het meest gegeten.
Hoe vaak kun je dan garnalen eten? Het voedingscentrum adviseert twee maal per week het consumeren van voedingsmiddelen aan, die rijk zijn aan omega-3 vetzuren. Hoewel garnalen niet de beste keuze zijn (in die hoeveelheid, dus twee keer per week) als je een hoog cholesterolgehalte hebt.
Omdat garnalen rijk zijn aan calcium dragen zij bij aan de gezondheid van onze tanden en botten. Tevens zitten ze vol met eiwitten. Eiwitten zijn de bouwstenen voor het lichaam. Het lichaam heeft niet alleen eiwitten nodig om gezond te blijven maar ook om schade te herstellen van bijvoorbeeld verwondingen.
(Specifieke soorten) zeevruchten zijn voor sommige moslims halal, voor anderen niet. Dat hangt af van welke leerschool binnen de islam zij volgen. Voorbeelden van deze zeevruchten zijn: mosselen, garnalen, oesters, zeekreeften en krabben.
De wilde black tiger garnaal komt over de hele wereld in grote aantallen voor. Deze garnaal kan een lengte van 40 cm behalen. Er zijn meerdere soorten tiger garnalen, deze verschillen vaak van kleur en smaak. Kenmerkend voor deze soort garnaal zijn de donkere strepen op de staart.
In zijn geheel gefrituurde garnaaltjes: de koppen en schalen van Hollandse garnalen zijn dun en worden heerlijk krokant als je ze frituurt. Je kunt ze in zijn geheel eten!