Ervaring heeft uitgewezen dat de ideale serveertemperatuur van Champagne tussen 8° en 10° C ligt. Als de wijn te koel is, heeft hij een verdovend effect op de smaakpapillen en wordt het aromapalet beperkt. Boven de 10°C worden de wijnen echter ervaren als te “zwaar” en minder sprankelend.
Champagne Reims: Champagnehuizen in de Montagne de Reims, gelegen tussen Reims en Epernay, kun je het gehele jaar door bezoeken. Bekende Champagnehuizen zoals Pommery (grootste Champagnehuis in Reims), Ruinart en Taittinger heten u van harte welkom. Wij raden je aan om je bezoek vooraf te reserveren.
Een bezoek aan Reims, de stad van de champagne en de kroning, betekent het ontdekken van een belangrijk deel van de Franse geschiedenis en de wijngaarden van de Champagne. Met talrijke bezienswaardigheden en in totaal 4 UNESCO-werelderfgoedplaatsen is het een stad die u niet mag missen op uw reis door Frankrijk.
Bij het schenken moet de fles aan de bodem en niet bij de hals worden vastgehouden. De Champagne in meerdere malen uitschenken, naar gelang de grootte van het glas en de uitbundigheid van de schuimvorming. Het glas niet voller dan twee derde vullen om de aroma's te kunnen opsnuiven.
Wanneer een fles champagne, cava, prosecco of andere mousserende wijn niet direct op gaat. Dan kan deze nog wel even in de koelkast bewaard worden. Wel in de koelkast dus en niet op het aanrecht of in een kastje. Champagne is dan maximaal drie tot vijf dagen houdbaar.
De beste periode om naar de Champagnestreek te gaan is vanaf mei, zodat je de druiven nog ziet groeien, t/m de oogsttijd in september. Net buiten Reims en Épernay zijn er vele champagneboeren te bezoeken. Een traditioneel bezoek duurt ongeveer één uur.
Het vervoer. De Champagne is voor de Zuiderlingen in Nederland echt appeltje eitje om te rijden, vanuit Maastricht is het zo'n drie uurtjes met de auto. Vanaf het midden des lands doe je daar zo'n 4,5 uur over, wat ook nog prima te doen is. Een andere (leuke) manier is met de trein!
De smaak van de champagne wordt versterkt door aardbeien en komt zo helemaal tot zijn recht. Verse aardbeien zijn super gezond vanwege hun hoge vitamine C gehalte en daarnaast zorgt de champagne natuurlijk voor een extra feestelijk effect.
Bij een goede champagne zijn dit gemiddeld 6 draaibewegingen. Verwijder de capsule nog niet volledig van de kurk, maar zorg dat de capsule losjes over de champagnekurk zit.
totaal 55 glazen nodig hebt. Op een bruiloft worden 125 gasten verwacht. Elke gast moet 1 glas champagne van de champagnetoren kunnen nemen.
Champagne mag worden gemaakt van 1 wit druivenras en twee rode druivenrassen. Meestal is champagne een blend tussen deze 3 rassen. Cava wordt meestal van 3 verschillende witte druivenrassen gemaakt. En prosecco maar van 1 witte druif, namelijk de prosecco-druif.
Pommery Brut Royal is wonderlijk fris en elegant. Een vrolijke en verfijnde champagne. De Royal is goed uitgebalanceerd en heeft een heerlijke afdronk. Een aanrader als je op zoek bent naar een frisse, lekkere champagne.
Zet je Champagne een dag van tevoren in de koelkast, dan weet je zeker dat hij goed gekoeld is. Leg hem bij voorkeur horizontaal onderin de koelkast. Na ongeveer 6 uur is de Champagne koud. Zet hem net voor het serveren een kwartier in een koeler gevuld met ijs en water.
Er in een fles champagne zo'n 47 miljoen bubbels zitten. De druk in een fles champagne (6 bar) drie keer zo hoog is als in een autoband.
Wat champagne zo duur maakt, is de exclusiviteit. Er zijn strenge regels voor de streek en de druiven, maar ook voor het productieproces. Champagne wordt eerst gegist en gebotteld, zoals normale wijn. Vervolgens wordt er aan de fles wat extra suiker en gist toegevoegd voor de tweede gisting, die voor de bubbel zorgt.
Dit kost de champagne bij de Formule 1
Een magnumfles Champagne Carbon kost je ongeveer 3000 dollar. Op het podium staat niet één fles, maar er staan er maar liefst drie. Dat betekent dat het spuitfeestje iedere podiumceremonie weer 9000 dollar aan champagne kost.
Het produceren van een fles champagne is complexer en duurt langer dan een fles wijn. Tijd is geld en hoe langer je over iets doet, hoe duurder het wordt. Er spelen ook andere dingen mee die een fles champagne duurder maken dan een fles wijn, prosecco of cava.