Gekookte, gesneden zoete aardappelen bewaren. Bewaar gesneden, gekookte zoete aardappelen maximaal 7 dagen in de koelkast. Leg je zoete aardappelen binnen een uur nadat je ze gekookt hebt in een luchtdichte opbergdoos.
Hele, verse zoete aardappel op een donkere, koele plaats bewaren voor circa 3 weken. Geschilde en gesneden aardappel in een bakje met water 2 dagen bewaren in de koelkast. Gekookte aardappel 2 dagen in de koelkast in een afgesloten bakje. In de vriezer, na blancheren 6 maanden houdbaar.
Je kunt zoete aardappelen ongeveer een week bewaren op een koele, droge, donkere en goed geventileerde plaats. Zeker niet in de koelkast, dan bederven ze juist sneller. Gekookte of gebakken zoete aardappelen blijven ongeveer 4 tot 5 dagen goed in de koelkast.
Je kunt zoete aardappelen ca. 1 week bewaren bij een temperatuur van 12-16°C. Bewaar ze op een droge, donkere en goed geventileerde plaats. Stop ze niet in een plastic zak, want aardappelen moeten kunnen 'ademen'.
Geschilde en gesneden aardappel in een bakje met water 2 dagen bewaren in de koelkast. Gekookte aardappel 2 dagen in de koelkast in een afgesloten bakje. In de vriezer, na blancheren 6 maanden houdbaar.
Zoete aardappelen bevatten veel gezonde stoffen zoals vezels, ijzer, magnesium, kalium en een ruime hoeveelheid vitamine A en C. De oranje variant is daarnaast ook rijk aan bètacaroteen, een stof die het lichaam omzet in vitamine A.
Als je aardappelen opnieuw wilt opwarmen, dan moet je ze na de eerste keer bereiden meteen in de koelkast leggen. Als je ze namelijk laat afkoelen op kamertemperatuur, dan kan de warmte de groei van de zeldzame bacterie botulisme bevorderen. Deze bacterie gaat niet weg als je ze opnieuw opwarmt, dus kijk goed uit.
Ja hoor eet ze gerust, maar snij de uitlopers wel ruim uit. Op plaatsen waar uitlopers groeien, zit namelijk de natuurlijke gifstof solanine. Deze stof breekt niet af tijdens koken. Je kunt er allerlei klachten van krijgen, zoals buikpijn, diarree of koorts.
Zoete aardappelen kun je invriezen. Kook ze eerst voordat je ze invriest. Snijd de aardappelen na het koken in plakken en doe ze in een afsluitbaar bakje.
Koken. Snijd de zoete aardappel in stukken van gelijke grootte en zet ze voor driekwart onder water. Voeg een snuifje zout toe. Na ongeveer 20 minuten zijn de aardappelen gaar.
Het blancheren van zoete aardappel is eenvoudig! De zelfgemaakte zoete aardappel frietjes of de geschilde zoete aardappelen kook je enkele minuten, waarna je ze in een pan of kom met ijskoud water plaatst. Na maximaal 20 minuten leg je de geblancheerde zoete aardappel op een schone en droge theedoek.
Gekookte aardappelen kan je tot 3 dagen bewaren in de koelkast.
Zoete aardappels kunnen rond zijn, of eerder een langwerpige en een beetje puntige vorm hebben. De schil kan van wit tot violet gekleurd zijn, en alle soorten geel en rood die daartussen liggen. Het vruchtvlees kleurt meestal oranje, maar soms ook wit of geel.
Aardappelen bewaren doe je daarom best op een koele (tussen 2 en 10 °C), donkere, droge en goed verluchte plaats (bv. kelder (kast)) in een geperforeerde papieren zak, een net of een open mand. Schud ze af en toe om. Bewaar aardappelen nooit in de koelkast.
Zelfs als de aardappels slap worden of worteltjes beginnen te schieten, kunt u ze nog prima eten.
Rotte aardappelen moeten zo snel mogelijk verwijderd worden om aantasting van de andere aardappelen te voorkomen. Als de temperatuur aan de hoge kant is en er teveel licht is in de bewaarruimte, lopen ze sneller uit.
Deze ontstaan door verschillende oorzaken. De twee grootsten zijn het opslaan op een te warme plek en het te lang bewaren van de aardappel. Om te voorkomen dat uw aardappel scheuten krijgt luidt ons advies om de aardappelen altijd op een koele en donkere plek te bewaren, zoals een schuur of kelder.
Sommige groenten warm je best niet voor een tweede keer op. Bladgroenten zoals bijvoorbeeld sla, spinazie en andijvie bevatten nitraat en dat is een stof die kan omgezet worden in nitriet. Nitriet is een acuut gif en bindt zich met ons bloed, waardoor het bloed minder zuurstof kan vervoeren.
Hou wel altijd de portiegrootte in het oog en overdrijf er niet mee. Elke dag zoete aardappel eten om je vertrouwde aardappeltjes mee te vervangen, is geen goed idee.
Zoete aardappelen zijn rijk aan veel vitamines en mineralen en bieden een uitstekende bron van bèta-caroteen en vitamine C. Bèta-caroteen wordt in het menselijk lichaam omgezet in vitamine A. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A kan worden bereikt door slechts 100 gram zoete aardappelen te eten.
Als we de twee naast elkaar leggen blijken ze dus helemaal niet zoveel te verschillen. Ze bevatten ongeveer evenveel calorieën, koolhydraten en vezels. Normale aardappelen bevatten meer ijzer, kalium en vitamine B6 en minder suiker dan de zoete aardappel. Die op zijn beurt weer meer calcium en vitamine A bevat.