Er is voor de meeste mensen geen goede reden om extra vitamines en mineralen te gebruiken. Het levert geen extra gezondheidsvoordeel op. Van sommige vitamines kan een teveel bij langdurig gebruik zelfs schadelijk zijn.
In hoge doseringen kunnen sommige vitamines bij langdurig gebruik schadelijk zijn, waardoor vervelende bijverschijnselen kunnen ontstaan, zoals hoofdpijn en misselijkheid (bij vitamine A en D) of het uitvallen van bepaalde zenuwfuncties (bij vitamine B6).
Ten slotte: Over het algemeen gaan we ervan uit dat een supplement drie maanden moet worden gebruikt om vast te stellen of het voldoet aan uw verwachtingen. Als de werking van een supplement na drie maanden niet is vastgesteld, is het beter ermee te stoppen.
Omdat ons lichaam alle mineralen en de meeste vitamines niet zelf kunt maken, zijn het essentiële voedingsstoffen die we via de voeding binnenkrijgen. Als je bepaalde vitamines en mineralen even niet uit je voeding kunt halen, kan het slikken van een multivitamine een aanvulling zijn op je voeding.
Maar de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt voor reclames van voedingssupplementen die beweren dat zulke supplementen zouden helpen tegen het coronavirus. 'Extra vitamines zorgen er niet voor dat het lichaam beter beschermd is tegen ziekmakende bacteriën en virussen zoals het coronavirus.
De vitamines B2, B3, B5, B6, B12, C activeren extra energie bij vermoeidheid. Zorg daarom dat je voldoende graanproducten, zuivel, groente en fruit binnenkrijgt. Tip: neem een multivitamine ter aanvulling op je dagelijkse voeding, zodat je zeker weet dat je deze energievitamines binnenkrijgt.
Vastgesteld is dat een te hoge inname van vitamine A, vitamine D, vitamine E, vitamine B6, niacine, foliumzuur, calcium, magnesium, jodium, koper, selenium en zink schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Daarom heeft de Europese voedselveiligheidsorganisatie (EFSA) aanvaardbare bovengrenzen opgesteld.
Dus ze kunnen vitamine (C en B12) supplementen goed gebruiken zou je denken. Daarom wil ik u waarschuwen. PAS OP! 99% van de Vitamine's zoals vitamines van de Kruidvat zijn hartstikke nep en slecht voor je gezondheid!
Op een supplement staat 100% ADH, dat is 1 keer wat je op een dag nodig hebt. Een multivitamine met deze hoeveelheid (tot maximaal 300% ADH) kun je veilig nemen naast je dagelijkse voeding. Het Vitamine Informatie Bureau raadt je af om multivitamines te nemen met hogere doseringen.
Bij chronische overdosering van vitamine A, dat net zoals vitamine D een vetoplosbare vitamine is, bestaat een risico op stapeling, waardoor onder andere hoofdpijn, vermoeidheid, visusstoornissen, buikpijn, droge huid en haaruitval kunnen ontstaan.
Welke tekorten kunnen optreden, hoe ze kunnen worden herkend en wat met klachten kan worden gedaan staat omschreven. Antistollingsmiddelen, immunosuppressiva, slaapmiddelen of antidepressiva – gaan niet goed samen met bepaalde (kruiden)supplementen.
Binnen een paar uur heeft je lichaam de stoffen uit een vitaminesupplement opgenomen, en beginnen bijvoorbeeld antioxidanten al te werken. Ook vitaminen die te maken hebben met de aanmaak van hormonen gaan al heel snel aan de slag in je lichaam.
Is het dan niet nodig om extra vitamines of mineralen te slikken? De meeste mensen krijgen genoeg vitamines en mineralen binnen als ze gevarieerd eten volgens de Schijf van Vijf. Extra vitamines of mineralen in de vorm van voedingssupplementen zijn niet nodig. Er zijn ook geen extra gezondheidseffecten te verwachten.
Leverancier van voedingssupplementen Davitamon haalt veertien partijen van producten terug wegens de mogelijke aanwezigheid van ethyleenoxide in een van de toegepaste grondstoffen. De stof kan bij intensief gebruik problemen met de gezondheid opleveren.
Bij een multivitamine is het belangrijk dat er zoveel mogelijk mineralen in verwerkt zitten, met uitzondering van fosfor, fluor en natrium. Deze zitten namelijk al voldoende in voeding verwerkt. Als je een voedingssupplement neemt met lage doseringen, wordt het natuurlijk erg lastig om een tekort te verhelpen.
Het beste is om vitaminesupplementen tijdens de maaltijden in te nemen. De vetoplosbare vitamines worden namelijk beter opgenomen in combinatie met de maaltijd, omdat daar meestal ook wat vet inzit. uit de maaltijd verbetert.
Op nummer één in de categorie 'beste multivitaminen voor vrouwen 50 tot 70 jaar' staat 'Flinndal Multi 50+'. Het product bevat de aanbevolen 10 microgram vitamine D en het heeft een normale dosering van de andere vitamines en mineralen, zo schrijft de Consumentenbond.
Een multivitamine is een supplement bedoeld als aanvulling op je voeding. Doorgaans bevat een multivitamine alle 13 vitamines: Vitamine A, B1, B2, B3, B5, B6, biotine (B8), foliumzuur (B11), B12, C, D, E, en K. Plus de belangrijkste mineralen, zoals magnesium, calcium, ijzer, en zink.
De producten van Davitamon bevatten een combinatie van plantaardige, dierlijke en synthetische vitamines. Er bestaan namelijk verschillen in de absorptie van de natuurlijke of synthetische vorm van vitamines. Zo worden bepaalde vitamines in synthetische vorm beter opgenomen in het lichaam.
Speciale vitamines
Zo zijn sommige vitamines voor een specifieke doelgroep gemaakt, waardoor ze ook duurder zijn om te produceren. Je betaalt dan niet alleen voor het specifieke merk, maar ook voor het specifieke doel waarvoor deze is beoogd.
Uit haar onderzoek blijkt dat een vitamine D-tekort, vooral bij patiënten die veel zout gebruiken en daardoor een sterker ontregeld RAAS hebben, sneller leidt tot nierschade. Ook blijkt uit haar studie dat vitamine D-tekort een groter risico op overlijden geeft.
De vitamines en mineralen uit multivitaminepreparaten zitten ook in ons dagelijks voedsel. Bij normaal gebruik zullen ze daarom geen bijwerkingen geven.
Hoewel het afhangt van de ingrediënten, zijn tabletten over het algemeen goedkoper dan capsules. Bovendien zijn ze stabieler en hebben ze een langere houdbaarheidsdatum. Een enkele tablet kan een hogere dosis van een bepaald ingrediënt bevatten dan een enkele capsule.