Kortom: Het eten van kerriepoeder kan de gezondheid van de hersenen en de spijsvertering stimuleren, het gevoel van volheid laten toenemen, de bloedsuikerspiegel verlagen en antibacterieel werken. Er is echter meer onderzoek bij de mens nodig om deze potentiële voordelen te bevestigen.
Kerrie bevat onder andere peper, kruidnagelen, koriander en gember. Curry is het Engelse woord voor kerrie, afkomstig van kari (Tamil voor 'saus').
Vandaag de dag is Kerry Group een wereldwijde onderneming met 26.000 werknemers die samen meer dan 15.000 verschillende smaak- en reukstoffen en andere ingrediënten ontwikkelen en produceren. Een deel daarvan komt oorspronkelijk uit melk, daarnaast worden ook andere grondstoffen gebruikt.
Currypoeder (of kerrie) is een mengeling van diverse specerijen, onder andere kurkumapoeder. Het kurkuma zorgt voor de bekende gele kleur van de mix. Zuiver kurkumapoeder is inderdaad gezond, maar het bezit eerder weinig smaak. Dus beide zijn zeer verschillend.
In een 'gewoon' zakje kerriepoeder zit kurkuma, koriander, mosterdzaad, zwarte peper, fenegriek, karwijzaad, gember, komijn, selderijzaad, piment, nootmuskaat, venkelzaad en lavas.
Mijn favoriete kerriepoeder zit in een blikje, is van de firma Euroma en is samengesteld door Jonnie Boer. Het is opvallend korrelig spul, je ziet duidelijk dat kerrie een mix is van diverse specerijen. Maar het belangrijkste: wat een smaakweelde!
In kerrie zitten meestal de volgende specerijen: gember, kardemom, koriander, kruidnagel, karwij, kurkuma (waar de gele kleur vandaan komt), komijn en zwarte peper. Deze losse specerijen zijn ook bij ons te koop, handig als je je eigen curry poeder wilt samenstellen.
Kurkuma is bloedverdunnend, helpt om de samenklontering van bloedplaatjes te voorkomen en verlaagt de cholesterol. Verlicht gewrichtspijn bij reuma, artrose en artritis. Kurkuma wordt in Azië al eeuwenlang gebruikt als natuurlijke pijnstiller.
Kortom: Het consumeren van kerriepoeder kan de hartgezondheid ten goede komen door verlaging van risicofactoren voor hartziekten, zoals een hoog cholesterol- en triglyceridengehalte en door het verbeteren van de doorbloeding. Veel van de kruiden in kerriepoeder hebben kankerwerende eigenschappen.
Er zit 1,3 gram vet in 1 sauslepel (25 gram) kerriesaus, waarvan 0,6 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Kerrie wordt vooral in India, Engeland veel gebruikt. De scherpste kerriemengsels uit India zijn afkomstig uit Madras en Kerala. In India wordt zowel gele- en rode kerrie gebruikt, waarbij de rode kleur afkomstig is van rode pepers.
Het antwoord is simpel. Kerrie is een kruidenmengsel een mengsel van specerijen. Curry is de Engelse naam voor gerechten die bereid zijn met kerrie. En masala is weer een mengsel van een groot aantal verse kruiden en specerijen.
De term 'kerrie' wordt voornamelijk in Nederland gebruikt. Belgen houden het bij currypoeder. De exacte samenstelling kan verschillen van producent tot producent. Een curry kan ook verwijzen naar een Indiase bereiding die meestal behoorlijk wat pit heeft.
Op zichzelf hoeft een curry niet pittig te zijn. Een masala is een gerecht, bv een curry, waar een masala (kruidenmix) aan is toegevoegd om het een specifieke smaak te geven en daarom meestal rijker, pittiger en rood-bruiner van kleur.
Hoewel de ingrediënten variëren van fabrikant tot fabrikant, bestaat de basis altijd uit tomaten, suiker en azijn. In tegenstelling tot de mildere tomatenketchup bevat curry ook een mengsel van kruiden, specerijen en smaakversterkers om het de karakteristieke pittige smaak te geven.
De uitvinding van curry wordt toegeschreven aan Herta Heuwer, die op 4 september 1949 in Berlijn-Charlottenburg voor het eerst een gekookte en gebraden worst met een saus van tomatenpuree, kerriepoeder, worcestersaus en andere ingrediënten verkocht.
Kruiden en specerijen hebben antibacteriële en antivirale eigenschappen en bevatten vaak veel vitamine B en diverse mineralen. De meeste kruiden en specerijen bevatten meer geneeskrachtige antioxidanten dan groente en/of fruit.
Kurkuma is vooral bekend van de Indiase keuken. Je ziet de specerijen terug in Curry's of kerriegerechten. Kurkuma wordt meer gebruikt t.o.v. gember vanwege de voedingswaarde, en vele andere voordelen.
Bij zwangerschap en tijdens de borstvoedingsperiode is kurkuma af te raden, simpelweg omdat er onvoldoende veiligheidsinformatie beschikbaar is(6). Kurkuma bezit sterk antioxidatieve eigenschappen. Wie een kankerbehandeling ondergaat, mag daarom nooit zonder samenspraak met de arts kurkuma gebruiken.
Kurkuma kan op verschillende manieren helpen bij het afvallen. Kurkuma helpt bij het vermijden van vetophopingen, en bevordert de transformatie van wit vet naar bruin vet. Het heeft ook een thermogene werking wat duidelijk helpt bij het verbranden van vet.
Curry is een gerecht dat oorspronkelijk van het Indisch subcontinent stamt en zich in de loop van de eeuwen over grote delen van Azië heeft verspreid. Het gerecht bestaat uit een combinatie van kruiden, specerijen, groenten en soms vlees. Er zijn vele varianten mogelijk en het gerecht kent ook regionale verschillen.
Kerrie masala is een uitgebalanceerde melange van een groot aantal verse kruiden en specerijen o.a. koriander, komijn, die vers gemalen en geroosterd worden; hierdoor komt het aroma van deze kruiden en specerijen optimaal tot zijn recht. De scherpste kerriemengsel uit India zijn afkomstig uit Madras en Kerala.