In plaats van de trui opvouwen, kun je beter de trui ophangen! Dit kun je echter beter niet doen door een gewone kledinghanger door de hals van de trui te steken, want hierdoor verliest de trui vaak zijn vorm. Je moet juist gebruik maken van een kledinghanger met een horizontale lat in het midden.
Als je rekbare kleding ophangt loop je namelijk het risico dat het gaat uitrekken. Denk aan gebreide truien, gebreide vestjes etc. Dan worden het van die hobbezakken. Katoenen en linnen kleding heeft juist de neiging om snel te kreuken, dus dat kun je beter ophangen.
∨ Altijd kleding binnenstebuiten wassen. Dat geldt dus vooral bij het wassen van een wollen kledingstuk. Zo houd je kleding veel langer mooi en het vermindert ook de kans op pillen. Ook in de wasmachine schuurt je wollen trui met andere kleding tijdens het wassen.
Op het etiket van sommige truien en in het algemeen gebreide goederen, wordt vaak aangegeven dat het kledingstuk best liggend gedroogd wordt. Dit is vanwege het gevaar dat de trui kan uitrekken en uit model kan gaan. Dit zou kunnen voorvallen vanwege het zware gewicht dat deze kledingstukken hebben wanneer ze nat zijn.
Schuin geknoopt
De ene mouw sla je over je schouder, de ander onder je arm. Je legt een knoop in de mouwen op borsthoogte. Voilà! De trui loopt nu schuin van je schouder naar je taille.
De beste manier om er goed uit te zien in een trui is om de merken te vinden die het beste bij je passen, en je daar aan te houden. Zorg ervoor dat de stof dicht op je lichaam zit zonder dat het je in je bewegingsvrijheid beperkt. Zorg dat de mouwen bij je polsen eindigen en de zoom op je taille.
Om het geheel in evenwicht te houden, kan je kiezen voor een aansluitend onderstuk. Denk bijvoorbeeld aan een skinny jeans of legging. Maar vergis je niet, je kan je oversized trui ook combineren met een loose pants. Ga voor een model dat aansluit aan je billen en wijder wordt naar onder toe.
Beter opvouwen
Om wollen truien zo lang mogelijk mooi te houden, kun je ze het beste opvouwen. Ophangen is een slecht idee, omdat de vezels zo kunnen uitrekken. Bovendien blijft het kledingstuk zo mooi in vorm.
HOE VAAK MOET JE WOL WASSEN? Van eens per jaar tot twee of drie keer per seizoen. Wol bevat veel vet, waardoor het van nature antimicrobieel is. Daarom hoef je wol niet zo vaak te wassen.
Breng het kledingstuk in vorm en laat het (liggend) drogen. Gebruik liever geen wasverzachter voor je wol. Wasverzachter vormt een laagje om de wolvezel. Dit is schadelijk voor de wol en zo verliest wol zijn werking.
De kou van de vriezer zorgt er namelijk voor dat de vezels in de trui samentrekken en dus minder kriebelen. Let er wel op dat je de trui lang de tijd geeft om te ontdooien. Anders breken de haartjes af en dat wil je natuurlijk niet ð.
Pluisjes op wasgoed voorkomen: leg wollen kleding een nachtje in de vriezer. Raar maar waar: door je nieuwe wollen trui een nachtje in de vriezer te leggen, komen er minder pluisjes op. Stop je trui in een hersluitbaar zakje en leg hem een nachtje in de diepvries. Hiermee verminder je de kans op pillen!
Tips om pillen te voorkomen. De bekendste methode om wolpilling te voorkomen is de vriezer. Stop je nieuwe wollen item gewoon in een plastic zak en plaats het min of meer 48 uur in de vriezer. Zodra de uren zijn verstreken, mag het item ontdooien en wordt het direct in de machine geplaatst voor een eerste wasbeurt.
De trui ophangen
Dit kun je echter beter niet doen door een gewone kledinghanger door de hals van de trui te steken, want hierdoor verliest de trui vaak zijn vorm. Je moet juist gebruik maken van een kledinghanger met een horizontale lat in het midden. Hier kun je de trui namelijk overheen hangen.
De beste plek om kleding voor langere tijd te bewaren is een droge, stofvrije en donkere plek. Vochtvrij is nodig om schimmel te voorkomen en een donkere ruimte zorgt ervoor dat textiel niet verkleurt door licht. Een extra kledingkast op zolder of een vochtvrije kelder kunnen werken.
Gebruik ongeveer 1 eetlepel shampoo of conditioner op 1 liter water. Je mag ook meer gebruiken als het kledingstuk erg gekrompen is. Dompel het kledingstuk helemaal onder en laat het een half uur weken. Een goed doorweekt kledingstuk kun je gemakkelijker oprekken.
Als je het goed doet is het wassen niet slecht voor wollen kleding en ook is het wassen van een wollen trui niet moeilijk. Ons wasvoorschrift is als volgt: Was je trui op het wolwasprogramma van je wasmachine op 30 graden en zorg dat de centrifuge niet hoger staat dan 600 toeren. Gebruik een (beetje) wolwasmiddel.
Kies altijd voor een speciaal wasmiddel voor wol en/of delicate was. Het vloeibare fijnwasmiddel WoolCare uit de Miele CareCollection bijvoorbeeld, bevat tarwekiemproteïnen die de wol terug super zacht maken. Het wasmiddel heeft ook vezelbeschermers tegen vervilten en kleurbeschermers voor heldere kleuren.
Je kunt de sweater op veel manieren dragen. Gebruik 'm bijvoorbeeld als pullover en draag 'm over je blouse heen met daaronder een spijkerbroek en een paar loafers voor de preppy look. Of combineer 'm met een leren broek als stoer meer jouw stijl is.
Gebruik koud water en een mild wasmiddel als je je hoodie wast. Dit helpt de hoodie er zo lang mogelijk goed uit te zien. Een mild afwasmiddel is zacht voor het materiaal, terwijl koud water helpt om het zijn vorm te laten behouden. Als je heet water gebruikt zal het materiaal krimpen.
Een hoodie is een heel fijn casual kledingstuk. Draag hem op een mooie spijkerbroek en met strakke sneakers. Kies bij voorkeur een skinny model om nog wel wat vorm aan je outfit te geven. Om deze outfit wat meer pit te geven trek je er een paar killer heels onder aan.
Draag de hoodie over een lange jurk of shirt als je er heel modieus uit wilt zien. Kies een jurk of shirt lang genoeg om goed zichtbaar te zijn onder de hoodie. Doe de hoodie over de jurk voor een vrouwelijke en comfortabele outfit. Ook kun je de hoodie over een extra lang shirt aantrekken om een laagje te laten zien.