Op een röntgenfoto (van de hand en de pols) kan de arts bekijken in hoeverre de groeischijven al zijn dichtgegroeid. Vervolgens kan de arts de skeletleeftijd of botleeftijd bepalen: de leeftijd die past bij het 'rijpingsstadium' van het kind.
In de uiteinden van de botten bevinden zich de groeischijven. Deze maken nieuw bot aan vanuit kraakbeencellen en zorgen voor de lengtegroei. Rond de knieën zitten de twee belangrijkste groeischijven van het lichaam. Hier komt het overgrote deel van de lengtegroei vandaan.
Wanneer de verwachting is dat een kind erg lang zal worden, kan de groei door middel van een operatie worden afgeremd. Bij kinderen met een erg grote schoenmaat kan daarnaast ook de groei in de voet worden geremd. Aan de uiteinden van de botten zitten groeischijven.
Een groeischijf is opgebouwd uit kraakbeencellen. IGF-I en groeihormoon zorgen er samen voor dat de kraakbeencellen zich constant vermenigvuldigen, waardoor het pijpbeen niet alleen in de breedte, maar ook in de lengte kan groeien. Tegelijkertijd worden de oudere kraakbeencellen omgezet in bot.
In de buurt van de aanhechtingen van de pezen rondom de knie zitten de groeischijven en deze zijn kwetsbaar. Deze groeischijven zijn gevoelig voor blessures, zeker bij een hoge trainingsintensiteit en/of wanneer kinderen fors groeien. Teveel trekkracht van de pees op de groeischijf kan dan schade veroorzaken.
Groei tussen de 15 en 18 jaar
Jongens groeien nog door als ze seksueel rijp zijn. Meisjes worden gemiddeld 170 centimeter lang. Meisjes stoppen met groeien ongeveer een jaar nadat ze voor het eerst ongesteld zijn. Tussen hun vijftiende en achttiende jaar veranderen meisjes lichamelijk niet zo veel meer.
Bij een verlengende operatie worden eerst de botten van het been gebroken. De breukvlakken zullen na verloop van tijd weer aan elkaar vast groeien. Tijdens de operatie wordt ook een frame aan het bot vastgemaakt.
In de puberteit maakt het kind nog een groeispurt door, waarna de uiteindelijke lengte wordt bereikt. Op 17 of 18 jarige leeftijd is de groei voorbij en komen er hooguit nog een paar centimeters bij. Jongens groeien nog iets langer door. Ze bereiken rond het twintigste levensjaar de uiteindelijke lengte.
Tijdens de groeispurt kan je meer honger hebben. Of kan je tijdelijk het gevoel hebt dat je anders beweegt, bijvoorbeeld wat slungeliger. Dat komt omdat je lichaam tijd nodig heeft om aan je nieuwe lengte te wennen.
Er bestaat geen specifieke sport of oefening waar je groter van wordt, maar regelmatig bewegen stimuleert wel je lichaam om groeihormonen vrij te maken, en bevordert ook het herstel van je lichaam. Bovendien helpt beweging om je lichaam soepel te houden, zodat je het makkelijker uit kunt rekken.
Naast je genen heeft je gezondheid ook grote invloed op hoe lang je wordt. Als je gezond eet, genoeg beweegt en niet vaak ziek bent, kun je langer worden. Stress, bepaalde ziektes en het gebruik van alcohol en drugs door de moeder tijdens de zwangerschap kunnen ervoor zorgen dat je minder lang wordt.
Hoe groot je uiteindelijk wordt, is grotendeels erfelijk bepaald. Maar het ligt ook aan wat je eet, of je genoeg slaapt en hoe gezond je verder bent. De meeste mensen worden uiteindelijk iets groter dan hun ouders. Om te kijken of je in vergelijking met je ouders groot of klein bent kijken we naar je streeflengte.
Uit verschillende goed uitgevoerde studies blijkt dat krachttraining onder goede begeleiding geen verhoogd risico op groeischijfschade met zich meebrengt. Ook ontbreken aanwijzingen dat krachttraining leidt tot verminderde groei of beperkte lichaamslengte op volwassen leeftijd.
Proteïnes zijn de bouwstenen voor alle dingen die je helpen bij het langer worden en ontwikkelen van kracht, sterke spieren, botten en kraakbeen. Dus is het eten uit de voedselgroep met proteïne erg belangrijk als je de kans om je potentiële lengte te bereiken wilt maximaliseren.
Een mens stopt in principe met groeien rond de leeftijd van 18 jaar. Dan zijn de groeischijven gesloten. Nadat de puberteit is ingezet groeien meisjes gemiddeld nog 23 centimeter en jongens 32 centimeter. Meisjes groeien het snelst als ze 12, 13 jaar zijn.
De medische wereld gebruikt de norm van klein bij mannen die kleiner zijn dan 151 cm. en bij vrouwen die kleiner zijn dan 145 cm.. De Belangenvereniging van Kleine Mensen hanteert de norm van 155 cm.
Om de groei te stimuleren moet het natuurlijke groeiproces zoveel mogelijk worden benaderd. Normaal gesproken geeft de hypofyse, de klier die groeihormoon produceert, 's avonds en 's nachts het meeste groeihormoon af aan het lichaam. Je kind moet daarom voortaan iedere avond groeihormoon toegediend krijgen.
Als u als man kleiner bent dan 1,66 m en als vrouw kleiner dan 1,55 m, dan vinden artsen u abnormaal klein. U kunt zich natuurlijk ook klein van gestalte voelen terwijl u medisch gezien 'normaal' bent.
Na het starten van de puberteit (bij meisjes bij gemiddeld 10,7 jaar, bij jongens bij 11,5 jaar) groeien meisjes nog gemiddeld 23 cm en jongens 32 cm (Schönbeck et al., 2013). De groeisnelheid bereikt haar hoogtepunt bij jongens gemiddeld op 13-14 jaar en bij meisjes op 12-13 jaar.
De formules van dit model zijn: Verwachte lengte meisje in cm = 47,1 + 0,334 x lengte vader + 0,364 x lengte moeder. Verwachte lengte jongen in cm = 44,5 + 0,376 x lengte vader + 0,411 x lengte moeder.
Wat is een groeispurt? Het woord groeispurt zegt het al: je kind groeit binnen heel korte tijd heel snel. Die periode duurt gemiddeld vier jaar en in die tijd groeit je kind zo'n dertig centimeter.
Aandoening en mogelijke behandelingen. Bij sommige jongens en meisjes is de verwachting dat ze erg lang worden. Wanneer dit extreem uitvalt, kan de groei worden afgeremd met een operatie door de kinderorthopedisch chirurg. Op basis van de prognose en het gewenste eindresultaat kan een lengte worden "gekozen".
Met een operatie kan de groei, van één of beide benen, worden afgeremd. Deze operatie heet percutane epifysiodese.
Als de kans groot is dat je erg lang wordt, is het mogelijk om met een operatie de groei af te remmen. Zo'n operatie heet een epifysiodese. Uit een gezamenlijk onderzoek van het WZA, het UMCG en het Maxima Medisch Centrum is gebleken dat dit een veilige en effectieve operatie is.