Arbeidsvoorwaarden zijn de afspraken die zijn vastgelegd in je arbeidsovereenkomst, cao of andere (concern)regeling. Het betreft je functieomschrijving, arbeidsduur, hoogte van je salaris, onkostenvergoedingen, et cetera. Een werkgever wil deze voorwaarden soms eenzijdig wijzigen.
Arbeidsvoorwaarden zijn de voorwaarden waarop u werkt. De meest bekende arbeidsvoorwaarden zijn arbeidsduur, salaris en vakantiedagen. U spreekt deze voorwaarden af met uw werkgever en laat deze vastleggen in een arbeidsovereenkomst. Vaak staan er ook arbeidsvoorwaarden in een cao.
De primaire arbeidsvoorwaarden bestaan voornamelijk uit jouw salaris, de uren die je gaat werken, vakantiedagen en de arbeidsduur van je contract. Hierover maak je met je werkgever duidelijke afspraken. Als je aan het solliciteren bent, dan vindt de bespreking van je arbeidsvoorwaarden vaak tijdens het tweede gesprek.
Tertiaire arbeidsvoorwaarden
Je kunt hierbij denken aan zaken als: gebruik van de bedrijfskantine, bedrijfsuitjes, het ontvangen van een kerstpakket en een verjaardagscadeautje en een kwalitatief hoogwaardige werkomgeving.
Een auto van de zaak, een pensioenregeling, bonus of laptop van de zaak: het zijn de secundaire arbeidsvoorwaarden waar menig HR-professional wel bekend mee is. Maar yogales, een hulplijn of het aanbod om als vrouwelijke medewerker je eitjes in te laten vriezen?
Belangrijkste secundaire arbeidsvoorwaarden:
Extra salaris na een goede prestatie, bijvoorbeeld een bonus of winstuitkering. Zoals inkomenszekerheid bij arbeidsongeschiktheid of inkomenszekerheid voor nabestaanden bij overlijden (via een Anw-gatverzekering). Een leaseauto of fiets van de zaak.
Dit is het salaris dat je minimaal voor deze baan wilt hebben. Zet tijdens je onderhandelingsgesprek of in je mail altijd in op een hoger bedrag: je bovengrens. Het is niet vreemd om ongeveer 10% boven het gemiddelde salaris te zitten.
In veel cao's zijn afspraken gemaakt die inzetbaarheid bevorderen. Veel voorkomende afspraken gericht op latere leeftijd, zijn: Extra leeftijdsverlof of een generatiepact.
Reiskostenvergoeding betreft de vergoeding die je van je werkgever krijgt ter compensatie van de kosten die je maakt voor onder andere het woon-werk verkeer. De vergoeding is een vast onderdeel tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek. De reiskosten vallen onder de secundaire arbeidsvoorwaarden.
Volgens de wet mag een werkgever op grond van zo'n beding de arbeidsvoorwaarden alleen wijzigen als hij daarvoor een zwaarwegender belang heeft dan de werknemer. Als er geen eenzijdig wijzigingsbeding in de arbeidsovereenkomst is opgenomen, kun je als werkgever soms toch de arbeidsvoorwaarden wijzigen.
Wettelijke vakantiedagen berekenen
Je krijgt altijd hetzelfde aantal dagen wettelijk verlof, naar rato berekend. Dus hoeveel vakantiedagen krijg je bij 32 uur? Simpel, neem de helft van jouw uren: 16. Bij een contract van 32 uur heb je dus recht op 16 vakantiedagen.
Secundaire arbeidsvoorwaarden kunnen o.a. zijn: vakantiegeld en -dagen. 13e maand. bonus.
Waarom een 13e maand geven? Deze eindejaarsuitkering is een aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarde voor werknemers. Daarmee houd je personeel langer in dienst en kun je nieuwe vakmensen aantrekken.
Bij het vraagstuk nieuwe baan of blijven, zijn dit goede vragen om vast te stellen of je niet vastgeroest zit. Wees eerlijk naar jezelf. Routinewerk, stilstand en weinig uitdaging gaat op ten duur tegenstaan. Liever maak je natuurlijk stappen in je carrière en blijf je jezelf ontwikkelen.
Accepteer je het eerste bod wel, dan laat je de indruk achter dat je snel tevreden bent. Een goede onderhandelaar dwingt respect af. Overigens is het gebruikelijk om een tegenbod te doen van circa 10% – 20% bovenop het voorstel. Waak er wel voor dat je niet te hoog inzet.
Bij het bepalen van een salarisindicatie kijk je goed naar de factoren die van invloed zijn op je salaris: functie, opleidingsniveau, leeftijd, ervaring, branche, cao, arbeidsmarkt, regio. Je kan ook een salarischeck doen. Daarmee kijk je naar de gemiddelde salarissen van mensen in vergelijkbare functies.
Primaire arbeidsvoorwaarden voorbeelden: Onder primaire arbeidsvoorwaarden vallen in elk geval de arbeidsduur en werktijden. Het gaat ook altijd over geld, denk bijvoorbeeld aan de salaris en de salarisschaal, vakantiegeld, pensioen, overwerktoeslag en onkostenvergoeding.