Hoewel het alternatief er nog niet is, heeft Marktplaats al wel besloten om te stoppen met Gelijk Oversteken. De verkoopsite schrijft dat er naar Gelijk Oversteken is gekeken en dat de dienst op een aantal punten verbeterd moet worden. "We zijn daarom druk bezig om een nieuwe, verbeterde service te ontwikkelen."
Online handelsplatform Marktplaats is per direct gestopt met de Gelijk Oversteken-functie. Deze functie was bedoeld om consumenten meer veiligheidsgaranties te bieden, omdat verkopers hun geld pas krijgen als de koper het bestelde object heeft ontvangen.
Hoe herken ik een oplichter? De vraagprijs van het product is (onrealistisch) laag. De verkoper biedt tegelijkertijd meerdere populaire producten aan. De verkoper communiceert het liefst buiten Marktplaats om, bijvoorbeeld via WhatsApp of e-mail.
De koper bevestigt de ontvangst van het pakket via Berichten. Na deze bevestiging wordt het afgesproken bedrag uitbetaald. Het bedrag staat de eerstvolgende werkdag uiterlijk om 18.00 uur op je rekening.
Wanneer de koopwaar veel waard is en u handelt met iemand die u niet kent, gebruik dan de veilige gelijk-oversteken betaaldienst van het handelsplatform. Is de koopwaar niet zo waardevol en vertrouwt u de koper of verkoper? Reken dan af via een gewoon betaalverzoek van het platform, meestal met iDEAL.
Iemand krijgt een link met het verzoek om bijvoorbeeld 1 cent over te maken. De link leidt zonder dat mensen dat doorhebben naar een phishingsite waar de zogenaamde koper kan meekijken bij het invullen van de inloggegevens van iemands bank. Die kan daarmee inloggen op de bankrekening en die plunderen.
Voorkom oplichting als u verkoopt via Marktplaats. Ook verkopers worden vaak opgelicht via Marktplaats. Daarbij worden oplichters steeds geniepiger.
Voor het gebruik van de Gelijk Oversteken service betaalt de koper 2% over het overeengekomen aankoopbedrag.
Heeft de koper niet bevestigd dat alles in orde is? Na zeven dagen gaan we hier automatisch vanuit.Jij ontvangt het bedrag dan alsnog op je rekening.
Wat doet de politie? Je aangifte wordt beoordeeld op het Landelijk Meldpunt Internetoplichting van de politie. Bij 5 of meer aangiftes over dezelfde verdachte, worden banken geïnformeerd. De politie bekijkt alle aangiftes van internetoplichting op aanknopingspunten voor verder onderzoek.
Oplichting is een strafbaar feit. U kunt bij de politie aangifte doen van oplichting. Meldt de oplichting ook bij Marktplaats. De politie kan naar aanleiding van uw aangifte samenwerken met Marktplaats om de verdachte voor oplichting te straffen.
Twijfel je over de betrouwbaarheid van een verkoper? Kijk dan of je zijn/haar gegevens op Google kunt vinden.Ook kun je het telefoon- en bankrekeningnummer via het Meldpunt Internetoplichting controleren. Wees alert bij verkopers uit het buitenland.
eBay is het moederbedrijf van Marktplaats. eBay is in de eerste plaats een veilingsite. Als je product succesvol is geveild betaal je 8 procent van de verkoopprijs aan eBay. Verkoop je meer dan 75 producten per maand dan kost het plaatsen van een advertentie ook geld, maximaal 1 euro.
Tijdstip; weekend of net na het eten
Door concurrentie van andere advertenties zakt je advertentie snel naar beneden in de zoekresultaten. Daarom is het belangrijk om op een zo goed mogelijk moment te plaatsen. In het weekend en 's avonds na het eten wordt er veel meer gezocht op Marktplaats.
Een bekende truc is dat de zogenaamde koper wil weten of u wel te vertrouwen bent. Hij of zij beweert namelijk een nare ervaring te hebben gehad met online aankopen. Om zeker te weten wie u bent, vraagt de 'koper' u een (paar) cent over te maken. Bij de overschrijving wordt namelijk ook uw volledige naam zichtbaar.
Geld overmaken en zelf betaalverzoekjes doen met Tikkie is heel handig, maar helaas misbruiken oplichters dit. Ze bouwen de app na en maken een nep-link. Zodra jij daarmee betaalt kunnen ze je geld afhandig maken. Iemand van wie je iets wilt kopen op Marktplaats vraagt bijvoorbeeld of je even 1 cent kunt overmaken.
Gelijk oversteken
Daarbij betaalt de koper niet rechtstreeks aan de verkoper, maar aan een derde partij, het 'Online Betaalplatform'. Vervolgens stuurt de verkoper het pakje naar de koper. Zodra die de ontvangst heeft bevestigd, betaalt het Online Betaalplatform de verkoper.
Aanbieden van eigendom van overheid Je mag op Marktplaats geen producten vragen of aanbieden die eigendom zijn (geweest) van de overheid. Aanbieden van explosieve en schadelijke stoffen Je mag op Marktplaats geen explosieve objecten, gevaarlijke stoffen en andere schadelijke materialen vragen of aanbieden.
Krijg ik mijn geld terug? De kans dat je je geld terug krijgt is erg klein. Als de zaak door de politie wordt behandeld, dan bepaalt de rechter of het geld terugbetaald moeten worden. Maar meestal heeft de oplichter het geld al opgemaakt voordat je het eindelijk kunt terugkrijgen.
2021•Knowledge. Vanwege de privacywetgeving mogen we geen persoonsgegevens aan derden verstrekken. Je kunt hierdoor geen contactgegevens van andere gebruikers bij ons opvragen.
Het is zeker niet fraudevrij. Via telefonisch bankieren kan je bij veel banken geld overmaken naar een andere rekening. Dus iemand anders kan ook misbruik maken van jouw toegangscode en ibannummer. Zo kan diegene dus jouw geld overmaken naar zijn/haar eigen rekening.
Krijg ik mijn geld terug bij oplichting? Heb je voor een product betaald maar niet ontvangen? Wij kunnen er helaas niet voor zorgen dat je het geld dan terugkrijgt. Ook spelen wij geen rol in schadebemiddeling tussen kopers en verkopers.
Stuur een e-mail naar [email protected].