De ijsbeer komt alleen in het noordpoolgebied voor, terwijl pinguïns voornamelijk op het zuidelijk halfrond leven. Hoewel pinguïns vooral bekend zijn van Antarctica, zijn zij in tegenstelling tot ijsberen niet persé aan ijs of koude gebieden gebonden.
Volgens wetenschappers is de omgeving en de temperatuur van de Zuidpool prima voor de ijsbeer. In principe kunnen ze er dus naartoe.
De ijsbeer komt enkel voor in en rond het noordpoolgebied. Hij is het meest vleesetend van alle beren, en leeft vooral van zeehonden.
Je vindt hier pinguïns, walvissen, zeehonden, albatrossen, zeevogels en ongewervelde dieren zoals krill die de basis vormen van het Antarctische voedsel voor de overige dieren. In de wateren rond Antarctica leven maar liefst vier soorten zeehonden; de luipaard, crabeater, Weddell zeehond en de zeeolifant.
IJsberen, poolvossen, muskusossen, rendieren, sneeuwhazen en lemmingen leven alleen op en rond de Noordpool. Terwijl pinguïns en reuzenalbatrossen uitsluitend bij de Zuidpool voorkomen. De zeezoogdieren van beide polen lijken meer op elkaar. Sommige walvissoorten komen zelfs bij beide polen voor.
Er zijn diverse manieren om naar de geografische Noordpool op 90° NB te reizen. Goedkoop zijn Noordpool reizen niet. Heb je minder budget, dan kan je beter kijken naar bijvoorbeeld Lapland reizen.
Antarctica is veel kouder dan het noordpoolgebied, met temperaturen die bovenop de kilometers hoge ijskap in de donkere winter tot wel -90°C kunnen dalen.
IJsberen wonen alleen op de Noordpool
Een poolklimaat hebben we op twee plekken op aarde. Op de Zuidpool is het ook goed fris. Sterker nog, daar is het kouder dan op de Noordpool. En aan voedsel is eveneens geen gebrek: zeehonden zat.
Sommigen woonden in een iglo. Nu wonen de meeste mensen in een stenen huis. Ze werken in een fabriek. Of bijvoorbeeld in een ijshotel dat helemaal is gemaakt van ijs en sneeuw.
Extreme temperaturen
De laagste temperatuur ooit gemeten in het noordpoolgebied is -67,7 graden Celsius. Deze temperatuur is gemeten in Ojmjakon. Ojmjakon is de koudste plaats van de bewoonde wereld.
Elk jaar bezoeken bijna 40.000 reizigers Antarctica. Toch is toerisme naar het zuidpoolgebied omstreden. Tegenstanders wijzen op het gevaar dat schepen aan de grond lopen en dat ze op die manier brandstof in zee bij Antarctica terecht kan komen. Ook dreigen toeristen uitheemse planten in het gebied te introduceren.
Waar we de Noordpool kunnen zien als een bevroren oceaan, is de Zuidpool juist een eiland omringd door water. Het ijsoppervlakte bestaat dus, voor het grootste deel, uit landijs. Juist vanwege dit verschil in opbouw vinden we geen ijsberen op de Zuidpool: naar de Zuidpool bestaat geen natuurlijke brug.
De ijszeeën zitten boordevol leven.
De zee rond Antarctica zit barstensvol krill, kleine kreeftjes die de belangrijkste voedselbron vormen voor grote walvissen als de blauwe vinvis, de bultrug en dwergvinvissen, maar ook voor pinguïns.
Spitsbergen. Ook Spitsbergen, de door Willem Barentsz in 1596 ontdekte eilandengroep in de Noordelijke IJszee en een van de laatste echte wildernissen in Europa, is een uitstekende locatie om ijsberen in hun natuurlijke leefomgeving te zien.
Pinguïns komen voor op en rond Antarctica, Nieuw-Zeeland, Australië, de Galapagoseilanden, Zuid-Afrika en het zuiden van Zuid-Amerika. Veel mensen denken dat pinguïns ook op de Noordpool leven. Dit is echter niet zo. Er komen geen pinguïns voor op de Noordpool.
Antarctica is het gebied rond de Zuidpool, het koudste gebied op aarde. Het eiland Vostok (3420 meter) heeft een jaargemiddelde temperatuur van -55 graden en is daarmee de koudste plek op aarde. Aan de kust liggen de temperaturen in de zuidelijke winter tussen -15 en -30 graden en 's zomers tussen -5 en +5 graden.
Zoals je ziet, boven de poolcirkel gaat de zon nooit. Dit zorgt ervoor dat de hoofdstad van de Noordpool Tromsø 24 uur op 24 een echte speeltuin is.
Op de Zuidpool is het nog kouder dan op de Noordpool. Aan de kust van Antarctica is het gemiddeld zo'n 10 graden Celsius onder nul, maar in het binnenland liggen de gemiddelden onder de 50 graden Celsius. Op de Noordpool is het een stuk warmer, en liggen de gemiddelden eerder in de buurt van 20 graden onder nul.
Taal. Het Engels is de meest gebruikte voertaal bij internationale expedities.
De grootste soort is de keizerspinguïn. Die leeft op de Zuidpool en hij wordt 1 meter 20 cm lang. De kleinste is de dwergpinguïn en deze heeft een lengte van slechts 35 centimeter. Zijn gewicht komt nauwelijks boven de 1 kilo.
Een ander dier dat op de Zuidpool woont, is de reuzenalbatros. Dieren die op en rond de Noordpool én de Zuidpool voorkomen, zijn bijvoorbeeld zeehonden en walvissen.
Door temperatuurstijging smelt namelijk het zee-ijs in rap tempo. In dit tempo zal binnen één generatie het grootste deel van de Noordpool 's zomers ijsvrij zijn. Ondanks dat ijsberen goede zwemmers zijn, redden zij het natuurlijk niet om zonder ijs te overleven op de Noordpool.
Onbetwist de heetste plek op onze aardbol is de Dasht-e Lut woestijn in Iran. Hier werd ooit een record temperatuur gemeten van 70,7°C. Leven is er niet, zelfs bacteriën houden het hier voor gezien op deze een na droogste plek op aarde (alleen delen van de Atacama-woestijn in Chili zijn droger).
1. Vostok Onderzoeksstation, Antarctica (–89.2°C) Het Russisch onderzoeksstation ligt 3.488 meter boven de zeespiegel en blijft tot vandaag officieel de koudste plek ter wereld. De recordmeting van -89,2 graden Celsius dateert van 21 juli 1983.
Maar wat er in het Noordpoolgebied gebeurt, heeft wereldwijd effect. Zo'n 70 procent van alle zoetwater ter wereld ligt opgeslagen als ijs en sneeuw, grotendeels in onze poolkappen. De Groenlandse ijskap is wel 3 km dik; als die helemaal smelt, dan stijgt de zeespiegel wereldwijd met 2 meter.