Boktor kan je herkennen aan de kleine gaatjes in het hout. Dit zijn de uitvliegopeningen en het begin van een heel gangenstelsel in het hout. Deze gaatjes zijn ovaalvormig en enkele millimeters groot. De gaatjes zie je pas als de larve van de boktor voldoende hout hebben gegeten om een volwassen boktor te worden.
Hoe kom je aan boktor in je huis? Je kapt hout uit het bos en je brengt het binnen voor de openhaard. Als je niet merkt dat er eitjes. larven of kevers in zitten, word je niet lang daarna geconfronteerd met een boktorprobleem.
Houtworm maakt geluid
Hoor je – vooral op warme dagen – een knagend, raspend of zelfs ietwat smakkend geluid uit het hout komen? Dit geluid kan wijzen op de larven van houtworm of memel in hout. Het zijn de actieve larven, en niet de volgroeide houtwormkevers, die het geluid maken.
Welk geluid maakt boktor? Met 'boktor geluid' bedoelen we het geluid dat de larven maken als ze in hout zitten. Want de kevers zelf maken geen geluid. Als je stil bent, hoor je misschien een zacht geknaag uit houten constructies in je woning of bedrijf komen.
Boktorren kunt u herkennen doordat ze geluid maken in de houten balken in de kap van uw woning. Terwijl ze zich gedurende een aantal jaren een weg door het hout banen, kunt u hun geknaag horen. Dit geluid is in de zomer eerder waarneembaar dan in de winter.
De boktor herkennen is belangrijk, om ernstige schade aan uw woning te kunnen voorkomen. Vaak wordt de boktor als een van de meest schadelijke torren gezien. Hoewel de boktor zelf weinig schade aanricht, doet de larve van dit beestje dat wel. Een boktor herkennen alleen is zodoende niet voldoende!
Over het algemeen maakt een steenmarter geen geluid. Wanneer een marter angstig is of opgewonden, maakt hij grommende of schreeuwende en fluitende geluiden.
Houtworm in huis verdwijnt niet vanzelf. Sterker nog, een plaag kan elk jaar terugkeren. Een worm wordt namelijk een volwassen houtwormkever en die zal later ook ergens eitjes willen leggen.
Knagend geluid in het hout
Niet zo gek dus dat je een knagend geluid kunt horen. Tijdens de zomermaanden zul je het geluid eerder horen dan tijdens de wintermaanden. Dit is echter niet altijd meer het geval, omdat de temperatuur in huis het gehele jaar vrij constant is.
Het beestje brengt namelijk alleen schade toe aan het hout. Voor het hout is de boktor dus gevaarlijk. Mensen hoeven zich geen zorgen te maken dat het beestje bij ze in de buurt komt of misschien bijt.
Boktor voorkomen: kies voor het juiste type hout
Zelf kunt u kiezen voor verduurzaamd naald- en loofhout, waarbij de kans op de aanwezigheid van een boktor kleiner is dan bij andere houtsoorten. Laat het hout nooit lang buiten uw woning liggen. Ook is verstandig om het hout in te smeren met een laagje beits.
Boktorren komen vaak voor in de zomer. Zo legt een vrouwtje tussen juni en september eitjes in houtwerk. Afhankelijk van hoe warm en vochtig het klimaat is, komen de eitjes binnen 1 tot 2 weken uit.
De weg naar buiten. Na 3 tot 10 jaar - afhankelijk van het soort - is de boktor volgroeid en is het tijd om uit te vliegen. Ze boren zich dan een weg naar buiten, dwars door de boom of het hout waarin ze zijn opgegreoid. Je zou denken dat boktor dan niet meer omkijkt naar zijn oude nest, maar niets is minder waar.
Houtworm is de verzamelnaam voor de larven van de houtwormkever of voor de larven van de boktor. Er zijn meerdere soorten houtwormkevers: Gewone houtwormkever. Grote houtwormkever.
U kunt houtworm herkennen als u in uw hout ronde gaatjes ziet die een grootte hebben van 3 - 6 mm gekomen. De kevers zijn chocolade bruin van kleur en hebben een ronde doorsnede. Het houtwormkevertje verbergt meestal zijn kop onder het halsschild. Een wijfje dat bevrucht is legt ongeveer 20 tot 60 eitjes.
Verwacht geen wonderen. Houtwormbestrijding met azijn, spiritus, petroleum, benzine of ammoniak mislukt vaak. Dat komt omdat deze middelen niet sterk genoeg zijn om alle houtworm in het hout te doden. Bovendien dringen de middelen niet diep genoeg in hout door, tenzij je het hout ermee injecteert.
Ransuilen broeden vaak in halfopen (natuur)gebieden, waar ook veel campings zijn te vinden. Je hoort ze 's nachts al van ver met hun typische hoge, piepende, bijna klagende aanhoudende geluid. Ransuilen zijn tijdens de zomer zo luidruchtig omdat de uilskuikens hun nest verlaten en door de omgeving gaan zwerven.
Kenmerkend aan de aanwezigheid van de steenmarter in huis is namelijk het lawaai dat ze in huis maken door heen en weer te rennen en te spelen. Steenmarters leggen 's nachts behoorlijke afstanden af 7 tot 9 kilometer is geen probleem voor ze.
De boktor zelf leeft niet van hout en leeft bovendien maar twee weken. De larve echter is zeer vraatzuchtig en kan meer dan tien jaar oud worden voor de verpopping plaatsvindt, hoewel vier tot vijf jaar gebruikelijker is en als de omstandigheden gunstig zijn nog sneller.
Nee. Eenmaal volwassen hebben houtaantastende kevers maar één taak en dat is zich voortplanten en eitjes in hout afzetten. Niets meer en niets minder.
De meeste boktorren eten als volwassen kever alleen boomsappen, nectar en stuifmeel; geen enkele soort jaagt actief op andere prooien. Sommige soorten eten in volwassen staat zelfs helemaal niets meer, en richten zich volledig op de voortplanting.