Je haar wassen met alleen water is ook een natuurlijk alternatief voor het gebruik van shampoo. Door je haar te wassen met alleen water vermijd je dat je haar in aanraking komt met de sulfaten in shampoo, die je haar anders droog en broos kunnen maken.
"Het vergt flink wat doorzettingsvermogen. Als je net stopt met shampoo, maakt je hoofdhuid eerst meer talg aan en wordt je haar eerst vetter. Daar moet je even doorheen. Na een tijdje neemt dit af en heb je daar geen last meer van."
Hoe je het doet? Meng 1 eetlepel baking soda met genoeg water om een papje te maken. Masseer dit in en spoel het uit, precies zoals je met shampoo zou doen. Heel belangrijk na het wassen met baking soda, is om de zuurtegraad van je haar weer te herstellen.
Baking soda in plaats van shampoo
Daarnaast heeft het een verzachtende werking en zorgt het ervoor dat je haar minder snel vet wordt. En het is nog goedkoper ook dan al die dure shampoos. Voor het wassen van je haar met baking soda roer je een eetlepel van het product in een kopje water, totdat het opgelost is.
Het eerste nadeel is dat Dreft nogal agressief is voor je haar. Dit kan slecht zijn voor de soepelheid van je haar. Het tweede nadeel van het gebruik van Dreft is dat het schadelijk is voor je ogen. Pas dus erg op met het wassen van je haar met Dreft.
Vroeger wasten mensen hun haren niet met shampoo, maar met gewone stukken zeep. Niet erg fijn, want de combinatie van hard water en sterk ontvettende zeep zorgde ervoor dat er altijd wel een restje zeep achterbleef. Dit zorgde niet alleen voor dof haar, ook voor een geïrriteerde hoofdhuid.
Je haren alleen met water wassen
Warm water verwijdert ook een groot deel van het overtollige talg in je haren en op je hoofdhuid. MAAR!! Water stript niet je gehele hoofdhuid, het laat een laagje talg achter. Daarom zul je door een overgangsfase heen moeten.
Onze hoofdhuid maakt talg aan om de huid te beschermen. Dit is wat je haar vettig maakt. Met shampoo was je dit weer weg, maar eigenlijk heeft je hoofdhuid die vettigheid dus nodig. Het blijft talg produceren om te beschermen - wat voor sommigen resulteert in een dagelijkse wasbeurt.
Door te wassen met koud water sluit je de poriën van de huid. Hierdoor wordt de hoofdhuid beschermt tegen vuil, vet en olie. Het behoudt ook de natuurlijke oliën en talg die je hoofdhuid beschermen. Koud water zorgt ervoor dat de haarschubben sluiten wat resulteert in een gladder en glanzend haar.
Lauw-warm water is het best geschikt om je haar in te wassen. Begin dan met een kleine klodder shampoo en masseer dit rustig in met je vingertoppen (niet met je nagels!). Vervolgens spoel je de shampoo uit en ga je over op conditioner. Hoe langer het haar; hoe meer conditioner.
Zet door en verwacht niet onmiddellijk resultaat
Na een week niet wassen is je hoofdhuid zelden hersteld en word je haar niet op slag terug niet-vettig. Het duurt langer en het is geen fijne fase. Ikzelf waste het de eerste keer 12 dagen niet, behalve 2 keer na het sporten met water.
Je haar doordrenkt laten
Water verzwakt je haar, dus hoe langer je haar nat blijft, hoe fragieler jouw lokken worden. Als je je wil wassen is het verstandig om je haar pas nat te maken wanneer je het daadwerkelijk gaat wassen.
Je mag het elke dag nat maken (voor een fris gevoel), als je het maar niet elke dag met shampoo wast. Dus bijvoorbeeld: dag één shampoo, dag twee nat, en dag drie alleen conditioner. Dat is veel gezonder voor je haar en je hoofdhuid, en dat is uiteindelijk beter voor iedereen.”
Je haar nat maken zonder het te wassen kan na het sporten dus bijvoorbeeld prima. Wil je je haren nog niet wassen, maar is het wel vettig en is droogshampoo niet genoeg? Draag je haren dan vast, zoals in een staart of knot. Zo valt het een stuk minder op dat het greasy is!
1 keer wassen is reinigen, 2 keer wassen is verzorgen
Als jij je haar de eerste keer wast, zal je merken dat je shampoo minder schuimt. Tijdens deze wasbeurt reinig je het haar en zet je de haarschubben open zodat bij een tweede keer wassen, de verzorgende ingrediënten van je shampoo in het haar kunnen dringen.
Tromgeroffel… Nederlanders doen gemiddeld 2,9 wassen per week.
We raden voor krullend en golvend haar aan om je haar om de drie of vier dagen te wassen. Voor mensen met kroeshaar is een keer per week voldoende. Goed om te weten: wanneer je kroeshaar hebt, is het gebruik van conditioner net zo belangrijk als shampoo. Houd je haar soepel en zacht met een goede conditioner.
Hard water – of water met een hoge hoeveelheid aan kalk – kan een negatieve invloed hebben op jouw haar. Zo kan de kalk in het leidingwater zorgen voor droog, dof en gespleten haar.
Zeep gebruiken het om ons te reinigen. Het desinfecteert en dat is nodig om slechte bacteriën niet de kans te geven zich te ontwikkelen. Maar wie last heeft van een droge en trekkerige huid, moet voorzichtiger zijn met zeepproducten. Zeep kan de huid namelijk ook uitdrogen.
“Een leven lang douchen belemmert mogelijk de goede werking van het immuunsysteem.” Enkele keren per week douchen of badderen, zonder zeep en shampoo, is genoeg. Dagelijks poetsen van oksels en kruis volstaat.
Om zijn hypothese te testen, vroeg Glover in 2007 maar liefst 523 mensen om zes weken lang hun haar niet te wassen – niet met shampoo, althans. Hoewel de uitkomsten van het onderzoek nergens precies te vinden zijn, schijnt 86 procent van de deelnemers na de 6 weken heel tevreden te zijn geweest met zijn haar.
Bij heel dik haar en weinig talg is het juist goed om je haar minder te wassen. Zeker mensen met droog haar of krullen kunnen heel gemakkelijk het aantal wasbeurten afbouwen. Maar over het algemeen kan iedereen met gemak een tot drie dagen zonder shampoo. Er is geen standaard aanbeveling.
Vet haar ontstaat door een overtollige talgproductie door de hoofdhuid. De talgklieren maken te veel talg aan. Dit zorgt ervoor dat je haar vet wordt en het veroorzaakt ook vette roos. Die talgklieren zitten er gelukkig niet voor niks.